spot_imgspot_img
8.2 C
Vaslui
17-apr.-2024

Un pensionar si-a dat sufletul in biroul sefei Casei de Pensii

- Advertisement -

Ieseanul Alexandru Tarabuta venise sa ceara o adeverinta, fiind primit in audienta. In timp discutiei cu directoarea Adriana Grecu a suferit un infarct, el fiind deja cardiac. In pofida eforturilor de a-l resuscita, barbatul de 77 de ani a murit.

Un pensionar iesean a murit chiar in biroul directoarei Casei Judetene de Pensii (CJP). Alexandru Tarabuta implinea in luna mai 77 de ani si dorea sa obtina de la institutie o adeverinta care sa ateste ca era asigurat. Decesul sau a fost stabilit la ora 14.20, dupa ce medicii de pe Ambulata au incercat sa-l resusciteze timp de aproape o ora. Incidentul i-a marcat profund pe reprezentantii Casei de Pensii, care au incercat pe toate caile sa-l tina in viata pe batrin pina la sosirea Ambulantei. Adrianei Grecu, director executiv la CJP Iasi, i-a revenit neplacuta sarcina sa anunte familia ieseanului de deces. Aceasta nu a avut puterea necesara si a pus receptorul in furca.

Infarct in biroul directoarei

Ieri la ora 13.24, reporterii „Ziarului de Iasi” au sunat-o pe Grecu pentru a solicita anumite informatii. Dupa 30 de secunde, sefa Casei de Pensii ne-a rugat sa asteptam la telefon. Dintr-odata, de la celalalt capat al firului au inceput sa se auda mai multe voci. Agitatia era mare, iar o doamna striga „Domnule, ma auziti?”, „Asa, respirati”. Alte persoane din incapere sfatuiau: „Tine-i capul sus”, „Tine-i limba sa nu o scape pe git”, „Sunati urgent la 112″. Zece minute mai tirziu, atit Salvarea, cit si reporterii „Ziarului de Iasi” erau in sediul CJP. „Unui domn mai in virsta i s-a facut rau. A cazut de pe scaun in timp ce vorbea cu doamna director. I-am ridicat picioarele in sus, alta persoana l-a stropit cu apa pe fata. Pina sa vina medicii, a fost resuscitat si de o asistenta de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC – n.r.)”, a detaliat Mihai Ceuca, director adjunct al CJP.

Reporterii au asteptat in secretariat pentru a obtine mai multe informatii in timp ce prin usa de sticla a biroului directorului executiv se vedea cum medicii de pe Ambulanta fac eforturi de a-l mentine in viata pe batrinul pensionar. Inauntru erau medicii, asistenta de la IBC si sefa Casei de Pensii. La ora 13.55, Grecu a sunat din birou la secretariat cerind sa i se aduca o luminare. La ora 14.13, doctorita institutiei a iesit din birou, cu capul plecat, fara sa discute cu nimeni.

Ambulanta nu a mai putut face nimic

Cinci minute mai tirziu, secretara contacta familia batrinului pentru a o instiinta ca acesta nu se simte bine. Adriana Grecu a fost cea care a trebuit sa dea vestea cea trista. Vadit marcata de eveniment, dupa ce a tinut receptorul in mina citeva secunde intrebindu-i pe cei din jur cum sa de vestea familiei, acesta nu a avut puterea necesara si a pus telefonul in furca. „A fost ultimul pensionar venit la audiente. A venit la ora 13 si un pic. Nu a stat la coada si nu era agitat. A venit pe picioarele sale. A cerut o adeverinta din care sa reiasa ca este asigurat pentru ca avea nevoie de acest document la Casa de Asigurari. Din cite am inteles, ar fi mers si acolo si i s-a spus ca nu este asigurat. Prin simplul fapt ca primeste pensie si ca are cupon de pensie se dovedeste ca este asigurat. Probabil ca-i trebuia pentru o operatie, ceva. Dupa ce i-am verificat dosarul si am povestit cu el, urmind sa-i dam adeverinta, cind sa se ridice de pe scaun, s-a schimbat la fata. Parca si-a dat ultima rasuflare, capul i s-a dus pe spate si dadea sa cada. L-am prins si eu si fata care ma asista la audiente. Am chemat imediat Salvarea, iar o alta doamna, care astepta sa ceara citeva informatii si s-a dovedit a fi asistenta la IBC, i-a facut masaj cardiac pina au venit medicii. Din pacate, a decedat”, a povestit cu vocea tremurinda Grecu. Cea care l-a tinut in viata pe batrin pina la venirea Salvarii a fost chiar asistenta sefa de la IBC. „Nu a fost suficient. Mai aveam nevoie de ajutor si de la Cel de Sus. Initial, a raspuns manevrelor de resuscitare. A ridicat chiar si mina dreapta, dar inima i-a cedat intr-un final. A facut stop cardiac”, a povestit asistenta sefa, care a dorit sa nu-i facem numele public, dorind doar sa mentioneze ca „Daca am reusit sa-l tin pe omul acesta in viata atit cit s-a putut, a fost datorita a ceea ce am invatat de la medicul chirurg Grigore Tinica (n.r. – directorul IBC Iasi)”. Decesul batrinului a fost constatat la ora 14.20 de catre medicii de pe Ambulanta. „Am fost contactati telefonic, iar in trei minute am ajuns la pacient. L-au resuscitat aproape o ora, dar fara rezultate. Nu se stiu antecedentele, dar este foarte posibil sa mai fi avut cel putin un infarct. Astazi (n.r., ieri) a mai suferit inca unul, dupa care a intrat in stop cardiac, lucru care i-a fost fatal”, a mentionat Luminita Bodrun, medic pe Ambulanta.

Alexandru Tarabuta a absolvit Facultatea de Constructii, sectia Drumuri si Poduri in anul 1958 pentru ca in 1995 sa iasa la pensie de la Asirom. A fost inginer si sef de sectie in diferite intreprinderi la care a lucrat. In momentul decesului, asupra sa s-au gasit 1.200 de lei, dar si mai multe documente, printre care si un cupon de pensie din care reiese ca batrinul incasa lunar 1.693 de lei.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.