spot_img
23.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Turcia ameninţă cu îngheţarea relaţiilor cu UE, dacă nu se rezolvă situaţia din Cipru

- Advertisement -

Turcia ameninţă că va îngheţa relaţiile cu Uniunea Europeană dacă situaţia din Cipru nu va fi rezolvată prin negociere până în iulie 2012, când Cipru urmează să preia preşedinţia semestrială a Uniunii, conform declaraţiilor vicepremierului turc Besir Atalay, citat de AFP.

„Dacă negocierile nu vor avea un rezultat pozitiv şi dacă UE va încredinţa preşedinţia Ciprului de Sud, criza va fi în principal între UE şi Turcia. Deoarece noi vom îngheţa relaţiile cu UE”, a avertizat oficialul sâmbătă, într-o declaraţie pentru un post de televiziune local.

Turcia nu recunoaşte Cipru şi este singurul stat care a recunsocut Republica turcă a Ciprului de Nord, unde trăieşte majoritatea turcă din insulă.

Premierul turc Recep Erdogan a ameninţat, la rândul său, de mai multe ori, cu îngheţarea relaţiilor cu UE din cauza situaţiei din Cipru: „Dacă nu va fi găsită o soluţie privind împărţirea Ciprului, Turcia va îngheţa relaţiile cu Uniunea Europeană pe durata preşedinţiei cipriote”, a arătat premierul turc.

„Vreau să spun clar: vom îngheţa toate raporturile cu UE. Nu putem discuta cu administraţia cipriotă greacă”, a adăugat acesta.

În 2004, ciprioţii greci au respins, prin referendum, un plan ONU de reunificare, plan acceptat însă de ciprioţii turci. La scurt timp, sectorul grec al insulei a aderat la UE.

antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.