spot_imgspot_img
7.6 C
Vaslui
18-apr.-2024

Un alt polițist de la Bârlad, condamnat în dosarul ITP-urilor false!

- Advertisement -
Polițiștii au căzut pe interceptările anchetatorilor care îi monitorizau pe inspectorii ITP și care au vorbit între ei despre solicitările agenților.

CAD CA SPICELE… Agentul de poliție Ionel Dumitrașcu din cadrul Poliției Rutiere Bârlad a fost condamnat la un an de închisoare de Tribunalul Vaslui, pentru instigare la fals intelectual după ce anchetatorii au dovedit că acesta a obținut mai multe ITP-uri fără să prezinte mașinile inspectorilor RAR. Este al doilea polițist care este condamnat în dosarul ITP-urilor false, după Cătălin Marian Sandu, din cadrul Serviciului Rutier Vaslui- Biroul Drumuri Naționale și Europene. Ambii agenți au semnat acorduri de recunoaștere cu procurorul de caz, ceea ce le-a adus pedepse cu amânare, iar asta le permite să lucreze, în continuare, în cadrul Inspectorarului de Poliție Județean Vaslui.

Acordul de recunoaștere a vinovăției dintre agentul Dumitrașcu și procurorul de caz a fost validat de Tribunalul Vaslui joia trecută, pe data de 16 decembrie. “În baza art. 485 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, admite acordul de recunoaștere a vinovăției, încheiat (…) de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA Serviciul Teritorial Iași cu inculpatul Dumitrașcu Ionel, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals intelectual în formă continuată (…). În baza art. 396 al.1,4 Cod pr.pen. rap la art. 83 Cod penal, stabilește în sarcina inculpatului Dumitrașcu Ionel, necunoscut cu antecedente penale, pedeapsa de 1 (un) an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals intelectual în formă continuată, prevăzută de art. 47 C.p. rap. la art. 321 C.p. cu aplic. art. 35 C.p. (2 acte materiale). În baza art. 83 C.p., amână aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, se arată în decizia Tribunalului Vaslui. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pe toată durata de supraveghere, agentul trebuie să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă și să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

Prins după ce a căzut pe interceptări

Din iunie 2020 și până în primăvara acestui an, procurorii anticorupție au monitorizat o rețea de falsificare a ITP-urilor, din care făceau parte mai mulți inspectori ai unor stații ITP din Bârlad și Bacău, ajutați de funcționari din cadrul Registrului Auto Român din Vaslui. Potrivit anchetatorilor, coordonatorul și inițiatorul acestei rețele de infractori ar fi fost Ionuț Verman, angajat al unui service din Bârlad. Acesta făcea ITP-urile unor mașini care nici măcar nu ajungeau în service. “Inculpatul Verman Ionuț ar fi inițiat constituirea unui grup infracțional organizat împreună cu alte persoane, în scopul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, trafic de influență și fals intelectual. În perioada iunie 2020 – aprilie 2021, inculpatul ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a insecțiilor tegnice periodice în cadrul stației ITP din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecțiilor tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în stație”, au arătat procurorii de caz. Unul dintre cei care îl sunau frecvent pe Verman pentru a-i cere să facă ITP-uri false a fost și polițistul Ionel Dumitrașcu. De fiecare dată când își telefona amicul, agentul avea grijă să vorbească codificat. Probabil, Dumitrașcu n-ar fi ajuns niciodată parte în dosar dacă Verman n-ar fi vorbit despre el, cu alți parteneri ai afacerii ilicite. Polițistul ar fi intervenit prima dată la Verman pentru a-și ajuta un amic care avea ITP-ul expirat, iar a doua intervenție ar fi avut loc în luna martie 2021, când polițistul i-a cerut inspectorului ITP eliberarea unui certificat pentru mașina unei femei din oraș. Jurnaliștii Libertatea au publicat o parte din interceptările în care a fost menționat și Dumitrașcu, interceptări care practic i-au adus condamnarea.

Iată cele două discuții telefonice ale lui Ionuț Verman în care a fost menționat și numele polițistului de la Rutieră:

Discuție1:

N.A.: – Ionuț! A venit Dumitrașcu.

