spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

Tribunalul Vaslui a pus concluzii privind măsurile și excepțiile în dosarul vameșilor luați pe sus de DNA

- Advertisement -

DECIZIE… Procurorii anticorupție au finalizat cercetările în care 23 de inculpați, vameși și polițiști de frontieră, acuzați de luare de mită și luați pe sus de DNA, la începutul acestui an. Astfel, magistrații Tribunalului Vaslui au pus, ieri, concluzii privind măsurile și excepțiile de cameră preliminară și vor putea fixa și primul termen de judecată. Printre inculpați sunt și vameși din Vama Albița, printre care și Emil Bordeianu sau Eugen Sălăvăstru. La începutul anului trecut, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu data de 17 ianuarie, față de un număr de 23 lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră. A fost dispusă măsura reținerii față de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș). A mai fost dispusă și măsura controlului judiciar față de 15 persoane: cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali de la Sculeni, doi lucrători vamali din Vama Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca.

Puși sub control judiciar de către Tribunalul Vaslui, vameșii și polițiștii de frontieră acuzați de fapte de corupție așteaptă acum și primul termen de judecată. Și asta după ce procurorii au finalizat cercetarea penală și dosarul poate intra într-o nouă etapă, cea a cercetării judecătorești. Printre cei care vor răspunde în fața judecătorilor se numără și vameșul hușean Emil Bordeianu, dar și colegii acestuia ridicați, în luna ianuarie, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Descinderile DNA, în mai multe puncte de trecere a frontierei au avut loc anul trecut, pe 17 ianuarie. În urma descinderilor, 23 de lucrători vamali și agenți de poliție de frontieră au fost ridicați și audiați. La finalul audierilor, față de 15 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar. Printre aceștia se numărau și doi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, iar unul dintre ei era Emil Bordeianu, o figură cunoscută în județul Vaslui. „În sarcina celor 23 de inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, precizau, la acea vreme, procurorii anticorupție.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Colcăie vama de la albita de șpăgari care cer ceva sa te lase mai repede sa îți faci treaba. La fel ca înainte numai ca se înțeleg codificat prin gesturi și semne. Mai parșivi și mai jmejeri ca înainte. Aceleași obiceiuri și aceleași șpăgi.mai mari…. ca e inflație și criza …. spun aia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.