24 C
Vaslui
03-iul.-2022

Un minor de 16 ani, arestat preventiv pentru cinci furturi si tâlhãrii comise în doar patru zile!

TINERET MÂNDRIA … Politistii bârlãdeni au retinut un minor din comuna Bãcani, bãnuit de sãvârsirea a douã infractiuni de tâlhãrie si trei infractiuni de furt calificat, toate comise în luna martie 2022, în municipiul Bârlad. De asemenea, un alt minor, în vârstã de 15 de ani, domiciliat în municipiul Bârlad, care a fost participant la sãvârsirea infractiunilor, este cercetat în stare de libertate.

Politistii Biroului de Investigatii Criminale, din cadrul Politiei Municipiului Bârlad, au documentat si probat activitatea infractionalã a unui minor de 16 de ani, din comuna Bãcani, bãnuit de comiterea mai multor infractiuni de tâlhãrie si furt calificat. Un alt minor, în vârstã de 15 de ani, domiciliat în municipiul Bârlad, participant la sãvârsirea infractiunilor, este cercetat în stare de libertate. În urma cercetãrilor efectuate, politistii bârlãdeni au stabilit cã în perioada 10 – 17 martie 2022, minorul de 16 ani, Dumitru Bozomir, bãnuit de comiterea infractiunilor ar fi pãtruns, prin efractie, într-un spatiu comercial, într-un autoturism si într-o locuintã, de unde a sustras bani si diverse bunuri, în valoare de 1.200 lei.

„Totodatã, politistii bârlãdeni au stabilit cã, în perioada 14 – 15 martie a.c., minorul ar fi deposedat, prin smulgere, douã persoane vãtãmate în vârstã de 84, respectiv 89 de ani, de genti în care se aflau bani si bunuri, prejudiciul fiind estimat la peste 4.100 lei. Faptele s-ar fi produs pe o alee a bulevardului Republicii si pe strada Ioan Popescu, din municipiul Bârlad, persoanele vãtãmate nefiind vãtãmate fizic în urma producerii infractiunilor.

În urma probatoriului administrat, în cursul zilei de 19 martie politistii l-au retinut pe minor, pentru o perioadã de 24 de ore. Tot pe 19 martie, acesta a fost prezentat Judecãtoriei Bârlad, care a admis propunerea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad si a dispus mãsura arestãrii preventive, pentru 30 de zile.

„Admite propunerea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad. Dispune arestarea preventivã a inculpatului Bozomitu Gheorghe, pentru sãvârsirea infractiunilor de:

– furt calificat în formã continuatã, (faptã din data de 10/11.03.2022 – persoanã vãtãmatã SC P… B… SRL; faptã din data de 14.03.2022 – persoanã vãtãmatã G. G.- faptã din data de 17.03.2022 – persoanã vãtãmatã B. M.V

– complicitate la tâlhãrie, (faptã din data de 14.03.2022, persoanã vãtãmatã T. I., faptã din data de 15.03.2022, persoanã vãtãmatã C. A), pe o perioadã de 30 de zile, de la data de 19.03.2022 pânã la data de 17.04.2022, inclusiv.”, este sentinta datã pe 19 martie de judecãtorul de drepturi si libertãti din cadrul Judecãtoriei Bârlad. Sentinta a fost atacatã cu apel de apãrãtorul minorului Dumitru Bozomir.

Un alt minor, în vârstã de 15 de ani, domiciliat în municipiul Bârlad, participant la sãvârsirea infractiunilor, este cercetat în stare de libertate. Cercetãrile sunt continuate de cãtre politistii Biroului de Investigatii Criminale Bârlad, sub supravegherea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, în vederea stabilirii si probãrii întregii activitãtii infractionale a persoanelor implicate.

Recomandãri ale politiei pentru prevenirea infractiunilor de furt si tâlhãrie

În locurile publice: Evitati deplasãrile pe trasee situate în zone mai putin circulate (câmpuri, parcuri, santiere); Dacã din diverse motive trebuie sã circulati dupã lãsarea întunericului, ocoliti locurile neiluminate ori în care se aflã unitãti cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializeazã bãuturi alcoolice; Când observati cã sunteti urmãriti de un individ (sau mai multi), deplasati-vã prin zone intens circulate (chiar dacã acest lucru presupune schimbarea traseului) si adresati-vã primului politist întâlnit; Nu vã afisati ostentativ cu obiecte de valoare (lãntisoare, brãtãri, telefoane mobile atârnate la gât); Nu vã lãsati atrasi în locuri dosnice de cãtre persoane care oferã spre vânzare diverse produse/servicii.

