spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Un copil de 4 ani a fugit de la grădiniță, a mers pe jos prin noroi, 1.5 km, singur și speriat, iar educatoarea habar nu avea!

- Advertisement -
REVOLTAT… Tatăl băiețelului: “într-o zi, a venit zgâriat la gât și l-am întrebat ce s-a întâmplat. Mi-a zis că l-a bătut un băiat, l-am întrebat «De ce nu i-ai spus doamnei?». Mi-a răspuns: «Păi nu-i spun, că mă pune să stau toată ziua la colț, în picioare»“

ANCHETĂ LA GRĂDINIȚĂ

INCREDIBIL… Un copil de doar 4 ani, din satul Fâstâci (Cozmești), a fugit de la grădiniță fără ca educatoarea să-și dea seama. A mers singur pe jos un kilometru jumătate și a ajuns acasă speriat și murdar. “A umblat prin sat vreo jumătate de oră, iar când a ajuns acasă era speriat, mozolit de glod și se scăpase șI pe el. A zis că s-a întâlnit cu o mașină, cu câini, care l-au lătrat, s-a ferit de ei, a plâns și a fugit. Când am sunat-o pe doamna educatoare să îi spunem că băiatul e acasă, dumneaei nu știa că a plecat. Credea că e la baie”, a povestit tatăl băiatului. Cazul a ajuns și în atenția Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, care a trimis de urgență un inspector la fața locului. Educatoarea va fi cercetată de o comisie de disciplină ce va fi formată la nivelul unității de învățământ, iar apoi Consiliul de Administrație al școlii va stabili ce sancțiune va primi.

Familia copilului e șocată de incident și nu înțelege cum niciun angajat al școlii nu și-a dat seama că băiatul a plecat. “Putea să pățească orice pe drum. Dacă se rătăcea, cine răspundea? Îmi reproșau mie că nu am știut să-mi cresc copilul, că nu i-am dat cei 7 ani de acasă, dar de unde 7 ani, dacă el are doar 4?”, spune, revoltat de situație, tatăl băiatului. “Vă povestesc ce ni s-a întâmplat astăzi pentru vreau să nu se mai repete, vreau ca angajații școlii să fie mai atenți, vreau ca cei mici să fie în siguranță la școală sau la grădiniță. Nu cerem mult, cerem siguranță. Cerem pentru că ce ni s-a întâmplat dimineață nu se numește siguranță. La ora 08:00, am lăsat copilul la grădiniță cu doamna educatoare. La 8:30 a fugit, iar la 09:00 era acasă. La 09:10 am sunat-o pe doamna educatoare să îi spunem că băiatul e acasă, iar dumneaei nu știa că a plecat. Credea că e la baie. Vă dați seama, copilul a mers singur 1,5 km, de la grădiniță până acasă. Era speriat, mozolit de glod și urinase pe el. A zis că s-a întâlnit cu o mașină, cu câini, care l-au lătrat, s-a ferit de ei… E a doua oară când fuge copilul. Prima dată m-au pus să-l caut pe malul râpei. Apoi, într-o altă zi, a venit zgâriat la gât și l-am întrebat ce s-a întâmplat. Mi-a zis că l-a bătut un băiat. <De ce nu îi spui doamnei?>, l-am întrebat. Mi-a răspuns: <Păi nu-i spun, că mă pune să stau toată ziua la colț, în picioare>. Probabil de asta a și fugit de la grădiniță. Noi l-am dus cu gândul că acolo are parte de educație și că e în siguranță, dar după incidentul acesta am îndoieli că ar fi un mediu sigur. În curtea școlii sunt scânduri, cuie aruncate, copiii ies prin garduri… Azi am aflat că omul de serviciu este plătit cu jumătate de normă peste salariu ca să supravegheze copiii și să se asigure că nu ies din curtea școlii. Dar azi nu era la serviciu, a venit la ora 10:00, după ce a venit doamna inspector”, a povestit tatăl băiețelului.

Șefa ISJ Vaslui: “doamna educatoare are obligația să asigure integritatea fizică a copiilor pe parcursul frecventării cursurilor de la grădiniță”

