-0.7 C
Vaslui
01-dec.-2022

Un barladean a inventat bicicleta din bambus

- Advertisement -

ANONIM ÎN ROMÂNIA, CELEBRI ÎN STRAINATATE

INVENTIV Petru (Puiu) Botezatu, un bârlãdean emigrat în Canada de câtiva ani, a reusit sã se facã remarcat de comunitatea unde trãieste. Petru si familia sa, sotia Andreea si copilul, atrag curiosi când se plimbã cu bicicletele de bambus pe care le-au fãcut singuri si din care vor acum sã facã o afacere de familie. Puiu Botezatu are 42 de ani, este nãscut la Bârlad si a absolvit Colegiul de Arhitecturã Peisagisticã din Iasi, emigrând în 2004 cu sotia sa, Andreea în Canada. Reusita în afaceri a familiei Botezatu a adus pe buzele tuturor vecinilor si a locuitorilor din orãselul Grimsby, precum si câteva articole în sãptãmânalul “Niagarathisweek”.

Petru Botezatu (Puiu) si familia sa, formatã din sotia Andreea si fiul lor, sunt bârlãdeni siau emigrat în Canada, în 2004, din dorinta de a face ceva cu viata lor. Pentru cã în România n-ar fi reusit niciodatã sã ajungã decât niste someri “fericiti”. Puiu si Andreea Botezatu si-au întemeiat o familie aici, în tarã, el fiind absolvent al Colegiului de Peisagisticã din Iasi, iar Andreea absolvind Institutul Agronomic, specialitatea horticulturã. S-au zbãtut sã îsi facã aici o afacere, dar sãtui de birocratie, de betele în roate si de taxele inumane cu iz de “spagã” pe care trebuia sã le achite un agent economic în tara noastrã, cei doi si-au depus cererea de emigrare în Canada si au plecat în 2004. Acum locuiesc la Grimsby, undeva la câtiva kilometri de Cascada Niagara, au o afacere de familie de care se ocupã Puiu, ajutat din rãsputeri si de Andreea, iar de câtiva ani au si un bãietel. Recent, Puiu Botezatu si Andreea au uimit orasul si pe locuitorii sãi, ajungând pe prima paginã a sãptãmânalului Niagara-thisweek, construind si conducând biciclete …. din bambus.

Canadienii îl admirã pe Petru si sunt atrasi de inventivitatea lui

Când Petru Botezatu îsi scoate bicicleta personalizatã atrage o grãmadã de curiosi. Oamenii se mirã când vãd cadrele din “lemn” pe care bârlãdeanul din Grimsby le-a fãcut. Când le-a vazut într-un show la televizor si-a zis: trebuie sã am o bicicletã ca asta dar a vãzut cã cele de la televizor costã mii de dolari. A început sã cotrobãie internetul dupã informatii, hotãrât sã construiascã una el însusi. Asa cã prima bicicletã a fost asamblatã acum opt luni în urmã. Nefiind familiar cu materialele si tehnicile de constructie prima bicicletã a plesnit la o greutate de 60 kg. Totul este încercare si esec, si-a zis Petru Botezatu, care de atunci a facut cinci cadre de bambus, unicat confectionate din bambus, fibrã de carbon si o rãsinã specialã”, mentioneazã Amanda Street într-un articol din Niagarathisweek, de pe 7 octombrie.

‘Pânã la urmã am reusit sã fac din asta o afacere”

La început Petru Botezatu s-a apucat de construit aceste biciclete pe motiv cã nu a gãsit justificare în a cheltui mii de dolari pe o bicicletã. Dar fiind un biciclist pasionat, în iesirile sale a atras atentia altor ciclisti pe piste si pe stradã. Vãzând interesul pentru bicicletã a decis sã transforme acest hobby într-o afacere, ajutat enorm si de sotia sa Andreea. “De câte ori ies la o plimbare adun multimea, care este uimitã de bicicletele pe care merge familia mea” a spus Petru Botezatu. De curând si-au luat bicicletele într-o cãlãtorie pe Coasta de Est. Acum construieste bicicletele unde a început prima sa afacere, într-un atelier de fier forjat din St.Catharines. Cadrele, care sunt fãcute 100% din bambus si conectate cu fibra de carbon si rãsinã, îi iau câteva zile de muncã pânã sunt gata. “Bambusul, spre deosebire de otel, absoarbe socurile, asa cã vibratiile pe care biciclistii le preiau în mod normal când ating suprafete imperfecte sunt absorbite de cadrul de bambus. Sunt foarte puternice si nu numai cã bicicletele aratã atrãgãtor, dar sunt si nepoluante iar plimbarea este foarte linã. Bambusul este la fel de rezistent ca si otelul la aceeasi grosime, dar absoarbe socurile. Plimbarea pe aceste biciclete nu se comparã cu nici o altã bicicletã pe care am urcat vreodatã”, ne-a spus Petru Botezatu, cel care în Bârlad era cunoscut ca Puiu Botezatu si care acum face ca Bârladul sã fie un oras despre care se vorbeste pânã la Cascada Niagara!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.