spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
22-feb.-2024

Un copil din Vaslui a fugit de la grădiniță, fără ca educatoarele să își dea seama. Au scăpat basma curată, însă în Prahova, într-un caz similar, polițiștii au deschis dosar penal

- Advertisement -

NEGLIJENȚĂ… Un copil din Vaslui a fugit de la grădiniță, fără ca educatoarele să-și dea seama. Acesta a mers minute bune pe jos până a ajuns în zona Gării, la locul de muncă al mamei. Prezența micuțului, neînsoțit de vreun adult, pe străzile Vasluiului, nu a atras atenția niciunui trecător. Incidentul s-a petrecut la începutul lunii august la Grădinița cu Program Prelungit nr. 15, cea de lângă Poliția municipiului Vaslui. Deși erau foarte puțini preșcolari, educatoarele nu au observat lipsa copilului decât după ce au fost anunțate de părinți. Din fericire pentru ele, aceștia nu au făcut reclamația la ISJ Vaslui și nici plângere la Poliție pentru neglijență în serviciu. Astfel, educatoarele au scăpat fără vreo sancțiune, iar asta pentru că nici măcar nu s-a constituit Comisia de disciplină care să ancheteze cazul. Important de precizat este că în astfel de cazuri se pot deschide și dosare penale pentru neglijență în serviciu.

Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Școlar General Vaslui, conducerea grădiniței a dispus anumite măsuri pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. “Cazul ne-a fost adus la cunoștință pe data de 03.08.2022. A fost demarată o anchetă internă, s-au întrunit membrii Consiliului de Administrație, au analizat toate datele incidentului și s-au dispus o serie de măsuri, ca astfel de situații să nu se mai întâmple. Au fost reactualizate obligațiile personalului didactic și nedidactic cu privire la securitatea instituției de învățământ, s-a dispus montarea unor camere de supraveghere care să cuprind toată zona curții, s-au montat zăvoare suplimentare, a fost realizat un indicator pentru ca cei mici să înțeleagă interdicția de a părăsi spațiul fără acordul doamnelor educatoare… Este primul incident de acest tip la Grădinița cu Program Prelungit nr. 15, din câte am înțeles, totul s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă. Părinții nu au depus sesizare, iar membrii Consiliului de Administrație au considerat că nu este necesară constituirea unei comisii de cercetare disciplinară. Important este că s-au luat toate măsurile de siguranță, am fost la începutul anului școlar la grădiniță, sperăm cu toții ca astfel de cazuri să nu se mai repete”, a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, prof. Cristiana Botan.

Sancțiuni contravenționale și dosar penal în Prahova, într-un caz similar de neglijență în serviciu

Educatoarele din acest caz au scăpat ușor, fără vreo sancțiune sau mustrare scrisă. Însă în astfel de situații pe fir pot intra și polițiștii. Aceștia pot aplica sancțiuni contravenționale și pot deschide dosare penale pentru neglijență în serviciu. Un caz similar s-a petrecut, zilele trecute, în Prahova, acolo unde un copil în vârstă de patru ani a fugit de la grădiniță, fiind găsit rătăcind, singur pe stradă, de către o femeie care a cerut ajutorul poliției. Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, “au fost efectuate verificări în zonele limitrofe și nu numai, familia fiind identificată și ulterior condusă la sediul unității de poliție, unde se afla copilul. În urma verificărilor și cercetărilor efectuate, polițiștii au aplicat 2 sancțiuni contravenționale conform Legii nr.333/2003 privind Paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, în valoare de 5.000 de lei. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Gradinitele sunt deschise accesului public.Intra si iese oricine.Adica daca educatoarea este la baie cu un copil,ceilalti pot face orice,inclusiv sa fuga din gradinita.Mai nou, educatoarele sunt obligate sa intocmeasca dosarele pentru tichete valorice ,si imaginati-va clasa plina de parinti cu dosare in mana ce cer informatii si copiii agitati si speriati ca la un nou inceput de an scolar..Cati ochi si maini are o educatoare?Responsabili sunt cei ce expun atat viata educatoarelor cat si a copiilor fara a li se asigura securitatea.A…..si s-a uitat ca este COVID.Expuneti la risc viata educatoarelor si a copiilor.Fiindca diferit de primar sau altceva ,copiii nu stau cuminti in banca sa astepte pana educatoarea termina de rezolvat problemele de dosare ale parintilor.

  2. Incredibil cum de nu s-au sesizat educatoarele/ingrijitoarele la disparitia copilului. Nu e ca si cum s-ar fi teleportat copilul pana in Gara, de totul s-a produs „intr-o fractiune de secunda”, a avut ceva de mers pana la serviciul mamei. Ma bucur ca a ajuns in siguranta pentru ca strazile sint destul de aglomerate si toti bezmeticii in ziua de azi au permis de conducere, insa ce s-a intamplat mi se pare revoltator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.