spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Un cioban din Banca crește oi din celebra rasă de carne Île de France și provoacă gospodinele la un concurs de gătit | FOTO

- Advertisement -

CALITATE… Cine ar fi crezut cã celebra rasã de ovine, Île de France, recunoscutã în toatã Europa de crescãtorii de animale pentru cel mai bun randament la carcasã si pentru cã reuseste sã fie o rasã prolificã, cu miei vigurosi care iau repede în greutate, va deveni preferata ciobanilor nostri din judet. Si uite asa, la stânile de pe colinele Tutovei, cârdurile de oi tigãi sau turcane au fost înlocuite cu oi de rasã aduse din Occident. În satul Sârbi, din comuna Banca, Iordãnel Cernat si-a fãcut o turmã de 434 de capete, toate din rasa Île de France, de care este foarte mândru. S-a familiariziat cu acestea încã din 2014, când a adus primii masculi din Ungaria. „Aceastã rasã de oi este deosebitã prin productia de carne mult mai mare fatã de cea a altor rase. Datoritã lor putem creste productia si oamenii se pot bucura de carne de calitate. De astfel, valorificãm mult mai bine pãsunile, care au nevoie de investitii, în pofida credintei populare cã iarba e de la Dumnezeu si nu trebuie fãcut nimic pentru a întretine imasurile”, spune, mândru, ciobanul din Banca. Acesta lanseazã o provocare pentru vasluieni, dupã ce a reusit sã convingã un restaurant din Vaslui sã-i cumpere carnea de berbecut, pentru un meniu special. Vrea sã vândã direct de la fermã, delicioasa carne de oaie cãtre consumatori. Cine vrea sã-si gãteascã acasã o tocãnitã din berbecut Île de France poate suna la telefonul acestuia, 0766.457.508, pentru a comanda carcasele la prima mânã. De asemenea, fermierul e dispus sã vândã si miei pentru prãsilã din aceeasi rasã.

Île de France este o rasã de ovine de carne cunoscutã si apreciatã, care s-a format prin încrucisãri între oile mame din rasa Merinos (Franta) cu berbecii de carne Dishley (Anglia). Cu o prolificitate de 130% si o fecunditate excelentã, între 95 si 99%, aceastã rasã ia rapid în greutate, ajungând sã cântãreascã 45 de kilograme în 5 luni. „Mieii sunt fãtati în februarie si ajung cam la vremea asta sã cântãreascã între 25 si 45 de kilograme. Mãnâncã numai paie si granule. Prolificitatea este foarte bunã si fatã de 3 ori în doi ani”, spune crescãtorul de animale din Sârbi. Totul a început în 2014, când Iordãnel Cernat a vãzut o oportunitate în cresterea ovinelor de carne.”Vãzând cã brânza este ieftinã, m-am gândit sã cresc rasã de carne. Asa cã în 2014 am adus masculi din Ungaria. A venit a doua perioadã, i-am schimbat. De atunci am fost în Ungaria de 3 ori dupã oi”, povesteste bãrbatul. Un alt punct forte al oilor Île de France este cã sezonul lor de reproductie este pe tot parcursul anului, atingând apogeul în luna decembrie.”Fatã de 3 ori în doi ani. Berbecii fac stabulatie, stau la întuneric în grajd. Ei nu merg niciodatã cu oile, ei stau numai la umbrã. Oile sunt tinute separat pentru cã intrã în cãlduri când berbecul este lãsat în turmã. Fac montã dirijatã dimineata si seara”, spune fermierul.

Ciobanul din Banca a ajuns sã creascã oi din rasa Île de France de nevoie. În trecut, nu gãsea oameni pentru muls

În ceea ce priveste greutatea la care ajung animalele, Iordãnel Cernat spune cã berbecii din rasa Île de France pot ajunge si la 150 de kg, iar oile la 90 de kg. Pasionat de ceea ce face, crescãtorul tine animalele în conditii deosebite, cum a vãzut cã se obisnuieste în fermele occidentale, chiar dacã uneori investitiile si munca depusã ajunge sã depãseascã sumele cîstigate din vânzarea oilor. „Cumpãr tiruri întregi cu furaje de calitate pentru animale. Anul trecut, când a fost secetã, nu am iesit în cîstig. Nu merge deloc vânzarea casului. Cu lâna este si mai rãu. Se vinde cu doar 70 de bani kilogramul. Île de France este rasã cu carne multã, dar blanã scurtã, nu ca turcanele. Mai mult dau pe tuns, care e 7 lei pentru fiecare oaie. Carnea se vinde cu 16/kg. Pentru prãsilã vine cam 200 de euro pe cap de ovinã”, mãrturiseste bãrbatul. „Nu prea este plãtitã munca agricultorilor. A fost plãtitã cândva, la începutul începutului, a mers, dar acum lasã de dorit. Dar noi ne-am obisnuit sã muncim si continuãm, cã altceva nici nu stim sã facem”, spune sotia lui Iordãnel Cernat. „E multã muncã, bani putini si  nu gãsesti suficienti oameni care sã doreascã sã munceascã aici. Le punem la dispozitie cele mai bune conditii, dar ce sã faci? Pe vremuri, un cioban fãcea 5 copii. Din aceia, doi rãmâneau si se fãceau la rândul lor ciobani. Acum aceastã meserie e pe cale de disparitie.Cât e sãtucul de mic, majoritatea sunt plecati si nu mai are cine sta la oi. E greu. Am 434 de capete de ovine, vã dati seama cât este de muncã. Mã trezesc dimineata la ora 4.00 pentru muls. Mi s-a întâmplat în anii trecuti, când aveam si 800 de oi, sã mã trezesc si oamenii angajati sã mã ajute la muls sã disparã. Mã apucam ca nebunul de muls pânã mi se înmuiau picioarele, cã nu ai cum sã lasi oaia nemulsã. De asta mi-am dorit sã elimin mulsul si sã aducem aceastã rasã”, a mai spus ciobanul.

Ciobanul din Sârbi îi invitã pe vasluieni sã guste o tocanã din berbecut Île de France

OFERTÃ…Iordãnel Cernat este mândru de turma sa de oi, mai ales cã a reusit sã convingã un restaurant din Vaslui sã-i cumpere câtiva berbecuti si astfel carnea delicioasã sã ajungã sã fie servitã vasluienilor cu dare de mânã. „Carnea de oaie de la un restaurant din Vaslui, destul de cunoscut, provine din ferma noastrã. Vã puteti convinge de calitatea excelentã a acesteia cerând o portie de pastramã de berbecut sau o portie de tocanã. Carnea nici nu mai are mirosul acela specific de oaie, care îi face pe multi sã strâmbe din nas. Nu vreau sã-i stirbesc din mãiestria bucãtarului care o gãteste cu profesionalism, dar mândru vã spun cã are si cu ce. Carcasele noastre de berbecut sunt de calitate superioarã. Am auzit cã s-a deschis în oras la dvs. un restaurant în care se gãteste exclusiv carne de oaie, iar bucãtarul e un turc. As fi mândru sã fiu furnizorul lor si sunt gata ca împreunã cu turcul sã mergem si la Chef la cutite sã vadã toatã tara cu se face o tocanã la Vaslui cu berbecut Île de France”, spune ciobanul din comuna Banca. Acesta transmite si o invitatie vasluienilor care sunt interesati sã cumpere carne de oaie de calitate premium, de a-l contacta la numãrul de telefon 0766.457.508. Mai trebuie mentionat cã acesta vinde inclusiv miei de prãsilã din celebra rasã de ovine.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.