33.1 C
Vaslui
02-iul.-2022

Un medic din Iași trebuie să plătească daune morale Spitalului Județean de Urgență Vaslui

DREPTATE… Spitalul Județean de Urgență Vaslui trebuie să primească daune morale de 1.000 de lei după ce un medic veterinar din județul Iași a prejudiciat imaginea unității sanitare.

PREJUDICIU DE IMAGINE… Cea mai mare unitate sanitară din județul Vaslui trebuie să primească daune morale de 1.000 de lei după ce un medic veterinar din județul Iași a prejudiciat imaginea spitalului. Mai exact, pe data de 29 ianuarie 2020, Bogdan Novenschi a postat pe Facebook un mesaj referitor la calitatea actului medical cu privire la un presupus caz. Procesul a fost deschis la Judecătoria Răducăneni, care a dat câștig de cauză unității sanitară, obligându-l pe ieșean să plătească daune de 1.000 de lei. Nici conducerea spitalului, care a cerut despăgubiri de zece ori mai mari, și nici medicul veterinar nu au fost mulțumiți de decizia magistraților, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul Iași. Săptămâna trecută, judecătorii au respins apelurile formulate de cele două părți, menținând decizia instanței inferioare. “Instanța respinge apelurile declarate de Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Bogdan Novenschi împotriva sentinței civile din 6 mai 2021, pronunțată de Judecătoria Răducăneni, sentință pe care o păstrează”, au menționat magistrații ieșeni.

În urmă cu doi ani, imaginea Spitalului Județean de Urgență Vaslui era puternic afectată, după ce un medic veterinar din județul Iași a făcut public cazul unei fetițe internate, care a fost transferată de la Vaslui la Iași doar după ce părinții ar fi dat “atențiile de rigoare”. Ieșeanul a scris pe Facebook toată această întâmplare, iar postarea a devenit virală la scurt timp după ce a fost făcută publică. Iată ce a scris medicul veterinar în ianuarie 2020. “ O să fac public acest caz, deoarece, întâmplător și din păcate, cunosc detalii despre acest caz tragic, mama fetiței fiind prietenă cu soția mea. Fetița a fost internată la Spitalul Județean Vaslui cu constipație. Fetița nu prezenta niciun simptom respirator. A fost tratată pentru constipație, timp în care, în salon, erau cazați copii și mame cu tuse acută. Copilul a luat virus gripal AH1N1 din spital, nefiindu-i administrat niciun tratament pentru această boală. După ce copilul a început să se simtă rău, părinții au cerut transferul la Iași, dar, inițial spitalul a refuzat, motivând că nu sunt ambulanțe disponibile. În cele din urmă, după ce fetița a intrat în comă, conducerea spitalului a aprobat transferul pe răspunderea părinților și după <<atențiile de rigoare>>. Medicii de la «Sf. Maria», de la Iași, au pus diagnosticul de gripă după ce au trimis probe la «Cantacuzino». Asta, ca să ne lămurim încă o dată că, în România, se moare cu zile în spitale, iar sistemul măsluiește absolut tot și se spală pe mâini. Asta, și pentru cei care critică implicarea spitalelor private în sistemul de sănătate! Singura vină a acestui copil a fost că s-a născut în România și a ajuns într-un spital de aici! Dumnezeu să o odihnească și condoleanțe familiei îndurerate! Sper să se obțină dreptate!”, a scris ieșeanul pe Facebook.

