TUPEU DE SMECHER: I-a împuscat si bãtut, iar acum vrea despãgubiri (foto)

DREPTATE La mai bine de un an de zile de la scandalul izbucnit la o fermã piscicolã din comuna Iana, când mai multi paznici au fost bãtuti si împuscati de un pescar sub pretextul de autoapãrare, lucrurile nu s-au lãmurit nici pânã acum. Sãptãmâna trecutã, cele douã pãrti implicate au ajuns la un mediator pentru a îngropa “securea rãzboiului”. Paznicii si administratorul fermei piscicole au fost de acord, însã pescarul pistolar, cu un tupeu incredibil, a solicitat suma de 8.000 de lei ca sã uite toatã povestea. “Asta e culmea nesimtirii si tupeului! Vii în casa altuia, nu respecti regulile, iei la bãtaie si împusti gazdele, iar apoi vrei si daune morale… O sã-i piarã tupeul când va afla cã îi vom cere în Instantã daune morale de 50.000 lei pentru cã a speriat clientii si câte 15.000 de lei pentru fiecare om agresat sau împuscat”, ne-a declarat unul dintre paznicii fermei piscicole.

S-au înteles… dar nu s-au împãcat

Anul trecut, în noaptea de 5 spre 6 mai, mai multe persoane au ajuns la spital în urma unui scandal cu focuri de armã izbucnit la o fermã piscicolã din comuna Iana. Nici pânã în ziua de astãzi nu existã din partea anchetatorilor o concluzie oficialã despre ceea s-a întâmplat mai exact acolo. “Dosarul se aflã în lucru la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase, fiind efectuate cercetãri sub aspectul sãvârsirii a douã infractiuni: lovire sau alte violente si uz de armã neletalã fãrã drept”, a declarat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui. Cert este cã cele douã pãrti implicate au ajuns la sârsitul sãptãmânii trecute la un mediator pentru a îngropa “securea rãzboiului”. Nu s-a ajuns însã la nicio întelegere, deoarece Iulian Zanfir, în vârstã de 44 de ani, a cerut suma de 8.000 de lei ca sã uite toatã povestea. “E cusutã cu atã albã… Cineva l-a învãtat sã facã asa, pe principiul cã cea mai bunã apãrare e atacul. Dar l-a învãtat gresit. Pe noi ne-au bãtut la cap avocatii sã ajungem la o întelegere si sã terminãm cu toatã povestea. Am fost de acord. Eu unul nu am bani si nici timp sã umblu pe la Judecãtorie la Bârlad cu asa ceva. Ne-am dus la mediator si acolo ne-a întrebat dacã suntem de acord sã ne împãcãm. Am fost de acord cu totii, dar apoi, când am iesit afarã, Iulian Zanfir i-a spus sefului: «Bine, bine, dar mie cât îmi oferiti ca sã ne împãcãm? Fãrã 8.000 de lei nici nu mã gândesc sã o terminãm aici». Asta e culmea nesimtirii si tupeului! Vii în casa altuia, nu respecti regulile, iei la bãtaie si împusti gazdele, iar apoi vrei si daune morale… O sã-i piarã tupeul când va afla cã îi vom cere în Instantã daune morale de 50.000 lei pentru cã a speriat clientii si câte 15.000 de lei pentru fiecare om agresat sau împuscat”, ne-a declarat Petricã Olaru, unul din paznicii implicati în scandal. Contactat telefonic, administratorul fermei piscicole a confirmat întâmplarea dar si faptul cã va face toate demersurile necesare pentru a obtine daune morale în valoare de 50.000 de la cel care a provocat scandalul, plus despãgubiri pentru cei trei paznici agresati. Reamintim cã în acea noapte doi dintre paznici au ajuns la spital, dupã ce au fost bãtuti si împuscati cu gloante de cauciuc în cap si la mâini. Pe cel de-al treilea, glontul l-a nimerit la cot, dar a refuzat sã fie transportat la spital. Cadrele medicale au declarat la acel moment cã victimele au avut mare noroc.