La Inspectoratul Școlar Județean Vaslui povestea a ajuns, însă, puțin diferită. Dacă tatăl băiețelului ne-a povestit că, atunci când a anunțat-o pe educatoare că cel mic a fugit și e acasă, ea credea că acesta e la baie, inspectorul școlar general ne-a declarat că educatoarea și-a dat seama înainte, ba chiar a fost în sala de clasă a fratelui pentru a vedea dacă se află acolo. Povestea redată de șefa ISJ sună astfel: “un copil de 4 ani, de la grupa mijlocie, din satul Fâstâci, a încercat să distragă atenția doamnei educatoare prin plecarea la toaletă. Nu era prima dată când mergea, mai fusese, însă acum s-a îndreptat spre toaletă și apoi a plecat acasă. Doamna educatoare și-a dat seama că nu e în clasă copilul, mai ales că erau și mai puțini astăzi față de câți sunt înscriși. A mers să vadă dacă e în clasă la fratele lui, într-o sală alăturată. Se mai întâmpla să iasă și să spună că vrea să meargă la frățiorul lui. A văzut că nu e și atunci l-a alertat pe omul de serviciu. Conform art. 280 din Legea Educației, doamna educatoare va fi cercetată de o comisie disciplinară ce va fi constituită la nivelul unității și, în funcție de rezultatele cercetării, Consiliul de Adminstrație va stabili ce sancțiune va primi.Poate fi o observație scrisă, un avertisment, o diminuare cu până la 15% a salariului pe o anumită perioadă de timp sau chiar poate fi desfăcut contractul de muncă, dacă se constată că fapta comisă este foarte gravă.Deci, nu inspectoratul stabilește ce sancțiune va primi doamna educatoare, ci unitatea de învățământ prin Consiliul de Administrație de la nivelul acesteia. Într-adevăr, în fișa postului se precizează că doamna educatoare are obligația să asigure integritatea fizică a copiilor pe parcursul frecventării cursurilor de la grădiniță. Până se va întruni comisia de discplină, noi am dispus o serie de măsuri. Am stabilit anumite reguli pe care doamna educatoare și doamna director trebuie să le implementeze la nivelul școlii. Spre exemplu, le-am pus în vedere ca pauzele să fie în același timp, iar un cadru ddiactic să iasă pe hol, să-i supravegheze pe toți, astfel încât să nu existe incidente între copii, dar și să se respecte distanțarea fizică impusă de pandemie. Adică să fie supravegheați în permanență”, a declarat inspectorul școlar general, prof. Loredana Roman.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

32 COMENTARII

 1. Sigur un copil de 4 ani il bate pe paznic 😂😂😂😂! Mai tu in ce SF traiesti ! Pe ce planeta ? Vai de capu vostru .. Comentati ca altceva nu aveti de facut . Macar de ati comenta cu cap si nu cu obligatia de a ascunde leprele alea de educatoare care se ascund dupa deget si manipuleaza ele pe toata lumea in favoarea lor . Oricum tot acolo ai invatat si tu sa poti sa Argumentezi asa ceva! Saracu copil ce tam tam faceti voi adulti !🤦‍♀️Oricum voi Vaslui = Saraci ,Prosti , Nu va place munca, Mincinosi , si toate calitatile negAtive !😂😂😂

 2. Întreb și eu pentru un prieten, copilul ala de 4 ani se șterge singur daca se duce la baie? Nu ar fi trebuit sa mearga o îngrijitoare cu el?

 3. Judecati si din perspectiva educatorului: deodata un copil vrea la baie inafara programului de toaleta stabilit in scoala. Sa-l lase sa faca pe el nu poate. Ce face? Lasa ceilalti 28 de copii de izbeliste?(Da, colega mea educatoare are 29 de elevi la tara). Nu. Il lasa sa mearga. Copilul nu se mai intoarce. Profesorul se sesizeaza, il cauta. Suficient timp cat un copil sa ajunga acasa. Sa fim seriosi: sunteti tampiti la cap daca puteti crede ca un cadru didactic nu sesizeaza timp de 40 de minute disparitia unui elev(mai ales nefiind pauza, mai ales intr-o grupa de gradinita, mai ales cu elevi multi lipsa in acea zi). Mama respectiva a inflorit ca asa credea ea… Nu mai aruncati cu noroi. Vin din sistem si stiu cum stau treburile. Nici nu exista pauza de 30-40 minute(presupunand ca era si educatoarea plecata in pauza sau la baie) incat sa lipseasca atata. Daramite ca era ora: elevul s-a cerut la baie independent de programul de baie comun. S-a cerut in ora. Adica educatoarea si-a facut ora(40 min) si nu a vazut ca Gigel nu a venit inapoi? Hai ca sunteti tari.

  • Copchil de patru ani sal bagi la corecție trei ani??am impresia că ești bolnav. tu trebuie sa mergi la psihiatrie de urgență.si fii mulțumit că nu te-am înjurat negheobule.

    • Omorati copilul daca puteti …. la puscarie cu tine psihopatule ! Fitiar tAraba grea si mancatias coliva dementule ! Pai de asta e Romania asa din cauza voastra ! Nu protejati nici copii vostri macar !

    • Daca un copil de
     4 ani il trimitem la puscarie , pe parlamentari unde ii trimiti ? Tu esti un comunist care inca traiesti cu ura in sufletul tau putred si sarac . Sunt sigura ca acel copil va fi mai educat ca tine ! El e un bebelus ! Pedofil frustrat ce esti ! Sigur te uiti in oglinda si iti este rusine de tine ce poti sa scoti din gura aia proasta ! Sigur iti si pute numai de cat 💩scrii! Lipsuri in vocabular ai tu ! Vezi de unde vine cuvantul : incompetent: . Invata si tu alte limbi Vaslui🤮🤧

   • Ai inteles:)
    Spune-ne si noua ce ai inteles puiule, ca de 2000 de ani se chinuie omenirea sa inteleaga ceva. Hai, lumineaza-ne. Coboara-ti harul asupra noastra….

