9.2 C
Vaslui
27-mart.-2023

Un fost judecător primește cea mai mare pensie din județul Vaslui: 27.825 lei

- Advertisement -
DIFERENȚE… În timp ce majoritatea pensionarilor din județul Vaslui nu se descurcă cu banii de la o lună la alta, “specialii” încasează pensii de ordinul miilor de euro.

CONTRIBUTIVITATE MINUSCULĂ… În timp ce marea parte a pensionarilor vasluieni este nevoită să se descurce cu doar câteva sute de lei în fiecare lună, bani din care să plătească facturile, să cumpere alimente, dar și medicamente, sunt și câteva persoane cărora poștașul le aduce, lună de lună, sume la care alții nici nu visează. Este și cazul unui fost judecător, care are o pensie de 27.825 lei, acesta fiind fericitul deținător al celei mai mari pensii din județul nostru. De notat că această pensie face parte din categoria celor de serviciu. Potrivit datelor comunicate de Biroul de Presă al Casei Județene de Pensii Vaslui, în județul Vaslui sunt 103 beneficiari de pensii de serviciu, cei mai mulți foști procurori și judecători, a căror pensie medie este de 18.629 lei.

Printre beneficiarii pensiilor de serviciu plătite de Casa Județeană de Pensii Vaslui se numără nu doar foști magistrați, ci și foști grefieri, foști aviatori și foști angajați ai Curții de Conturi. În România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei, iar pentru bărbați 65 de ani, stagiul complet de cotizare fiind de 35 de ani, însă categoriile de angajați menționate mai sus se pensionează la o vârstă mult mai mică, comparativ cu celelalte categorii profesionale, iar pensiile lor nu sunt stabilite pe principiul contributivității, ci se ia în calcul 80% din ultimele venituri salariale brute, în unele cazuri adăugându-se chiar și sporurile încasate.

Cei mai mulți beneficiari ai pensiilor speciale, foștii magistrați

Dintre beneficiarii de pensii speciale din județul Vaslui, 54 sunt pensionari din categoria magistraților, cu o pensie medie de 18.629 lei, 40 de foști grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentariști, grefieri arhivari, grefieri registratori și specialiști IT, cu o pensie medie de 4.477 lei, șase foști angajați ai Curții de Conturi, cu o pensie medie de 8.450 lei și trei foști aviatori, cu o pensie medie de 11.750 lei. Numărul vasluienilor care încasează sume considerabile odată cu pensionarea este însă mult mai mare, deoarece din categoria pensiilor speciale fac parte și pensiile militare. Acestea nu au fost luate în calcul pentru analiză, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne și Serviciul Român de Informații. Totodată, de pensii speciale mai beneficiază și senatorii și deputații, fiind plătite din bugetul Parlamentului României. Cea mai mare pensie de serviciu în județul Vaslui este de 27.825 lei ( 5.600 de euro), de aproape 28 de ori mai mare decât cea mai mică pensie din județul Vaslui – 1.000 lei (pensia socială minim garantată). Beneficiarul celei mai mari pensii speciale din județul Vaslui este un fost judecător.

Vasluienii au printre cele mai mici pensii din țară

Dacă în privința pensiilor speciale, județul Vaslui nu stă deloc rău la nivel național, în ceea ce privește pensiile pe bază de contributivitate, ne situăm la coada clasamentului. Conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii, cea mai liniștită bătrânețe, din punct de vedere financiar, o au românii din județul Hunedoara, fosta patrie a minerilor, unde se înregistrează cea mai mare pensie medie din țară: 2122 lei. Urmează București, cu o pensie medie de 2024 lei, Brașov – 1889 lei, Gorj – 1806 lei, Galați – 1732 lei și Prahova- 1697 lei. Cele mai mici pensii medii din țară sunt în județele Botoșani -1272 lei, Giurgiu – 1280 lei, Vrancea – 1292 lei și Vaslui -1314 lei.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

 1. După 50 de ani pot efectua munca de birou, la arhiva, permise, pașapoarte, cărți de identitate, ascultat telefoane, s.a.!Nu are rost sa alerge pe strada, doar după femei,aleargă degeaba!Iar pensiile sa fie pe contributivitate nu aberația de 80% din ultimele salarii brute de ajunge pensia mai mare decât salariul avut în activitate!Sictir codosule!

 2. Tara se imprumuta cu dobanzi exorbitante sa plateasca pensii unora ca astia, care multi dintre ei dau hotarari ,,strambe” toata cariera.

  • Și ce??? Ii trage cineva la răspundere????Dar pe aia care au condamnat pe banda rulanta i-a întrebat cineva ceva după ’89? Despre zecile de mii de condamnați, pe baza de denunturi aiurite, la zeci de ani de temniță grea??? Si-au primit pensiile liniștiți, nu a ciripit nimeni nimic despre ei!!!

 3. Pai ce riscuri iti asumi cand vinzi guma de mestecat? Vinzi guma aia noaptea de la 22 la 7 dimineata? Te lupti cu borfasii cu sabiile si topoarele? Iti pui viata in pericol ? Nu prea cred… Ca sa avem pensii egale si activitatea desfasurata trebuie sa fie la fel. Trebuie avut in vedere si riscurile si privatiile cand se socoteste pensia. Cum poate alerga un politist de 55 de ani un hot de 20 de ani??????? Iaca de aia este redusa varsta de pensie! Multi isi dau cu parerea dar nu stiu despre ce e vorba.

  • Nu e nici o problema ca ies la pensie mai devreme, aberația este pensia, pentru anii aia putini lucrați aia au pensii si de 10 ori mai mari decât unul care a tras la șaibă si a cotizat stagiul complet de cotizare

  • In SUA pentru ăștia pensia e intre 40% si maxim 50% din media salariilor avute, în funcție de grade si ani lucrați, nu aberațiile de la noi cu pensii mai mari si decât salariile avute

 4. Problema e ca asemenea mizerii din banii amărâților lor se fac
  Amărâții trag jugul pentru toate poftele politicienilor, sistemului medical, învățământului, polițiștilor, bugetarilor într-un cuvânt
  Si la orice pofta de bani amărâților le cresc doar taxele și impozitele.
  Iar dacă îndrăznește cineva sa zică ceva, pai sa va crească privatul salariile, ca acolo cade din pom, ca si la stat, ei au dar nu vor sa va dea, noi de asta va impozitam și taxam mai tare, ca sa va dea
  Si când ii mai si auzi.. sa fii mândru ca ești roman

 5. Aș vrea ca autorul articolui( și alți jurnaliști)…să bage la diblă pentru totdeauna că militarii nu sunt la categoria cu pensii speciale…ci de serviciu!

 6. Ok…..inteleg magistrații si militarii de carieră, dar nu pricep pentru ce un parlamentar ,un salariat al curtii de conturi, un primar ori un președinte de consiliu județean sa primească pensie specială! Pentru ce?

 7. FURT LEGALIZAT SI DEPLAPIDARE LEGALIZATA A BANULUI PUBLIC. Se va termina in curand si cu aceasta anomalie si hotie .jefuirea tarii trebuie sa se opreasca !

  • Din pacate n-o sa se intample asta. Din cate stii CCR are ultimul cuvant in privinta taierii pensiilor speciale. Ghici ce? Unii dintre membrii CCR sunt deja pensionari si cativa o sa devina pensionari in viitorul apropiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.