Un fenomen periculos ia amploare: tot mai mulți vasluieni circulă fără permis pe drumurile publice

PERICOL… Șoferii inconștienți sunt adevărate pericole pe șosea, care pot curma vieți nevinovate.

INCONȘTIENȚI… S-a ajuns în situația ca în fiecare săptămână polițiștii din cadrul IPJ Vaslui să întocmească dosare penale persoanelor care se urcă la volan, deși nu dețin permis de conducere. Acești inconștienți sunt adevărate bombe cu ceas, care pot curma vieți nevinovate. Cele mai recente exemple sunt de la începutul acestei săptămâni, când două astfel de persoane au fost trase pe dreapta de oamenii legii.

Marți, 6 aprilie, la ora 19:25, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe drumul național DN 15D, în localitatea Buhăești, comuna Vulturești, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr de 20 de ani, din orașul Negrești, județul Vaslui. Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”. O zi mai târziu, pe 7 aprilie la ora 18:20, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Murgeni aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe un drum public din localitatea Rânzești, comuna Fălciu, au oprit în trafic, pentru control, un moped înregistrat în județul Neamț (comuna Bahna), condus de către un bărbat de 34 de ani, din Rânzești. Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

Recomandările polițiștilor

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. “Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condițiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranță, se impune și mărirea distanței în mers între vehicule. Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule! Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public. Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare. Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate. Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare! Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacție, concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor, au transmis reprezentații IPJ Vaslui. Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauție, pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada. De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