    • Daca un copil de
     4 ani il trimitem la puscarie , pe parlamentari unde ii trimiti ? Tu esti un comunist care inca traiesti cu ura in sufletul tau putred si sarac . Sunt sigura ca acel copil va fi mai educat ca tine ! El e un bebelus ! Pedofil frustrat ce esti ! Sigur te uiti in oglinda si iti este rusine de tine ce poti sa scoti din gura aia proasta ! Sigur iti si pute numai de cat 💩scrii! Lipsuri in vocabular ai tu ! Vezi de unde vine cuvantul : incompetent: . Invata si tu alte limbi Vaslui🤮🤧Imi place sa comentez ca ma enervat acest individ Elvis ! Sigur e din scoala de acolo ! Il plateste la norma intreaga pe asta sa comenteze si el . Ce mi as dori sa va fuga voua copii si nu la persoanele alea . Sa vedem ce faceti ? Ii duceti la puscarie ? Asa te a dus pe tine frustratule, psihopatule? Nefericitule, faci umbra degeaba Pamantului.! Aruncate in Dunare

  • Aoleu ce incompetent esti ! Cum sa bage ma un copil de4 ani la corectie tu te vezi ce scrii! Educatoarele sunt de vina . Stiind ca nui prima oara . …. Scuze de la ele ..

   • Imi place asta cu „incompetent”. Denota lipsuri mari in vocabular si in intelegerea expresiilor pe care le folosesti. Tot la fel de bine poti sa incerci cu escroc, sau adulterin….

    • Bai se vede ca esti prost ! Nu ai mintea nici acelui copil de 4 ani . Oricum esti varza! Latra pana numai poti ! Lipsuri aveti voi de la Vaslui ! Sunteti cei mai amarati din Romania! Si sunteti si prosti ! Lipsuri in vocabular aveti voi pentru ca de asta aveti niste profesori , educatori cu 8 clase !

    • Incompetentule Vine direct din Mexic ca sa ne intelegem Mexicaneste 😂😂😂ca Romaneste mie rusineste 😂😂😂😂Frustratule !

  • Da pe mata o bagi la corectie ca sigur sio tragecu tot satu si bea toate butoaiele! Si putem sa o strigam Sida prin sat ! Ce aveti cu un copil De4 ani? Se vede ca sunteti de la Vaslui .! Prosti ,analfabeti ,si traiti din ajutor social ! Va puneti mintea cu un copil de 4 ani ! Acolo se vede inteligenta voastra ! OArba dupa voi . Astia mici sunt viitorul Romaniei ! Daca nui aparam cine sai apere!

 4. E ceva normal la noi, bugetarii numai la bani au drepturi in rest n-au nici o obligație, nici o îndatorire, nu trebuie sa fie dați afara, nu trebuie sa fie trași la răspundere.
  Vrem o tara ca afara, dar numai la bani, restul, sancțiuni și îndatoriri nu sunt bune pentru noi, alea pot sa mai aștepte

 5. Copilul respectiv a speculat iesirea lui la toaleta si a plecat. In grupa sunt atatia copii care necesita si ei supravegheati, copii nu au gps si la gradinite sau scoli nu exista agenti de paza la intrare.
  Alt caz in care nici nu se asculota parerea celor implicati direct in eveniment si se acuza doar de dragul de a face senzational in presa. Parintele tot timpul va crede versiunea care ii convine lui dar adevarul il constati dupa cele petrecute la fata locului si de la peroanele implicate direct.
  Solutia si singura este ca fiecare corp de scoala, gradinita sau liceu sa aiba agenti de paza permanent la intrare/iesire cat si camere video in interior cu circuit inchis
  Intr-o situatie de genul acesta verificai fara dubii cele intamplate daca existau camere video cu inregistrarile. Nu lasai loc la versiuni diferite aruncate aiurea in presa.
  Profesorul nu este pazinic la scoala pentru fiecare elev. Profesorul isi face meseria de profesor nu de agent de paza.

  • Cat se afla la scoală, grădiniță, spital, etc, instituțiile respective răspund de integritatea fizica a copiilor
   Restul sunt povesti nemuritoare, nu interesează prin ce măsuri se asigura, ele sunt OBLIGATE sa asigure, răspund penal pentru orice e întâmplă copilului atât timp cat se afla in custodia lor.

  • Si daca era copilu tau ? Tot asa gandeai ? Sper sa te pui in situatia parintilor! Si voi cei de la Vaslui nu ati intrat in EU . Tot comunisti sunteti!? Rusine sa va fie de gandirea de 2 lei care o aveti ! Rusine Romania ! Treziti vaaaa!

  • E prima abatere probabil. I se poate intampla oricui.
   Daca incui usa, de ce ii tii incuiati.
   E greu pentru un singur om sa tina sub observatie 15-25 de copii cat sunt prin grupele de gradinita.

   Gradinita, scoala trebuie sa ramana incuiate, o incuietoare cu cartela costa nimica toata.
   Daca pui paznic, cine vine cu chef de scandal, il bate si pe paznic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.