Verman Ionuț: – Da.

N.A.: – Cu o mașină, numai cu cartea, fără certificat, c-ar vrea doamna s-o radieze.

Verman Ionuț: – Nu, nimica! E un BMW? Gri?

N.A.: – Nu, nu, nu! E un Matiz roșu, din 2004.

Verman Ionuț: – Ce număr are?

N.A.: – (…). Doamna B. M..

Verman Ionuț: – Da.

N.A.: – Să-i fac așa? Și-i dau cartonaș? Numai dacă pot să o rezolv până în 12 jumate că ea pleacă la…

Verman Ionuț: – Dar a venit cu ea?

N.A.: – N-a venit cu nicio mașină! Nu! A venit Dumitrașcu cu mașina poliției…

Verman Ionuț: – Da?!

N.A.: – Dacă pot s-o fac.

Verman Ionuț: – Fă-i-o că…

N.A.: – Da?

Verman Ionuț: – …știu și cine-i femeia. E soția șefului de la IR-u.

N.A.: – Gata! Bine!

Verman Ionuț: – Baftă!

N.A.: – Pa!

Discuție 2

N.A.: Dar… Dumitrașcu, ai vorbit cu el, nu? Că așa mi-a zis.

Ionuț Verman: – Măi, eu am vorbit cu Dumitrașcu, dar ce mașină, ce problemă are?

N.A.: – E un Peugeot 407…

Ionuț Verman: – Unde a mai fost făcut?

N.A.: – Păi, de tine încă o dată și o dată, uite, semnătura mea la (n.l. – neinteligibil).

Ionuț Verman: – Aa! Înseamnă că e aici, hai! Da!

N.A.: – Da, da, da, da.

Ionuț Verman: – Bine.

N.A.: – Dar nu, n-a plătit nimic, să știi.

Ionuț Verman: – Știu. Dar nu plătește, mă! Băi, tu n-ai să vezi polițai să plătească.

Continuă să îmbrace haina statului

Deși și-a recunoscut vinovăția, polițistul Ionel Dumitrașcu continuă să lucreze în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui. Asta și cu largul concurs al procurorilor de caz, care au cerut instanței amânarea pedepsei. “Având în vedere împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, starea de pericol creată, conduita inculpatului, dar și nivelul de educație, vârsta acestuia, situația familială și socială, se apreciază că scopul pedepsei poate fi atins prin stabilirea unei pedepse de 1 an închisoare, în cauză fiind întrunite condițiile pentru dispunerea amânării aplicării pedepsei” se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției, înaintat de procurori Tribunalului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. „D-nul” Dumitrascu, un simplu agent (part timer – ciubucar) cu aspiratii mari.
    Aberant faptul ca acesta inca isi exercita functia de „politai”, trebuia suspendat din functie pe perioada anchetei, ca la sfarsitul procesului, sa i se desfaca contractul individual de munca… moral asa ar fi fost, legal se pare ca nu.

    • Aşia e ALEX este foarte adevarat aceşti infractori vor lucra în poliţie pentru că sunt protejaţi şi ajutaţi de sefii cu care au împărţit banii …..acestă instituţie este un GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT deosebit de periculos pentru siguranţa naţională .

  2. REVOLTATOR !!!
    Sunt vinovati si totusi mai lucreaza in POLITIE ? Ce institutie mai e si asta, ce credibilitate mai are Politia cu asemenea exemple!
    Esti penal dar lucrezi in continuare .. in politie si maine -poimane iesi la pensie . Si ce pensie si ce varsta de pensionare, caci au muncit din greu !
    RUSINE!

    • In toate instituțiile de stat este la fel, asa se lucrează la stat în Romania.
      Din nici o instituție nu se dă afara, sancțiunile sunt la mișto doar sa nu reclame cineva ca nu au fost sancționați, dar n-au nici o grija sau frica acolo, doar de intrat e greu, de ieșit nu iese nimeni

    • Ema nu mai fi suparata ca pleaca fraierul la puscarie si ramanem iar amandoi. Facem nebunii cum am facut si cand te-ai despartit de ell. Iti aduci aminte ce bine era pe la spate si in curisorul ala al tau bombat. Nebunatico

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.