Ucraina, țara care nu a obținut până acum nicio doză de vaccin, anunță că va primi o livrare de 12 milioane de doze

Ucraina, una dintre țările care nu a reușit anterior să obțină nicio doză de vaccin împotriva Covid-19, a anunțat vineri că a fost confirmată o livrare de 12 milioane de doze de vaccin AstraZeneca și Novavax, conform AFP, citat de Agerpres.

„S-a ajuns la un acord cu privire la livrarea de vaccinuri dezvoltate” de grupul britanic AstraZeneca şi de cel american Novavax, fabricate de Indian Serum Institute, a anunţat, într-un comunicat, preşedinţia ucraineană. „Douăsprezece milioane de doze sunt un semnal bun din partea partenerilor noştri”, a salutat promisiunea livrării preşedintele Volodimir Zelenski, citat în comunicatul de presă. Recent, şeful statului ucrainean a vorbit public despre dificultatea de a avea acces la vaccinuri şi a cerut ajutorul UE în acest sens.

Contractele „vor fi semnate în următoarele zile”, iar primele livrări sunt aşteptate în februarie, a anunţat pe Facebook ministrul sănătăţii, Maksim Stepanov.

Cele 12 milioane de doze se vor adăuga altor 8 milioane pe care Ucraina urmează să le primească anul acesta ca parte a programului ONU Covax, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Yulia Mendel.

Guvernul de la Kiev a fost puternic criticat de opoziţia pro-occidentală pentru că nu a reuşit să încheie contracte directe cu producătorii occidentali pentru a obţine mai devreme vaccinurile. Ucraina, o ţară cu 40 de milioane de locuitori, a înregistrat până acum aproape 1.2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 23.000 de decese. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din ucraineni, între 52% şi 56%, au declarat că nu sunt pregătiţi să se vaccineze, potrivit unui sondaj recent.  …https://www.digi24.ro/stiri/externe/ucraina-tara-care-nu-a-obtinut-pana-acum-nicio-doza-de-vaccin-anunta-ca-va-primi-o-livrare-de-12-milioane-de-doze-1447218
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