Uniforme obligatorii la LMK începând cu 10 februarie

PREMIERÃ Începând cu luna februarie a acestui an, elevii Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui vor purta uniformã scolarã. Vestimentatia personalizatã constã într-un sacou bleumarin cu un ecuson aplicat pe buzunarul de la piept. Aceastã decizie este una cât se poate de bunã, mai ales cã psihologii sustin cã uniforma încurajeazã disciplina, promoveazã un mediu mai serios, în care învãtatul este pe primul loc. De asemenea, copiii nu mai sunt marginalizati pentru cã nu au haine de marcã sau criticati, fiind reduse sau chiar eliminate barierele economice si sociale dintre elevi.

De câtiva ani, problema introducerii uniformelor scolare în unitãtile de învãtãmânt a trecut prin diverse etape. Însã totul s-a oprit la nivelul dezbaterii. Ministerul Educatiei a încercat chiar sã promoveze o lege prin care era introdusã purtarea obligatorie a vestimentatiei scolare, dar care nu a mai ajuns sã fie definitivatã. Cu toate cã ideea nu s-a concretizat, multe scoli gimnaziale din judetul Vaslui adoptaserã uniforma cu multi ani în urmã. Nu acelasi lucru se poate spune despre licee si colegii, acolo unde, elevii sunt mai greu de convins despre utilitatea si necesitatea ei. Dar cum toate au un început, de pe 10 februarie, la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” va fi introdusã o “tinutã vestimentarã personalizatã”, prima uniformã obligatorie într-un liceu din Vaslui, dupã 1990. Toti elevii care frecventeazã cursurile acestei unitãti de învãtãmânt, cu exceptia celor care sunt în clasele a VIII-a si a XII-a, vor purta un sacou cu ecuson, decizia fiind luatã de comitetul de pãrinti si conducerea scolii, dupã consultarea prealabilã a tinerilor. “Anul trecut am avut discutii preliminare cu privire la introducerea uniformei. Au fost bineînteles pãreri pro si contra, însã peste 90% dintre pãrinti, elevi si cadre didactice au fost de acord. Am participat la sedintele cu pãrintii de la 26 de clase pentru a le demonstra necesitatea uniformei într-o unitate de învãtãmânt. În primul rând, se urmãreste ca elevii sã aibã o tinutã decentã, deoarece unii nu vin îmbrãcati adecvat, confundând scoala cu alte locuri pe care le frecventeazã. Este si o formã de a economisi bani, asa cum au declarat, pãrintii cheltuiau sume mari pentru achizitionarea hainelor pentru copii. În al doilea rând, tinem foarte mult la brandul liceului, pentru cã, indiferent de ce spun unii si altii, liceul nostru are cele mai bune rezultate în municipiul Vaslui. Nu în ultimul rând, elevii vor fi constienti cã apartin unui grup. Nu vorbim despre o uniformã propriu-zisã, noi o numim tinutã vestimentarã personalizatã si asta pentru cã este vorba despre un sacou cu ecuson. Culoarea bleumarin spre negru a fost aleasã de cadrele didactice, în timp ce nasturii, croiala si alte elemente au fost alese de pãrinti. Am fost felicitati pentru aceastã initiativã si sperãm cã, în scurt timp, si celelalte licee din Vaslui ne vor urma exemplul”, a declarat Cãtãlin Ignat, directorul Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”.

Pãrintii s-au ocupat de confectionarea uniformelor

Conducerea unitãtii de învãtãmânt, împreunã cu comitetul de pãrinti a hotãrât ca sacourile sã fie confectionate de fiecare elev în parte. Astfel, dupã ce s-a decis asupra materialului- minimat, pãrintii au fost cei care au mers si au vorbit la o firmã din Vaslui pentru a-l aduce în mentraj suficient. Scoala a comandat doar ecusoanele, pentru a fi confectionate identic, dupã ce au fost consultati initial pãrintii. Pe ecusoane apar, printre altele, steagul României si numele unitãtii de învãtãmânt. “Am cãzut de acord ca materialul sã fie de calitate pentru a rezista în timp, dar sã aibã si un pret acceptabil. La varã, când temperaturile vor creste, elevii vor avea o cãmasã sau un tricou prevãzut cu ecuson. Nu ne-am decis încã”, a adãugat Cãtãlin Ignat.

Sanctiuni pentru elevii care nu vor purta uniforma

Chiar dacã cei mai multi elevi au fost de acord cu introducerea uniformei scolare, unii au vãzut în aceastã decizie o formã de îngrãdire, de interzicere de a-si exprima propria personalitate prin intermediul vestimentatiei. Însã, cum minoritatatea se supune majoritãtii, nemultumitii vor fi nevoiti sã poarte tinuta vestimentarã personalizatã, altfel vor fi sanctionati. “Pentru introducerea uniformei, am aprobat în luna decembrie modificarea regulamentului intern. Regulamentul a fost înmânat tuturor dirigintilor pentru a-l citi elevilor. Cei care vor refuza sã poarte uniforma vor fi sanctionati”, a încheiat Cãtãlin Ignat.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