10.3 C
Vaslui
20-mart.-2023

Un bărbat din comuna Laza a fost reținut de polițiști după ce a ucis o pisică și a rănit alta

- Advertisement -

BRUTĂ… Un bărbat în vârstă de 31 de ani din localitatea Laza s-a ales cu dosar penal după ce, la mijlocul săptămânii trecute, pe fondul consumului de alcool, a agresat două pisici ale familiei. În urma agresiunii, o pisică a murit, iar a doua ar fi suferit mai multe leziuni. Pe fir au intrat polițiștii  Biroului Protecția Animalelor Vaslui, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, care l-au reținut pe bărbat pentru 24 de ore, acesta fiind bănuit de săvârșirea infracțiunilor de ”uciderea animalelor, cu intenție, fără drept” și ”rănirea cu intenție a animalelor”.

După ce s-a „aghesmuit” bine la barul din centrul satului, Iulian Marian C. s-a dus acasă, a luat una dintre pisici și a lovit-o de mai multe ori de un obiect contondent, sfărămându-i capul, apoi a aruncat-o în wc-ul din curte. A doua pisică a scăpat doar cu câteva leziuni, după ce a fost strânsă de gât și aruncată peste gard, în curtea vecinului. Probabil tot vecinii au anunțat și poliția, care s-a deplasat la locuința bărbatului și l-a reținut pentru 24 de ore. „În urma cercetărilor efectuate, polițiștii vasluieni au stabilit că, la data de 26 ianuarie 2023, ora 14.00, pe fondul consumului de alcool, persoana cercetată ar fi agresat două pisici (rasa comună) deținute de familia sa. Urmare a agresiunii o pisică ar fi fost ucisă iar alta ar fi suferit mai multe leziuni. În data de 27 ianuarie 2023, ca urmare a administrării probatoriului, polițiștii vasluieni au luat față de bărbatul cercetat măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”uciderea animalelor, cu intenție, fără drept” și  ”rănirea cu intenție a animalelor”, a declarat Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Bărbatul din Laza a mai fost cercetat în trecut de polițiști după ce ar fi furat o mașină din sat.

Polițiștii Biroului Protecția Animalelor Vaslui, tot mai solicitați în județ

Biroul Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a fost înființat în urmă cu trei ani și are competență  în domeniul coordonării activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională penală care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol. Anul trecut, polițiștii din cadrul acestui Birou au intervenit la Dumești, după ce o femeie în vârstă de 28 de ani, mamă a trei copii, a decapitat o pisică apoi a pus imaginile pe internet. Luna trecută, directorul unei societãti agricole, din satul Sãlcioara, comuna Banca,  fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii vasluieni după ce a intrat intentionat cu masina într-o turmã de oi care a pãtruns pe tarlaua lui.

Polițiștii atrag atenția că legislația s-a schimbat, iar cei care rănesc și omoară animalele riscă închisoare

Reprezentanții IPJ Vaslui atrag atenția că începând de anul trecut, legislația prevede sancțiuni mult mai dure pentru cei care rănesc cu intenție sau omoară animalele. „Reamintim cetățenilor că din data de 19 mai 2022 au intrat în vigoare noi prevederi legale, respectiv Legea 138 din 13 mai 2022 pentru modificarea și completarea Legii 205 din 2004 privind protecția animalelor, astfel au fost stabilite sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violență asupra acestora.

Articolul 25

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

a) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;

b) despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

(2) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenție a animalelor.

(3) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia.

(4) În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin (1) și (2), instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Deci taranu si kuku sunt exemplu perfect de ce este vasluiul ceea ce este ! Auzi cica 7 ani de „bulau” ( nu face nici o zi ala ca na legile si justita din romania, dar macar o amenda tot ar trebui platita ) pentru unu care a baut ca porcu „trainel/ babanu cu cola” la birtul din sat si dupa s-a dus acasa si a omorat un animal si a schingiut altul ca si cum ar fi fost nimic pentru el (de fapt cred ca el acum nici nu stie de ce este arestat ca na „efectul” de la potiune s-a cam dus ). Dupa gandirea voastra bai jegurilor (taranui si kuku) ala e un sfant si nu a gresit cu nimic …..

      • La zoo sa stai tu bai idiotule. Stai tu inchis intr o cusca de 2 pe 2 toata viata. Sa vezi cum e. Animalele, unele dintre ele, au fost domesticite de catre oameni de mii si mii de ani. Te trezesti tu acum, natangule, sa dai sfaturi imbecile.

  2. Aninalele acționează din instinct. Oamenii, se presupune, ca au rațiune, discernământ. Asta e diferenta dintre noi si ele. Azi omori un caine, maine esti pasibil sa omori un om. Crima e crima. Si apropo , aceasta planeta nu aparține oamenilor, asa cum cred mai toti idiotii. Oamenii sunt ca si animalele, simpli chiriasi !!!

  3. panaramelor dar cainii cind omoara oameni ce se intimpla ,sau cind politai omoara oameni pe trecere de pietoni si li se da cu suspendare cum e ?a ajuns animalele sa fie mai valoroase ca oamenii.nu aveti ce face cu banii de a-ti mai infiintat si prostia animalelor sau nu sti-ti cum sa mai furati banii

  4. 7 ani de bulau pentru o matza…..au luat-o razna ăștia!! Nu prea vedem retineri pentru traficul de droguri, pentru scandalurile repetate de pe străzile Bârladului..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.