Ultima reprezentație: Ion Chiriac a părăsit scena vieții în ropotele de aplauze ale vasluienilor (FOTO, VIDEO)

ULTIMUL CONCERT… Artistul vasluian Ion Chiriac a fost condus pe ultimul rând ieri, într-o zi specială pentru familia sa, ziua în care nepotul lui, Filip, a împlinit 13 ani. Alături de el, în ziua despărțirii, au fost foarte mulți oameni, prieteni, colegi de la CFS Moldosin, elevi de-ai săi și oameni care, deși nu l-au cunoscut personal, l-au apreciat și i-au iubit muzica. Fiica sa, Ioana, a cântat cu lacrimi în glas o piesă emoționantă – “Tata” și i-a rugat pe toți cei prezenți să nu-l uite și să-i asculte în continuare muzica. În timp ce aceasta vorbea despre cât de mult a însemnat tatăl pentru ea, o lacrimă s-a prelins pe obrazul artistului.”Credeți-mă pe cuvânt. Ion aude, a fost atât de sensbil… Nici eu nu am știut până a plecat”, a spus Mihaela Manu, femeia care i-a fost alături în ultimii ani artistului vasluian. Elevii pregătiți de acesta i-au adus un omagiu, interpretând câteva dintre melodiile iubite de cantautor, însă ultimul moment i-a aparținut artistului: melodia “Actorul”, cântată de cantautor, a răsunat în curtea bisericii, iar fratele său, Gelu, și Ioana l-au acompaniat muzical, în aplauzele vasluienilor.

Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” și a fost săvârșită de un sobor de preoți, format din părintele protopop Adrian Chirvasă, părintele Vasile Pârcălabu, pr. Cătălin Mirciu și pr. Vladimir Beregoi, consilierul eparhial al Episcopiei Hușilor, care a transmis din partea Preasfințitului Părinte Ignatie un cuvânt de mângâiere. “Citeam într-una din zile o maximă, am să v-o spun și dvs, pentru că o să vă intre la suflet: <Moartea lasă o suferință pe care nimeni nu o poate vindeca. Iubirea lasă o amintire pe care nimeni nu o poate fura>. Dragostea dvs. față de cel care a fost Chiriac Ioan, iată, este dovada prezenței dvs. alături de familia greu încercată și de rugăciunea bisericii atunci când împreună cu preoții slujitori ne-am rugat ca Dumnezeu să ierte și să odihnească sufletul adormitului robului lui Dumnezeu, Ioan. Atât timp cât omul este în viață,trebuie să-i oferim ajutor. Când îi este sete, să îi oferim un pahar cu apă. Când e flămând, să îi oferim o bucată de pâine. După ce trece dincolo de lumea asta, ajutorul continuă, de data aceasta, cel mai mare ajutor pe care putem să-l oferim cuiva este rugăciunea noastră pentru cel care a plecat în veșnicia Lui Dumnezeu. Să privim mai des către cer, să conștientizăm că atât de scurtă este viața pe acest pământ și că într-o zi, nu știm noi când, vom pleca. (…) Greu încercată familie, primiți din partea Preasfinției Sale, Părintele Ignatie, Episcopul Hușilor, cuvânt de mângâiere. Astăzi, întrucât se află la Sinod, la București, nu a putut să fie de față, alături de dvs., în rugăciune. Însă a aprins o lumânare și s-a rugat pentru sufletul adormitului Ioan”, a transmis părintele Vladimir Beregoi.

Ioana, fiica artistului, sfâșiată de durere: “Mă rog la Dumnezeu să-mi dea putere”

Ioana, fiica artistului, a vorbit printre lacrimi despre ce a însemnat Ion Chiriac – tatăl, dar și Ion Chiriac – cantautorul: “Tatăl meu a fost un fulger, o stea pe pământul acesta. A avut o inimă de leu, a fost un talent incomensurabil. Iubirea lui pentru muzică, pentru Dumnezeu și oameni au fost nesfârșite. Vă spun, pentru că le-am simțit de cânt eram mică. Datorită lui exist și cânt pe acest pământ. Mulțumesc, dragi părinți, pentru minunata slujbă și pentru cuvintele frumoase. Mulțumesc, dragi oameni, pentru încurajări. Mă simt ca și cum m-a secerat ceva. Însă, așa cum mă simt, vreau să cânt un ultim cântec pentru el: “Tata, nume sfânt al vieții început / Tata, amintind un dor de demult / Tată, glasul tău mereu îmi spune: / <Ascultă, copila mea!> / Tata, tot ce-i bun în lume mi-ai dat / Tată, fericirea tu mi-ai vegheat / Tată, mi-a fost greu atunci să-nțeleg / Al vieții drum să aleg”. Vă rog din inimă, să nu-l uitați, a fost o mare valoare a României, unul la un milion de artiști ca el. Mă rog la Dumnezeu să-mi dea putere. Astăzi îl sărbătoresc pe copilul meu, face 13 ani, sper să pot trece peste această nenorocire”, a spus, printre lacrimi, fiica artistului. “Când a început Ioana să vorbească, de la Ion a curs o lacrimă. Credeți-mă pe cuvânt. Ion aude, a fost atât de sensbil. Nici eu nu am știut până a plecat. A fost cel mai sensibil om pe care l-am cunoscut și păcat că nici dvs, nici eu nu l-am apreciat. Totodeauna, după ce murim, începem să apreciem oamenii. Mare păcat! Eu sunt onorată că am avut bucuria și șansa să stau lângă Ion Chiriac. El nu a avut defecte, a fost cel mai minunat artist. Poezia lui preferată era:<Dă-mi, Doamne, durerile toate, / Și lasă-mă fără de dor, / Dar fă și un pic de dreptate / Pentru acest trist popor”. A fost un patriot, atât de mult și-a iubit țara și Basarabia. Plânge de bucurie că, în sfârșit, este iubit”, a spus Mihaela Manu, femeia care i-a fost alături în ultimii ani artistului vasluian.

