18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

Ultima strigare pentru ştergerea unor datorii către stat

- Advertisement -

Firmele care au debite către bugetul de stat acumulate până la finele lunii august 2011 pot cere până la sfârşitul acestei luni anularea unei părţi din penalităţile de întârziere.

O mică parte din totalul firmelor așteptate de ANAF să-și plătească datoriile a avut banii necesari

Firmele care au bani pentru a-şi achita toate datoriile pe care le-au acumulat la bugetul statului din 2006 până la jumătatea anului trecut au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a beneficia de facilitatea Guvernului prin care pot scăpa de o bună parte din sumele accesorii calculate pentru fiecare zi de întârziere.

Conform unei Ordonaţe de Guvern de anul trecut, agenţii economici pot scăpa de jumătate din penalităţile de întârziere şi de 25% din majorările de întârziere dacă suma principală care le-a generat, acumulată din 2006 până pe 31 august 2011, este plătită integral către Fisc până cel târziu la data de 30 iunie 2012.

Cei care au reuşit să scape integral de datoria către bugetul statului până la finele anului trecut au obţinut ştergerea tuturor penalităţilor de întârziere, precum şi a jumătate din suma majorărilor de întârziere.

Măsura a fost gândită de fostul Guvern pentru a încuraja contribuabilii să-şi achite restanţele la bugetul de stat. Ce au obţinut autorităţile prin această facilitate?

Până la începutul lunii ianuarie 2012, peste 6.200 de contribuabili obţinuseră decizii de anulare a penalităţilor de întârziere, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), transmise EVZ.

Fiscul a anulat la plată o sumă totală de 24,15 milioane de lei. În schimb, statul a obţinut ca aceşti contribuabili să achite o sumă totală de peste 164 milioane de lei, din care debitul principal reprezintă nu mai puţin de 136 milioane de lei.

Totuşi, doar o mică parte din numărul total de firme aşteptate de ANAF să-şi plătească datoriile restante a avut banii necesari. Până în noiembrie 2011, Fiscul a notificat peste 250.000 de contribuabili că aveau dreptul să beneficieze de această facilitate.

Paşii pentru ştergerea unei părţi din creanţă

Dacă aveţi datorii neachitate până la sfârşitul lunii august 2011, puteţi scăpa de o parte din sumele accesorii debitului principal. În primul rând, trebuie să mergeţi la administraţia financiară şi să depuneţi o cerere pentru clarificarea situaţiei.

În termen de cinci zile, funcţionarii ANAF vă vor comunica situaţia şi vor întocmi un borderou provizoriu de scădere din evidenţa fiscală a posibilelor debite, conform facilităţi.

Urmează un termen de zece zile în care firma trebuie să-şi stingă datoria către buget, prin plată sau compensare. Apoi, Fiscul va valida borderoul de scădere a debitelor.

După alte trei zile, ANAF va emite o nouă decizie privind calculul sumelor accesorii, precum şi decizia de anulare a 50% din penalităţi şi a 25% din majorările de întârziere.

Pentru a beneficia de facilitatea oferită de stat, toate restanţele trebuie achitate la timp. În cazul în care nu reuşiţi să plătiţi şi suma aferentă datoriei în termenul de zece zile, se revine la situaţia iniţială.

Fiscul a anulat la plată o sumă totală de 24,15 milioane de lei. Peste 250.000 de contribuabili aveau dreptul să beneficieze de facilitate

164 de milioane de lei este valoarea restanţelor achitate până în ianuarie de cei care au beneficiat de facilitate

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.