Spitalul Județean Vaslui a deschis proces și a cerut daune de 10.000 de lei

Conducerea unității sanitare nu a trecut cu vederea aceste acuzații și l-a dat în judecată pe Bogdan Novenschi, solicitând daune morale de 10.000 de lei. Procesul a început la Judecătoria Răducăneni pe 20 noiembrie 2020, iar în luna mai 2021 magistrații au decis că medicul veterinar e bun de plată. “ Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în contradictoriu cu pârâtul Bogdan Novenschi. Constată caracterul ilicit al faptei săvârșite de către pârât, constând în publicarea postării pe pagina personală de Facebook, de pe data de 29 ianuarie 2020. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 1.000 de lei, cu titlu de daune morale, produse ca urmare a atingerilor aduse imaginii și reputației reclamantului, prin postarea anterior menționată. Obligă pârâtul la publicarea, pe cheltuiala sa, a dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de circulație locală (raportat la sediul reclamantului). Respinge cererea pârâtului de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată”, se arată în hotărârea judecătorilor ieșeni.

Ambele părți au făcut apel

Nemulțumiți de decizia Judecătoriei Răducăneni, Bogdan Novenschi și Spitalul Județean de Urgență Vaslui au făcut apel. Ana Rinder, managera unității sanitare, a declarat că prin acest demers a vrut doar să demonstreze că nu întotdeauna ceea ce apare în spațiul public despre spitalul din Vaslui este și adevărat. “Am decis să îl acționăm în judecată pe domnul respectiv, solicitând daune morale în valoare de 10.000 de lei. Acțiunea ne-a fost admisă în parte. Am cîștigat parțial, am obținut doar 1.000 de lei, ceea ce ni se pare o sumă derizorie. Persoana respectivă a emis pe Facebook judecăți de valoare fără sursă reală, la adresa conducerii spitalului și a unității în general, ca instituție. Era vorba despre decesul unui copil, un caz pe care l-am avut la noi la spital. Familia nu a făcut plângere nici la Colegiul Medicilor, nici la noi, la spital, cu privire la partea medicală. În acea postare, domnul respectiv nota că noi, cei din conducerea spitalului, nu am aprobat transferul copilului, decât după anumite «atenții». Postarea mi-a fost trimisă atunci de o persoană. Noi dorim, în principal, ca persoana respectivă să dezmintă public ceea ce a scris. Ne interesează mai puțin banii. Oricum, banii voiam să îi redirecționăm către Secția de Pediatrie, pentru a cumpăra ceva pentru copii. Scopul nostru este de a demonstra că nu întotdeauna ceea ce apare în spațiul public este și adevărat. Am observat că există un val de opinii anti-spitale, anti-cadre medicale, anti-funcționari publici, care nu reprezintă întotdeauna imaginea muncii pe care noi o depunem”, a spus după prima sentință Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. De partea cealaltă, medicul veterinar a susținut că o asemenea decizie a instanței nu face altceva decât să instituie cenzura. “Am relatat pe pagina personală de Facebook o întâmplare tragică a unei fetițe, care, după o suferință, a decedat la spitalul din Iași, după ce a fost transferată din Vaslui. Era vorba și despre un aspect personal, pentru că fetița era a unei cunoștințe de-a familiei noastre. Respectiva doamnă a fost și în instanță și a confirmat cele relatate. Noi, sigur, suntem foarte mirați de verdict, întrucât am arătat că ce a fost postat a fost pur și simplu o descriere, iar postarea a stat foarte puțin. Postarea a fost ștearsă a doua zi. Nu este niciun secret că am fost sunat atunci de doamna directoare (Ana Rinder – n.r.), am înțeles că postarea nu ar fi fost foarte potrivită. A fost o chestie de supărare, era o situație tragică. Nu am avut intenția de a lovi pe cineva. Nu am postat pe grupuri, consider că nu am prejudiciat pe nimeni”, a spus atunci Bogdan Novenschi.

Tribunalul Iași a menținut decizia Judecătoriei Răducăneni

Săptămâna trecută, după mai bine de doi ani de procese, Tribunalul Iași a menținut hotărârea atacată de cele două părți implicate în proces. “Instanța respinge apelurile declarate de Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Bogdan Novenschi împotriva sentinței civile din 6 mai 2021, pronunțată de Judecătoria Răducăneni, sentință pe care o păstrează”, au decis magistrații Tribunalului Iași. Sentița nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here