INVESTITIE… Un nou proiect eolian va fi implementat în judetul Vaslui. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) a anuntat ieri cã a emis luni acordul de mediu pentru proiectul „Parc eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir„, beneficiarã fiind compania Omnienergy Production SRL. „Mentionãm cã dintre cele 11 proiecte reglementate în ultimii doi ani, acesta este unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din judetul Vaslui, cu o putere totalã de 204.6 MW si o valoare a investitiei de 205.000.000 euro”, a transmis APM Vaslui.
Parcul eolian va fi compus din 31 generatoare electrice eoliene de tip Siemens Gamesa SG 6.6-170. „Turbinele eoliene au puterea de 6.6 MW fiecare, înãltimea turnului de maxim 155 m, diametrul rotorului de 170 m si înãltimea maximã de 240 m. Terenul aferent lucrãrilor propuse a se executa are suprafata totalã de 356.360.00 mp si este situat în extravilanul comunelor Hoceni si Dimitrie Cantemir (comuna Hoceni – 320.160 mp si comuna Dimitrie Cantemir – 36.200 mp) si este deja în proprietatea SC Omnienergy Production SRL conform contractelor de superficie. Proiectul va fi implementat într-o singurã etapã, pe durata unui an calendaristic; perioada de functionare fiind de 25 ani”, a transmis APM.
Energia regenerabilã atenueazã schimbãrile climatice
De asemenea, institutia a mai transmis cã are în procedurã de evaluare a impactului asupra mediului alte nouã proiecte eoliene. „Sperãm cã vor valorifica potentialul eolian al podisului Moldovei cu consecinte benefice asupra factorilor de mediu, prin inlocuirea energiei electrice produse in instalatiile termoenergetice. Rolul central al energiei regenerabile în atenuarea schimbãrilor climatice este incontestabil. Având în vedere cã energia verde va furniza în viitor, în scenarii energetice conforme cu acordul de la Paris, douã treimi din productia globalã de energie pânã în 2050, proiectele eoliene aduc o contributie importantã la tranzitia energeticã a Europei si la obiectivele sale ambitioase de zero emisii. Respectarea standardelor si a termenelor stricte stabilite de Directiva privind energia regenerabilã (RED 3) a Uniunii Europene necesitã investitii semnificative în tehnologie si infrastructurã. Directiva modeleazã viitorul surselor regenerabile de energie în întreaga Europã, iar România trebuie sã se ridice la înãltimea asteptãrilor pentru a-si asigura locul într-o tranzitie energeticã durabilã. Proiectele care vizeazã folosirea energiei eoliene din judetul Vaslui sunt unele dintre cele mai importante investitii aprobate din punct de vedere al protectiei mediului de cãtre Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui”, a mai transmis APM Vaslui.