spot_imgspot_img
spot_img
8.8 C
Vaslui
03-dec.-2023

Primele reacții ale lui Ioan Buruiană, omul care ar fi intermediat șpaga primită de Buzatu: “pur și simplu am căzut într-o plasă aiurea”

- Advertisement -
ÎN APĂRAREA SA… Ioan Buruiană, fostul director economic DGASPC Vaslui, spune că nu are nicio implicare în șpaga primită de Dumitru Buzatu, ba mai mult, susține că totul este o “făcătură politică”.

EXPLICAȚII… Ioan Buruiană, fostul director economic al Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, a făcut primele declarații despre flagrantul în cadrul căruia președintele CJ a fost prins luând o șpagă de 1,25 milioane lei. Acesta a spus că nu ar avea nicio implicare în mită și că, de fapt, la mijloc ar fi o “făcătură politică”: “în acest caz de mită nu am avut nicio implicare, nicio cunoștință, nici în momentul de față nu prea cred. În primul rând, nici nu se pot manevra atâția bani în ziua de astăzi, adică fizic să umbli cu atâția bani, cu sacul, ca în epoca primitivă. Eu pur și simplu am căzut într-o plasă aiurea”. Ioan Buruiană are, momentan, calitatea de martor în acest dosar.

Fostul director a povestit că a fost chemat, sâmbătă, la audierile procurorilor DNA, unde a dat declarații: “eu am fost la pescuit, ca de altfel de mai multe ori și, în general, eu îl chemam pe domnul președinte la pescuit ca să se relaxeze. Acolo, la Savin, nu prea mă primea pe mine, când voiam eu să merg la pescuit și atunci apelam la domnul președinte să vorbească, ca să mă primească, sau să mergem împreună. Toate impresiile acestea, că eu aș fi avut vreo implicare, apar de la insistența mea telefonică să vină domnul președinte la pescuit la baltă, dar care, de fapt, se datorează faptului că domnul Savin mi-a spus că dacă vin la pescuit să îl chem și pe domnul președinte, că dă o friptură și o sticlă de vin cu ocazia unei sărbători, a unei zile de naștere. Eu am crezut că e ziua lui de naștere, dar de fapt, când a venit a zis că nu e ziua lui, ci a uneia dintre fetele lui. În rest, nu am nicio legătură cu povestea aceasta pe care am aflat-o atunci când am citit procesul verbal al procurorilor Anticorupție. Fiind împreună, ne-au oprit mașinile, nu a cercetat mașina în care mă aflam eu, m-a întrebat doar dacă știu ceva, am zis nu, iar a doua zi am fost chemat la DNA”, a povestit Ioan Buruiană.

Ioan Buruiană: “nu îmi explic și nu înțeleg cum se putea întâmpla așa ceva, pentru că eu îl cunosc pe domnul Buzatu de mulți ani”

Ioan Buruiană

La audieri, procurorii i-au cerut să spună tot ce știe despre șpaga primită de Dumitru Buzatu: “(n.r. procurorii) mi-au spus că au impresia că eu am știut ceva de această mită, de acest aranjament. Le-am spus <domnilor, vedeți în telefon că nu am nicio treabă, verificați, întrebați, ați văzut bani, nu am avut, habar nu am, nici nu cred în așa ceva>. În primul rând, nici nu se pot manevra atâția bani în ziua de astăzi, adică fizic să umbli cu atâția bani, cu sacul, ca în epoca primitivă. Eu pur și simplu am căzut într-o plasă aiurea. Am spus că părerea mea personală este că această lucrare este o făcătură, la care domnul procuror m-a întrebat ce fel de făcătură. I-am spus <politică, probabil>. Altfel, nu îmi explic și nu înțeleg cum se putea întâmpla așa ceva, pentru că eu îl cunosc pe domnul Buzatu de mulți ani, de altfel, și pe Savin îl cunosc de mult, de când cu pescuitul ăsta, că în rest nu am avut nicio relație cu el, profesională sau de altă natură. Nu pot să cred acest fapt așa, chiar curat să fie aranjament personal de-al lor. Cred că este o combinație de mai multe elemente. Nu știu, nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva, la o asemenea tâmpenie”, a mai povestit Ioan Buruiană.

Buruiană a picat pe interceptări: „Altceva n-am prins! Încă n-am prins! Altceva n-am pescuit!”

Ioan Buruiană ar fi un pion cheie în mecanismul șpăgii, pus la punct de președintele CJ. Conform interceptărilor din dosar, înainte de a ajunge pe balta Cârja, Buzatu l-a sunat pe Buruiană, aflat deja la fața locului, și l-a întrebat dacă a prins și altceva în afară de pește. „Altceva n-am prins! Încă n-am prins! Altceva n-am pescuit!”, i-a răspuns Buruiană. „Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!”, i-a răspuns Buzatu. „Deja am aranjat, le-a dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat, tot, gata”, a spus Buruiană, semn că au fost puse la punct toate documentele pentru deblocarea plății către omul de afaceri Emil Savin. Apoi, acesta l-a întrebat în cât timp ajunge, „ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă”.

