spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Un nou pocinog pe capul soferilor: tichetul de contraventie

- Advertisement -

Statul a pus gând rãu soferilor care fug de rãspunderea respectãrii legii rutiere. Toti cei care îsi neglijeazã plata amenzilor de circulatie riscã sã rãmânã fãrã permis de conducere, conform unui proiect de Hotãrâre de Guvern care se aflã la aceastã datã în dezbatere la Camera Deputatilor.

Legea rutierã se va modifica din nou dacã acest proiect va fi aprobat, astfel încât permisul de conducere al soferilor care nu-si achitã amenzile de circulatie sã poatã fi suspendat. Mãsura face parte din Strategia nationalã pentru sigurantã rutierã 2011-2020 care printre altele îsi propune sã contribuie si la îmbunãtãtirea ritmului încasãrilor la bugetul statului. Documentul prevede anexarea “tichetului de contraventie” permisului de conducere, un act în care vor fi înscrise toate amenzile contraventionale primite si termenul legal în care plata acestora trebuie onoratã. Astfel, dacã la controlul rutier tichetul nu este “curat”, sau nu este prezentat, soferul nu poate face dovada achitãrii amenzilor si permisul de conducere îi va fi suspendat pânã la îndeplinirea responsabilitãtii legale. Se doreste ca aceastã modificare legislativã sã îmbunãtãteascã si gradul de colectare a acestui tip de amendã pentru cã, la ora aceasta, România se confruntã cu un grad de încasare foarte mic, doar 40% în comparatie cu procentul de încasare înregistrat în statele comunitare care atinge pragul de 90%. De asemenea, pentru îmbunãtãtirea situatiei documentul prevede si o altã mãsurã care sã îmbunãtãteascã gradul de colectare al amenzilor de circulatie si anume posibilitatea ca sanctiunile contraventionale ale conducãtorilor auto sã fie onorate pe loc, prin plata directã cãtre agentul constatator.

Trei din patru vasluieni nu-si plãtesc amenzile rutiere

Vasluienii nu se înghesuie sã-si plãteascã amenzile rutiere, conform datelor Serviciului Financiar din cadrul Primãriei Vaslui, departament care se ocupã de colectarea amenzilor rutiere, gradul de încasare al acestora nu depãseste 25 %. “Cred cã o serie de mãsuri mai drastice care sã-i determine pe oameni sã-si plãteascã amenzile obtinute în urma încãlcãrii legislatiei trebuie luate, iar dacã se va lua decizia ca amenda contraventionalã sã fie încasatã de agentul constatator, eu cred cã ar fi una din cele mai bune reglementãri fisacale care s-au luat în ultimii 20 de ani, în majoritatea țãrilor europene se procedeazã astfel. Amenzile rutiere se încaseazã foarte greu, pentru cã soferii sunt indiferenti, nu îi intereseazã dacã se mai adaugã câteva zeci de lei la suma pe care o au deja restantã. Amenzile rutiere sunt cele mai greu de recuperat, iar marea majoritate a procentului de încasare se datoreazã facilitãtii de a plãti jumãtate din valoarea amenzii, dacã plata se face în 48 de ore, dar avem cazuri în evidentele noastre de persoane care au de achitat amenzi în valoare de 7000-8000 de lei, sume strânse de ceva vreme, practic nu îi intereseazã, încalcã iar legea si se mai adaugã ceva în plus la sumã, iar multi nu au bunuri care sã poatã fi executate. Dupã acest tipic legea este încãlcatã la nesfârsit”, a explicat Eugen Bot, seful Serviciului Financiar din cadrul Primãriei Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.