În spatii comune ale imobilelor: Nu permiteti persoanelor strãine sã intre în locuinta dumneavoastrã, indiferent de motivele invocate. La intrarea în imobil fiti foarte atenti pentru a observa dacã în hol sau în zonele întunecate nu se aflã persoane suspecte, pretabile la comiterea de infractiuni; nu stati cu spatele spre aceste locuri. Nici mãcar atunci când deschideti sau încuiati usa nu trebuie sã pierdeti din vedere aceste lucruri.

Orice persoanã necunoscutã care stationeazã fãrã motiv în spatiile comune ale blocurilor trebuie îndepãrtatã de urgentã; Alertati mai multi vecini, iar dacã este cazul, apelati la cea mai apropiatã unitate de politie. Dacã sunteti agresati nu aveti retineri în a tipa, o astfel de reactie îl poate determina pe infractor sã vã lase în pace si sã pãrãseascã în grabã locul.

Prevenirea furturilor din societãtile comerciale

Vã prezentãm câteva sfaturi de naturã sã previnã indiferenta, neglijenta si naivitatea care favorizeazã furturile din societãtile comerciale: Dotati-vã spatiul cu un sistem viabil de alarmã. Faceti o investitie, dar descurajati hotii! Procurati-vã si montati în punctele sensibile ale spatiului comercial un grilaj solid care sã împiedice pãtrunderea hotilor în interior! Este recomandat ca usa de acces în magazin sã fie prevãzutã cu un sistem de protectie, de tip „clopot” care sã protejeze lacãtul. Astfel, se îngreuneazã activitatea infractionalã a hotului! Apelati la serviciile unei societãti serioase de pazã si interventie rapidã! Angajati-vã pe timpul noptii un paznic!

Prevenirea furturilor din autoturisme

Parcati în locuri iluminate, în zona de actiune a oamenilor de ordine si pazã sau în garaj. Daca parcati într-un loc public (parcare cu platã, eventual), nu spuneti nimãnui cât aveti de gând sã întârziati. Parcati vehiculul cât mai aproape de locuintã sau de magazin când plecati la cumpãrãturi. Întotdeauna parcati masina cu fata la stradã, astfel încât orice persoanã care pãtrunde neautorizat în ea sã poatã fi usor vazutã. Închideti complet toate geamurile. Un singur geam lãsat usor întredeschis poate sã vã dea peste cap toate precautiile folosite. Nu lãsati la vedere bunuri de valoare, cum ar fi radio, camere video, casetofoane auto, telefoane mobile, genti, borsete, obiecte de îmbrãcãminte etc. Acestea vor tenta hotii sã vã spargã vehiculul. Evitati sã tineti în autoturism actele de identitate, permis de conducere, actele de înmatriculare ale masinii, cãrti de credit, ordine de platã etc. Nu atasati la chei o plãcutã cu numele dumneavoastrã. Aceasta ar putea conduce hotul direct la masina sau casa dumneavoastrã, în cazul în care pierdeti cheile. Nu lãsati niciodatã cheile în contact. Asigurati-vã autoturismul chiar dacã lipsiti din el doar câteva minute.

Recomandãri pentru protejarea locuintei

Dacã locuiti la bloc: Montati un interfon la intrarea în scarã si utilizati-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;  Asigurati dotarea cu incuietori corespunzãtoare a usilor de la subsol, terase sau intrãrile suplimentare;  Asigurati-vã cã dispozitivul de amortizare montat pe usa de intrare asigurã o închidere completã a acesteia;  La intrãrile în holurile blocului si pe paliere este nevoie de o bunã iluminare;  Instalati un sistem de iluminare automat cu detectia miscãrii si un sistem de supraveghere video; Montati un sistem de alarmã în locuinta dumneavoastrã; Conectati sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora; Montati o incuietoare de inaltã sigurantã la usa de acces în locuintã; Dacã locuiti la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastrã tin hotii la distantã.

În plus, dacã locuiti la casã: Puteti monta un sistem de supraveghere video în exterior, care sã înregistreze orice activitate desfãsuratã în curtea casei; Puteti monta un sistem de protectie perimetralã ce avertizeazã asupra pãtrunderii persoanelor strãine în curtea dumneavoastrã; Puteti monta un sistem de iluminare cu senzori de miscare.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here