21.5 C
Vaslui
26-sept.-2022

Un caz induiosator

- Advertisement -

Loredana, eleva in clasa a XI-a la Scoala Normala din Copou, are aproape 10 pe linie la scoala. Isi doreste din suflet sa devina invatatoare, dar viitorul ei ar putea fi unul sumbru. Situatia e la fel si in cazul fratiorului ei mai mic, din clasa a V-a la acelasi liceu. Amindoi au o datorie la cantina si camin de 2.000 de lei, bani pe care nu ii au, caz in care ar urma sa se intoarca inapoi in satul lor, la Dagita. Aici nu-i asteapta insa nimeni: tatal lor i-a parasit de 9 ani, iar mama lor e in Spania, de unde nu le poate trimite decit 100 de euro la doua luni, fiind si bolnava. In Saptamina Mare, iesenii sufletisti le pot intinde o mina de ajutor celor doi frati inteligenti, frumusei, ingrijiti si cuminti, pentru a putea sa invete si sa-si faca planuri de viitor in continuare.

Doi frati din comuna Dagita, elevi la Scoala Normala „Vasile Lupu” din Copou, risca sa-si piarda locurile din camin din cauza unei datorii de peste 2.000 de lei. Loredana si Laurentiu Prodan nu au mai reusit sa achite integral cazarea si masa din cauza ca au o situatie materiala grea. Tatal i-a abandonat de 9 ani, iar mama lor e in Spania de 4, unde nu are un loc de munca propriu-zis. „Tata ne-a parasit deoarece era o persoana careia i-a placut viata si, cind mama s-a imbolnavit, a plecat cu o alta femeie! Nu a tinut legatura cu noi, si nici nu ne plateste pensie alimentara. Mama e de 4 ani in Spania, dar mai mult ca sa poata cistiga pentru a urma un tratament. Ia in jur de 350 de euro pe luna, facind ocazional curatenie in citeva case. Din acestia, 100 de euro ii da pe medicamente, fiindca are foarte multe probleme de sanatate, iar noua ne trimite cite 100 de euro o data la doua luni”, a explicat Loredana. In Saptamina Mare, iesenii sufletisti le pot intinde o mina de ajutor celor doi frati inteligenti, frumusei, ingrijiti si cuminti, pentru a putea continua sa studieze.

Si-a adus fratiorul la Iasi ca sa aiba grija de el

Loredana urmeaza specializarea invatatori-educatoare, fiind in clasa a XI-a. Anul trecut, a terminat cu media 9,90, iar primul semestru din acest an l-a finalizat cu 9,76, fiind a doua din clasa. In primul an de liceu, a fost singurul elev din scoala care nu a inregistrat nici o absenta, motiv pentru care a primit din partea conducerii o diploma. In clasa a X-a, a lipsit de citeva ori, insa motivat, iar in acest an a fost prezenta pina acum la toate orele. Face parte din corul de fete al Scolii Normale si este pasionata de limba franceza, romana si psihologie. Pentru rezultatele obtinute, a luat o perioada si bursa de merit, insa i-a fost retrasa, pe motiv ca nu poate fi cumulata cu bursa „Bani de liceu”, in cuantum de 180 de lei pe luna. „Inainte, luam 30 de lei bursa de merit, dar mi-a fost luata pe motiv ca trebuie sa aleg numai una. Si am ales-o pe cea mai mare. Iar bursa «Bani de liceu» nu e in fiecare luna 180 de lei, depinde de numarul de zile de scoala. Cazarea si masa – noi avem cartele la cantina si pentru week-end, deoarece nu avem bani ca sa plecam la Dagita – ajunge pentru amindoi cam la 950 de lei pe luna (tariful pentru cazare si masa fiind de 18 lei pe zi, n.r.)”, a spus Loredana. Pe fratele ei, Laurentiu, l-a inscris din clasa a V-a la Scoala Normala, ca sa poata avea grija de el, fiind cu probleme de sanatate, dar si foarte afectat de plecarea mamei. „La virsta de 3 ani, in urma unui accident, a fost oparit. Arsurile, respectiv cicatricile, necesita operatie, insa, din lipsa banilor, nu i s-a mai facut nici o interventie medicala in ultimii 4 ani. Bunicii sint si ei bolnavi si cu posibilitati reduse, iar noi stam la ei de 9 ani”, a precizat Loredana.

