spot_imgspot_img
26 C
Vaslui
29-sept.-2023

Adjunctul sefului de la Jandarmi, vila cu 10.000 de euro

- Advertisement -

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea în judecatã a inculpatilor Ilie Achitei, fost director economic al SC Moldoforest SA Iasi, si Dan Teofil Pavãl, fost consilier juridic al SC Moldoforest SA Iasi, în prezent avocat în cadrul Baroului Vaslui. Cei doi sunt acuzati pentru infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate, fatã de valoarea comercialã realã, a bunurilor apartinând operatorilor economici la care statul este actionar, comisã în cadrul actiunii de privatizare. Sediul respectiv a fost cumpãrat de un colonel de la Inspectoratul de Jandarmi Judetean, la un pret de nimic, desi clãdirea si terenul aferent valoreazã câteva sute de mii de euro!

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut faptul cã în ziua de 20 ianuarie 2010, inculpatii Ilie Achitei, director economic al SC Moldoforest SA Iasi si Pavãl Dan Teofil, consilier juridic al aceleiasi societãti comerciale, cu ocazia organizãrii licitatiei având ca obiect vânzarea fostului sediu al Sectorului de Exploatare Forestierã Vaslui si a terenului aferent, imobile situate în municipiul Vaslui, cei doi fiind membri ai comisiei de licitatie, au stabilit ca pret de pornire suma de 500.395.000 ROL si au aprobat vânzarea cu suma de 430.000.000 ROL (având în vedere cã valorile au fost stabilite dinainte de trecerea la leul nou, n.r.). În aceastã modalitate, pretul de pornire a licitatiei a fost diminuat în mod nelegal cu scopul de a-i facilita unei persoane cumpãrarea la pretul pe care aceasta dorea sa-l ofere (este vorba de un colonel de la Inspectoratul de Jandarmi, care a plãtit un pret de nimic pentru averea Moldoforest, n.r.). Pretul de pornire a licitatiei fusese stabilit în cursul anului 2000, la suma de 841.000.000 ROL prin hotãrâre a Adunãrii Generale a Actionarilor si în baza unei evaluãri anterioare, sumã care reflecta valoarea comercialã realã a activului. De asemenea, la aceastã licitatie nu a fost prezent reprezentantul Fondului Proprietãtii de Stat, iar în cuprinsul anuntului publicitar fusese mentionat un pret de pornire de 841.000.000 ROL.

S-au pus sechestre pe bunurile celor doi inculpati

Cele douã imobile scoase la vânzare apartineau SC Moldoforest SA, societate la care Statul Român, prin Fondul Proprietãtii de Stat, era, în perioada respectivã, actionar majoritar cu o cotã de 88,57%. În aceastã modalitate, SC Moldoforest SA a fost prejudiciatã cu suma de 181.388 lei (peste 1,8 miliarde lei vechi). Ca urmare, SC Moldoforest SA, actualmente cu capital integral privat, s-a constituit parte civilã cu suma de 57.079,50 lei. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (succesorul Fondului Proprietãtii de Stat) nu s-a constituit parte civilã pe parcursul urmãririi penale. Pentru recuperarea prejudiciul cauzat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurãtor asupra bunurilor mobile si imobile apartinând inculpatilor Achitei si Pavãl. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecãtoria Iasi.

Dorel Mucilianu, colonelul norocos!

Persoana aflatã în spatele vânzãrii sediului Moldoforest Vaslui, care a scãpat fãrã nicio problemã din aceastã tranzactie dubioasã, este adjunctul sefului Inspectoratului de Jandarmi Judetean, col. Dorel Mucilianu. Acesta a venit la Vaslui în 2000, perioadã în care, nu se stie cum, a intrat în posesia imobilului din vecinãtatea Directiei Silvice. Din 2009, acesta a trecut pe functia de adjunct al sefului IJJ, fiind o persoanã destul de retrasã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.