UNPR si PSD, preferate de electorat

Alianta dintre PSD si UNPR conduce în topul preferintelor politice ale românilor pentru alegerile europarlamentare, iar în ceea ce priveste alegerile parlamentare, clasamentul intentiei de vot este deschis de Uniunea Social Liberalã, relevã un sondaj INSCOP. De asemenea, cercetarea aratã cã 29% dintre români cred cã USL se va rupe înainte de alegerile prezidentiale din 2014. Întrebati cu candidatii cãrui partid sau aliantã ar vota dacã duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, românii au indicat în proportie de 38,8% candidatii PSD-UNPR. Pe locul secund se situeazã alianta PNL-PC, cu 20,1%, urmatã de PDL, cu 15%, Partidul Miscarea Popularã – 5,4%, Partidul Poporului Dan Diaconescu – 5,3%, UDMR – 5%.

În partea a doua a clasamentului, Forta Civicã este preferatã de 3,9% dintre cei chestionati, în timp ce PNTCD ar obtine 2,1%, PRM – 3%, iar 1,4% au rãspuns “alt partid”. Acelasi sondaj aratã cã 18,7% dintre români nu sunt hotãrâti cu cine sã voteze, 13,6% declarã cã nu merg la vot, iar 6% nu stiu sau nu au rãspuns la aceastã întrebare. Cercetarea relevã cã, în situatia în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberalã ar obtine 57,1% dintre optiunile de vot. USL este urmatã de Partidul Democrat Liberal cu 15,6% si Partidul Poporului Dan Diaconescu – cu 5,9% din optiunile de vot. Pe locurile urmãtoare se situeazã Partidul Miscarea Popularã – 5,2%, Uniunea Democratã a Maghiarilor din România – 5%, Forta Civicã – 4,1%, PNTCD – 2,4%, PRM – 3,5% din optiunile respondentilor. 1,2% au indicat “alt partid”. Sondajul mai aratã cã 19,2% dintre români nu sunt hotãrâti cu cine sã voteze, 13% declarã cã nu merg la vot si 6,3% nu stiu sau nu au rãspuns la aceastã întrebare.

“Sondajul este pe departe unul dintre cele mai realiste studii apãrute în ultima vreme si care trateazã subiectul alegerilor europarlamentare. Un procent de aproape 39% pentru PSD-UNPR reprezintã o confirmare din partea cetãțenilor pentru actualul Guvern dar si pentru cei care ne reprezintã astãzi în Parlamentul European. Transpus în numãrul de mandate, acest procent ar însemna pentru reprezentanții României în Grupul Alianței Progresiste a Socialistilor si Democraților din PE 13 eurodeputați, cu 2 mai mult decât în prezent, în condițiile în care, dupã cum bine stiți numãrul de parlamentari europeni va scãdea dupã alegerile de anul viitor. În acest context se confirmã si rolul UNPR de partid cu o importanțã majorã în echilibrul politic național, dar si internațional. În aritmetica parteneriatului dintre cele douã partide reprezentative pe zona de stânga si centru-stânga a politicii românesti, UNPR va juca un rol activ în viitoarele alegeri, mandatele puse în jocul electoral urmând a fi confirmate de rezultate. Chiar de pe acum, asa cum aratã sondajul citat, pot spune cã sunt convins cã o astfel de expunere naționalã si internaționalã va consolida si va creste importanța UNPR”, a spus deputatul Sergiu Vizitiu, presedintele UNPR Vaslui.

29% dintre români cred cã USL se rupe în 2014!

Conform sondajului, 29% dintre români cred cã USL se va rupe înainte de alegerile prezidentiale din 2014. În luna mai, 21% dintre cei chestionati indicau acest rãspuns. Totodatã, cercetarea aratã cã 18,3% dintre cei intervievati spun cã USL se va rupe imediat dupã alegerile prezidentiale din 2014, comparativ cu cei 12,4% care exprimau acest punct de vedere în cadrul barometrului publicat în luna mai. Pe de altã parte, 4,6% dintre respondenti afirmã cã USL se va rupe la alegerile parlamentare din 2016 (4,2% apreciau acest lucru în luna mai). Conform datelor culese în luna mai, 36,4% dintre români nu stiau sau nu rãspundeau la întrebarea legatã de ipoteza ruperii USL. În noiembrie, ponderea celor care nu au o optiune formatã pe aceastã temã este de 25,3%. Cumulat, 51,9% cred cã USL se va rupe fie înainte de alegerile prezidentiale, fie imediat dupã, fie înainte de alegerile parlamentare, comparativ cu 37,6% care credeau acest lucru la mãsurãtoarea realizatã în luna mai. Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, în perioada 7-14 noiembrie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani. Chestionarele au fost aplicate în 37 de judete si municipiul Bucuresti, într-un total de 80 de localitãti (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