Vor fi dati afara?

In octombrie, Loredana a implinit 18 ani si, pentru a-i fi mai usor fratelui, incearca sa suplineasca lipsa mamei. „Mama vine acasa o singura data pe an, in august, iar la telefon vorbim rar, o data la trei saptamini sau la o luna. Cind suna, fratele meu, care are 12 ani, nu vrea sa vorbeasca din prima cu ea. Trebuie sa il conving. Dupa discutie insa e foarte abatut: nu mai vorbeste, nu mai maninca… Ne vedem zilnic, insa nu avem timp sa stam impreuna ca sa faca temele, de exemplu. In rest, invata bine”, a adaugat Loredana. In clasele primare, Laurentiu a avut la fiecare sfirsit de an calificativul „Foarte Bine”. Pentru ca nu au bani sa achite datoria la camin, Loredanei ii este teama ca vor fi dati afara si vor primi, pe deasupra, penalizari. „Ni se atrage tot timpul atentia ca trebuie sa platim, pentru ca datoria e foarte mare si ca poate ar fi fost mai bine daca stateam in gazda, dar la gazda ar trebui sa platim in fiecare luna, nu ne-ar astepta nimeni”, s-a plins ea. „De cind exista internatul si cantina, nu a fost exclus nici un copil, parintii avind posibilitatea sa plateasca esalonat. Nici in cazul lor nu s-a pus problema excluderii”, a explicat Mihaela Ungureanu, director al Scolii Normale. Ca sa se descurce, Loredana a incercat sa obtina sprijin financiar de la citeva fundatii, iar fratele ei a fost inscris de bunica in programul Asociatiei „ProRuralis”. „Pentru frate, a fost depusa o cerere anul trecut, pe 9 iunie, insa nu s-a prezentat la testare, in vederea selectiei, care a avut loc la sediul ISJ pe 29 august”, a precizat Victor Geangalau, presedinte al asociatiei. Cei doi frati spun ca mai tot timpul sint in criza de bani, neputind nici macar ajunge la Iasi atunci cind ar fi absolut necesar. In plus, tot timpul intimpina dificultati in obtinerea de ajutor si din cauza neimplicarii tatalui. „Parintii nostri nu au fost niciodata casatoriti, au trait in concubinaj 11 ani. Pentru burse si alte forme de sprijin ne trebuie mai multe acte si, din cauza ca avem amindoi numele tatalui, ne este foarte dificil”, spune Loredana. Acum, adauga ea, are un plan: vrea sa lucreze in perioada vacantei de vara, dar va continua sa caute si sprijin. „Pina atunci nu stiu ce sa mai facem, unde sa mai apelam. Daca mediile mele nu sint concludente dau oricind orice forma de testare, orice test, nu ma dau in laturi de la absolut nimic!”, a concluzionat Loredana Prodan.

Cei care vor sa ajute intr-un fel sau altul acesti copii buni sa continue scoala, pentru a putea si ei sa viseze la o viata normala, pe masura posibilitatilor lor, o pot face prin intermediul „Ziarului de Iasi” (0232/271.271), iar pentru alte detalii pot obtine legatura, tot la numarul de mai sus, cu reporterul nostru Loredana Oprea (sau la adresa de e-mail loredana.oprea @ziaruldeiasi.ro). Cei doi nu au in acest moment un cont bancar in care s-ar putea face donatii. Ei se afla acum in vacanta, la bunicii din Dagita.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.