Varianta paznicilor

Initial, scandalul a pornit în acea searã între pescarul bârlãdean Iulian Zanfir si unul din paznici, de la faptul cã cel dintâi a încãlcat regulile fermei si a folosit o bãrcutã de nãdit. Paznicul l-a somat sã scoatã bãrcuta pentru cã asa ceva este interzis, însã celãlalt a început sã înjure, iar apoi a sãrit la bãtaie. În ajutorul angajatului de la fermã a venit un frate si fiul sãu, astfel cã scandalul a degenerat. Realizând cã nu are sanse în fata celor trei, dar si în stare de ebrietate, Iulian Zanfir a scos un pistol cu bile si a tras în toate pãrtile. Mai târziu a venit si administratorul fermei la locul cu pricina. În declaratiile date ulterior, pescarul pistolar se contrazice în câteva rânduri, spunând ba cã a fost atacat cu furcile, ba cã a primit un pumn în fata de la administrator, ca apoi sã ajungã la concluzia cã a fost lovit de o lanternã. Toti paznicii implicati au necesitat 9 zile de îngrijiri medicale, iar tânãrul de 20 de ani, care a fost împuscat la mânã, a necesitat douã interventii chirurgicale.

Varianta pescarului cu… pistol

Imediat dupã incident, Iulian Zanfir a trimis pe adresa mai multor publicatii un comunicat de presã: “În dupã-amiaza zilei de 5 mai (2013 n.r.) am mers cu un prieten la pescuit la ferma piscicolã de la Iana. Am intrat, am plãtit ziua de pescuit si ne-am instalat pe malul apei. În jurul orei 21.00 a venit un salariat al fermei si a început sã se certe cu paznicul cã sunt prea putini bani dar multã lume la pescuit. A început sã tipe sã iasã toatã lumea din fermã. Nu am înteles exact despre ce era vorba si l-am sunat pe paznic, având numãrul lui de telefon. A început sã tipe si sã mã înjure sã ies afarã din fermã. I-am spus cã nu ies pentru cã am plãtit, moment în care el a luat un lemn si a venit spre mine sã mã loveascã. Prietenul meu cu care eram la pescuit l-a imobilizat si i-a luat lemnul. Atunci eu am sunat la 112 si am chemat Politia din Puiesti. Politistul mi-a spus sã sun la Protectia Consumatorului si mi-a închis telefonul. I-am cerut banii înapoi ca sã plecãm din fermã, iar el a încuiat poarta si a zis cã nu putem pleca pânã nu vine seful fermei. Dupã circa o orã a venit seful fermei însotit de sase indivizi, înarmati cu furci si ne-au lovit fãrã a astepta sã dãm vreo explicatie. Ne-au lovit cu furcile de foarte multe ori si la un moment dat am reusit sã fug în masinã. Au deschis usa, au început sã mã loveascã cu furcile distrugând si cabina masinii. Atunci am reusit sã scot pistolul din torpedou, pentru care detin permis, am iesit cu el afarã si am început sã fug. Fiind coplesit de lovituri nu am reusit sã fug foarte mult, m-au ajuns din urmã si au început iar sã mã loveascã cu furcile, moment în care am tras cu arma spre ei. M-au dezarmat si au început sã mã loveascã în continuare pânã la venirea Politiei. Mentionez cã am foarte multe lovituri si organe interne afectate, fapt pentru care am solicitat medicului legist examinare si emiterea unui certificat medico – legal. Acesta este punctul meu de vedere pânã la finalizarea cercetãrilor de cãtre Politie”. Dupã cum povesteste Iulian Zanfir, cã a fost bãtut cu furcile de mai multe ori, este o mare minune cã se mai aflã în viatã. Nimeni nu-si aminteste însã ca el sã fi ajuns în acea searã la spital cu rãni grave. Cu toate acestea, pescarul pistolar este în posesia unui certificat medico-legal în care se mentioneazã cã a avut nevoie de 9 zile de îngrijiri medicale.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