Uniformele scolare ar putea deveni obligatorii

Guvernul sustine introducerea tinutei obligatorii în scoli, lãsând la initiativa comitetelor scolare, în urma consultãrii cu pãrintii, stabilirea identitãtii scolare sau introducerea de uniforme pentru elevii din acele unitãti de învãtãmânt.

Desi initial senatorii din Comisia de învãtãmânt au dat raport negativ initiativei legislative privind introducerea uniformei scolare în învãtãmântul general obligatoriu, liceal si profesional, de stat si particular, problema a fost reluatã sãptãmâna aceasta, marti, guvernul formulând un punct favorabil initiativei legislative depuse de un grup de parlamentari ai PDL, UDMR si ai minoritãtilor nationale, privind introducerea uniformelor scolare. Proiectul de lege pevede ca decizia finalã sã apartinã comitetelor scolare care vor putea alege între introducerea unei tinute sau a unor “elemente de identificare” în ideea de a avea o identitate scolarã foarte bine clarificatã. Prescolarii si elevii care provin din familii cu venituri mici vor primi fonduri pentru achizitionarea uniformelor.

Elevii sunt nemultumiti

Initiativa nu este pe placul elevilor care sustin cã prin aceastã mãsurã le va fi îngrãdit dreptul la liberã exprimare, fiind o idee de sorginte comunistã. Încântati sunt însã pãrintii si profesorii care sustin cã astfel elevii vor fi egali si nu vor mai exista discriminãri în cazul celor care nu îsi permit sã se îmbrace dupã ultima modã din cauza situatiei financiare precare. “Mi se pare o decizie bunã. Copiii confundã scoala cu un podium de modã pe care îsi prezintã ultimele achizitii vestimentare. Introducerea uniformei scolare m-ar ajuta sã economisesc lunar niste sume mari de bani pe care le cheltuiesc pe hainele fiicei mele”, a declarat un pãrinte. “Nu mi se pare o decizie tocmai înteleaptã. Dacã vor sã bage uniformã sã o facã pânã la clasa a IV-a, dar pentru elevii mai mari nu are niciun rost. Doar nu mai suntem pe timpul comunismului sã ne dicteze cineva cum sã ne îmbrãcãm”, a declarat Cristina N. “În sfârsit, o veste bunã. M-am sãturat sã fiu privitã ciudat doar pentru cã nu am la fel de multe haine ca celelalte colege ale mele care vin la scoalã mai mult pentru a-si afisa toalele de firmã, nu pentru a învãta. Ajungi sã fii un outsider dacã nu poti sã tii pasul cu ceilalti”, ne-a spus Ana L.
6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