Buruiană a reușit să-i păcălească pe procurori: s-a prefăcut că e atât de beat încât nu se poate ține pe picioare

O persoană care a asistat la flagrant a povestit pentru ziarul Libertatea că Ioan Buruiană s-a prefăcut beat pentru a nu fi ridicat de procurorii DNA: „Nici nu bănuiam că ar putea fi vorba despre el (președintele CJ Vaslui n.r.). Cei de la DNA au înconjurat prima mașină, din care au coborât o doamnă micuță, un domn mai înalt (Dragoș Cazacu n.r.) și un alt domn căruia îi spuneau Nelu (Ioan Buruiană). I-am reținut numele pentru că se tăvălea pe jos, mârâia, zicea că este beat. Procuroarea spunea că trebuie luat și el (Buruiană n.r.), dar când l-a văzut cum e le-a spus polițiștilor «Îi dăm mandat de aducere. Ce să facem cu el, e beat mort». Așa am crezut și eu când am văzut cum se tăvălește. Dar mi-am dat seama că se prefăcea pentru că, la sfârșit s-a ridicat de pe jos și a mers singur, fără să se clatine”, a declarat pentru ziarul Libertatea un localnic din Cârja, care a privit întreaga scenă de după gard.

Emil Savin: “Buzatu Dumitru dar și Buruiană Ioan sunt precauți în atitudine și nu discută detaliile decât personal”

Omul de afaceri Emil Savin a povestit procurorilor că Ioan Buruiană este unul dintre oamenii care intermediază șpăgile: „După ce autoritățile contractante fac plățile în contul antreprenorilor pentru lucrările executate pe sectoarele de drum scoase la licitație, Buzatu Dumitru le dă de înțeles, indirect, prin intermediul unor persoane de încredere lui, că trebuie să-i remită un procent de minim 10% din valoarea sumei decontate. Una dintre aceste persoane este numitul Buruiană Ioan poreclit Buru, fost angajat al DGASPC Vaslui, pe care-l trimite la reprezentanții antreprenorilor să stabilească detaliile întâlnirii unde Buzatu Dumitru urmează să primească sumele de bani drept mită. Precizez că aceste sume de bani se dau doar cash, în principiu în lei. Din ceea ce cunosc, numitul Buruiană Ioan nu discută în mod direct detaliile cu antreprenorii deoarece aceștia cunosc scopul pentru care numitul Buruiană Ioan îi contactează, respectiv să se întâlnească “întâmplător” sau într-un loc de recreere cu numitul Buzatu Dumitru unde acesta din urmă primește sume de bani drept mită. Am aflat că Buzatu Dumitru dar și Buruiană Ioan sunt precauți în atitudine și nu discută detaliile decât personal”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

32 COMENTARII

 1. Șarpele cu ochelari alias Buru trebuie strâns cu ușa, ca varsă tor. De 25 de ani tot fura, Vasile Popa fostul șef de la Curtea de conturi tot l-a protejat.

 2. Saracul.. nu va e milă de el..? Ce dacă lua șpagă? A luat o viață șpagă, iar acuma deodată nu e bine sa iei spaga… plm.. nu trebuia mai din timp arestați acești tâlhari?!

 3. Nicule ce faci !!! Numai esti presedinte de comisii la angajarii la dgaspc ,pus de cazacu …ca vorba aceea tu l ai adus pe acest analfabet la directie cu nota 7 la asistenta sociala si acum buru prresedinte peste tot ,un pensionar besinos ,recruta el ,facea sekectie la angajari….bai pe barbatul lui sabina nu l mai bati ,nu l mai ameniti…

 4. BURUIANA, MINTE LA GREU .TREBUIE LUAT RAPID SI EL SI VERIFICAT LA SÂNGE. SUNT TOTI DE ACELASI ALUAT ….SUNT IN GAȘCA DE ESCROCI…NU-L LĂSAȚI, LUATIL CÂT MAI REPEDE…

 5. Savin totusi este un criminal cu premeditare , a urmarit si calcat cu masina un cioban pe camp acu 10 ani , sa ne spuna „justitia” cum e cu dreptatea.

 6. Irinele pușcăria de halește și pe tine, nu m ai arunca vorbe prin bârzești ca e făcătură, tu și buzatu santeti niște aratari🤣, ia sa vad m ai ieși primar😄, câți bani ai spălat, cu concertele și sărbătorile hai🤣, da cu renovat școlilor, 🤣🤣🤣

 7. Totuși eu as sugera celor de la DNA sa meargă și pe drumul strategic cu un expert și să vadă cu ochiul lor că acel drum nu este conform , expertul ăla de la Iași avea dreptate , când a facut prima expertiza

   • Urmează și fostul primar Pecheanu de la Dranceni. Sa spună despre cei 12 ani cât a fost primar , afacerile cu buzatu. Chematil la audieri ca știe multe pecheanu și sa ii dați un pat lângă buzatu.
    Sigur in dosarul cu norasa este implicat și buzatu.

 8. Acest Buruiana nu are o legătura mai specială cu Sabina Bumbaru ?Unsa șefa la Centrul de Ingrijire și Asistenta Giurcani- DNAverifica și averea doamnei .
  Sunt foarte mulți ca ea.Păcat ca trăim printre așa lepre!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.