Ultimul lucru pe care asistenta infectată cu Covid-19 l-a făcut înainte să moară

Alina Nicoleta Pavel

DESPĂRȚIRE… Alina Nicoleta Pavel, asistenta de numai 42 de ani care s-a stins în ATI, la Spitalul Județean Vaslui, răpusă de virusul ucigaș, a impresionat tot personalul medical cu forța cu care a luptat să învingă boala. O făcea pentru copilul ei de 12 ani și pentru soț, care o așteptau acasă. Cu trei zile înainte să moară, deși era intubată, îi scria un mesaj pe Facebook (Messenger) patronului firmei unde soțul ei lucra și îl ruga să îi mai prelungească concediul medical pentru a avea grijă de copilul ei, fiindcă, scria aceasta “eu mai trebuie să stau o vreme în spital”. În mesaj, aceasta i-a mai spus patronului că o doare tare și se simte obosită și sfârșită. I-a atașat și două fotografii cu ea intubată pe patul de spital. Ionel Sandu de la Radical Grup, că acestuia i-a transmis mesajul, a reacționat imediat și a spus că o sprijină pe ea și pe familia ei cu tot ce trebuie și că soțul ei poate să stea acasă cât trebuie. “Regret enorm că această femeie s-a prăpădit. Nu am cunoscut-o, însă m-a impresionat modul direct și politicos prin care mi s-a adresat, ceea ce denotă că era un caracter frumos și o persoană curată. Dumnezeu să o odihnească și să-i netezească drumul spre rai, de unde să vegheze la frumoasa ei familiei”, a declarat Ionel Sandu. 

Moartea asistentei de 42 de ani, Alina Nicoleta Pavel, de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, a șocat pe toată lumea, în special pe cei care au cunoscut-o. Aceasta era una din cele mai apreciate asistente medicale din Policlinică. Lucra la cabinetul de Dermatologie și este, conform statisticii, cea de a treia victimă din rândul angajaților spitalului județean. Aceasta nu a mai apucat să se vaccineze. S-a îmbolnăvit chiar cu o zi înainte de a fi aduse dozele miraculoase în unitatea spitalicească. Greșeala fatală pe care a făcut-o este că a stat prea mult acasă din momentul în care a fost diagnosticată. Au trecut opt zile vitale pentru fosta asistentă. Colegii ei din ATI s-au chinuit mult s-o țină în viață. Au întârziat intubarea ei cât au putut de mult, aceasta stând pe două surse de oxigen. Pe final, aceasta a cerut să fie intubată și știa că acesta este momentul în care șansele ei de supraviețuire sunt minime. Înainte de acest moment a scris pe contul său de Facebook un citat din părintele Galeriu: “Nu fiecare furtună vine să îți distrugă viața. Unele vin să-ți curețe calea”. Dar nu a fost să fie așa! Alina a crezut tot timpul că se va face bine și că se va întoarce acasă, acolo unde o aștepta soțul său și fiul pe care îl aveau împreună, însă de data aceasta întunericul a triumfat. Medicii din ATI, impresionați de luciditatea colegei lor, dar mai ales de modul cum lupta cu boala, au încercat să-i pună o mască specială, tocmai pentru a evita intubarea. Dar Alina nu a suportat acest dispozitiv (CPAP), folosit cu succes în spitalele din Occident pentru bolnavii de Covid-19. Imediat după intubare a și murit, cu regretul că nu și-a putut duce la bun sfârșit misiunea ei pe acest pământ. 

Iată ce mesaj i-a trimis directorului firmei unde lucra soțul ei. Până în ultima clipă s-a gândit la copilul ei

Cu trei zile înainte de a muri, aceasta a vrut să-și lase lucrurile în ordine. Probabil a avut un presentiment că virusul îi va lua viața. I-a transmis directorului firmei la care lucra un mesaj emoționant, prin care îl ruga ca după cele 14 zile de izolare a soțului său să-i permită să mai rămână în concediu câteva zile, pentru a avea grijă de unicul lor copil. Ionel Sandu, patronul de la Radical Grup, a reacționat imediat, mai ales că tocmai trecuse și el în noiembrie, anul trecut, prin boală. Iată ce îi scria impresionându-l până la lacrimi pe patronul de la Radical Grup. “Nici nu știu dacă e corect față de familie să spun, dar e nedrept că astfel de oameni, de o calitate umană extraordinară, se duc. Am să dezvălui ce a scris în mesaj, tocmai pentru a vă arata ce caracter frumos avea această soție, mamă și asistentă. Soțul doamnei lucrează la firma noastră de 10 ani, un profesionist și un om de bază, harnic și responsabil. Nu o cunoșteam pe soția sa și nici telefonul meu nu-l știa. Am primit pe Messenger un mesaj de la aceasta și credeți-mă că mi-au dat lacrimile. Îmi spunea că regretă că mă contactează în acest mod, însă mă roagă din suflet să îi mai dau câteva zile libere soțului ei pentru a putea avea grijă de unicul lor copil. Mi-a trimis și două fotografii, cu ea intubată. Mi-a mai scris că o dor plămânii și că e foarte obosită și că nu mai poate vorbi. Totodată, mi-a cerut iertare că m-a abordat în acest mod. Vă dați seama ce om cu mult bun simț. Normal că i-am scris că poate sta oricât dorește, fiindcă m-am gândit și la mine, când în noiembrie am trecut prin boală și știu cât de greu mi-a fost. Am fost șocat să aud că a murit. Mă gândesc doar la copilul lor de 12 ani, care e de aceeași vârstă cu băiatul meu. Noi o să ajutăm familia îndoliată cu tot ce putem, dar știu că nu le putem alina suferința teribilă prin care trec. Vom fi alături de colegul nostru. La Radical suntem ca într-o familie și vom încerca să-i suplinim pe cât putem lipsa soției. Dumnezeu să o odihnească și mă rog pentru familia îndoliată care trece prin momente dificile”, a spus Ionel Sandu, directorul de la Radical Grup.

A ajuns la spital foarte târziu, deși era cadru medical și știa la ce risc se expune

Alina s-a infectat în zilele de Crăciun. Aceasta a venit la spital pe 4 ianuarie, destul de târziu. Plămânii erau afectați în proporție de 75%. A fost imediat pusă pe oxigen și a primit tratament cu Remdisivir și Tocilizumad, dar degeaba. Înainte de a fi intubată, dacă i se opreau sursele de oxigen, saturația oxigenului îi cobora la 61%. Colegii din spital au făcut tot ce le-a stat în putere să o salveze, dar după 13 zile de luptă aceasta a murit, exact în ziua în care soțul ei ieșise din izolare și putea veni să o vadă la spital. “Timpul nu a mai avut răbdare cu tine, draga noastră colegă Alina Nicoleta Pavel! Am aflat cu nespusă durere trecerea la cele veșnice a colegei noastre. În aceste clipe de adâncă tristețe ne este foarte greu să ne găsim cuvintele, pentru că nimic nu poate mângâia sufletul odată cu pierderea ființei dragi. Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Îngerii să vegheze drumul tău lin către Dumnezeu! Dumnezeu să te ierte!”, au scris colegii ei pe site-ul spitalului județean.

(Lucian TIMOFTICIUC)
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