Ionuț Bojoagă, elevul artistului: “Îți mulțumim că ne-ai fost tată, prieten și învățător”

O altă persoană care a vorbit despre artist a fost Ionuț Bojoagă, unul dintre elevii lui pe care îi pregătea în ale muzicii: “Și s-a stins… Tatăl, prietenul, artistul.. Ion Chiriac a fost și va fi în continuare unul dintre marii oameni cu care am avut onoarea de a avea de-a face. Încă de când aveam trei ani, când am venit la Fundația “Mâna și Acoperământul Maicii Domnului”, acesta m-a primit cu brațele deschise, învățându-mă să pășesc, să vorbesc și, cel mai important, să iubesc muzica. Alături de colegi, cântam cântecele pe care le învățam cu atâta drag de la mestrul nostru. Au trecut câțiva ani și noi am crescut. La vârsta de 8 ani, am început studiul instrumentului, la insistențele și la dorința chitaristului de a oferi mai departe această artă. Eram mici și neinstruiți, dar dedicarea și răbdarea trubadurului ne-a făcut să ne apropiem de cântecele religioase, cântecele de dragoste, de colindele de Crăciun până la cele de Paște, de cântecele dedicate femeii, naturii, sfinților și marilor scriitori. Îmi amintesc cu mare drag de momentele mai mult decât frumoase trăite alături de tata John, așa cum obișnuia să ni se adreseze. Ne spunea mereu <ascultați la tata Jon, că e bătrân și vă învață de bine>. Astfel, ne căpăta atenția tuturor. Ne mai spunea <cât vă odihniți, luați și mai cântați un cântec>, așa cum îi spunea bunica lui când era copil. În acești ani de când îl cunosc și mi-a fost profesor, am participat la atâtea spectacole și concursuri încât nu le mai pot ține evidența. Îți promitem, Ion Chiriac, te vom păstra în sufletele noastre mereu și te rugăm să fii alături de noi de fiecare dată când îți vom rosti numele sau îți vom interpreta piesele. Pentru noi ai fost artistul Ion Chiriac, tata John, domnul profesor. Îți mulțumim că ne-ai fost tată, prieten și învățător”, a spus Ionuț Bojoagă.

Festivalul “Mai cu folk” va purta numele artistului vasluian

IN MEMORIAM… Prezent la înmormântare, primarul Vasile Pavăl a anunțat că, de acum înainte, Festivalul “Mai cu folk” îi va purta numele.”Am venit astăzi aici pentru a transmite un cuvânt de încurajare familiei îndoliate. Ne luăm rămas bun de la un om drag, un prieten al tuturor. L-am cunoscut, am avut o empatie reciprocă pentru că simțeam în el o plăcere deosebită să bucure sufletele tuturor celor care veneau să-l asculte. A pus chitara în brațele multor copii și i-a îndrumat pe acest drum. Ion Chiriac și cântecele săle vor rămâne, pentru că le-a făcut din tot sufletul și nimic nu era pentru el mai important decât plăcerea de a cânta. Sunt convins că, în amintirea lui, îi vom asculta cântecele. Acestea vor rămâne veșnice. Ne vor bucura și ne vom aduce aminte că am fost contemporani cu el. În luna mai obișnuiam, an de an, să organizăm Festivalul “Mai cu folk”, care i-a adus la Vaslui pe toți titanii muzicii folk. Anul trecut trebuia să vină Mircea Vintilă, dar, din nefericire, din cauza perioadei pandemice, nu am mai putut organiza festivalul. Îmi doresc ca anul acesta să-l putem organiza și poate, de ce nu, acest festival să poarte numele lui Ion Chiriac, să rămână în amintirea lui și a ceea ce a făcut el pentru acest gen de muzică. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis primarul Vasile Pavăl. Au mai vorbit despre ce a însemnat și va însemna în continuare Ion Chiriac o parte dintre prietenii săi apropiați: dr. Valeriu Lupu, fostul primar Ion Mâcnea Vetrișanu, recitatorul Dan Ailincăi, Ionel Popa și col. Mihai Ștefan Focșa, din partea Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni – filiala Vaslui, precum și ValentinTalpalaru – directorul Bojdeucii Ion Creangă din Iași.
4 COMENTARII

  1. Dumnezeu să-l odihnească și să-l aibă în paza Sa, iar noi să-l pomenim și să-i păstrăm, vie și neștearsă, amintirea!

    • Ca sa fiu în ton cu tine, sa cobor la nivelul tău de troglodit, imbecil ce ești tu, ca prost penis a fost la dosul mamei tale, cum de te duce mintea sa asociezi durerea u ei familii cu modul de prezentare a evenimentului în sine. Adresează-te direct semnatarul, trimite o scrisoare de protest dar, nu intina, nenorociți ce ești. Speram sa auzim de tine curand: poze cu creieri(putini) prelingandu-se din seria 3 an 1999 pe care probabil îl deții…. Nedescompus. Imbecil ce ești.

    • Mare prost mai ești ! Cine dracu te-a educat în halul ăsta măi boule ?Decît ai mînca rahat aiurea,mai bine te-ai da cu capul de pereți că ești un analfabet prost și mare păcat că ești și Vasluian , boule !!!

LĂSAȚI UN MESAJ