spot_imgspot_img
8.6 C
Vaslui
22-feb.-2024

Ucraina a cerut de urgență Uniunii Europene pastile de iod. La noi zac în farmacii

- Advertisement -

Comisia Europeană a anunțat, marți, că trimite Ucrainei 5,5 milioane de pastile de iodură de potasiu pentru persoanele care locuiesc în vecinătatea centralei nucleare Zaporojie.

Comprimatele sunt furnizate la cererea Ucrainei prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, care are rolul de a îmbunătăţi capacitatea de prevenire, de pregătire şi de răspuns în cazul dezastrelor. Cinci milioane de pastile provin din rezervele europene, iar restul sunt furnizate de Austria. Valoarea pastilelor este de 500.000 de euro. Multe țări europene, printre care și Marea Britanie, au în stoc astfel de pastile utile în cazul unui accident nuclear major sau al unei scurgeri de radiații.

Românii nu mai vor iod

Dacă în primăvară panica față de un eventual accident nuclear îi cuprinsese și pe români, care căutau disperați orice medicament cu iod în farmacii, acum, interesul populației eligibile pentru a primi comprimatele gratuite, puse la dispoziție de către stat, tinde spre zero. „Am fost la medicul de familie pentru a-mi lua rețeta. Ca niciodată, la ușa cabinetului bătea vântul, nu era nimeni. Nu mi-a venit să cred. E drept, am sunat înainte să mă programez, dar și înainte sunam. Mă gândesc că lumea este încă în concediu și de asta e relaxarea asta totală. În tot cazul, eu m-am bucurat: am intrat în cabinet, mi-au dat rețeta și am ieșit. Cred că totul a durat un minut și jumătate”, spune o pacientă în vârstă de 22 de ani, venită la Policlinica Titan din București…https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/ucraina-a-cerut-de-urgenta-uniunii-europene-2201828.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.