spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Unul din zece copii nu a fost niciodatã într-o tabãrã de varã. „Au mers maximum pânã la Vaslui, când pãrintii îi luau cã aveau treabã în oras”

- Advertisement -

STATISTICI TRISTE… Sapte din zece copii din mediul rural nu au fost niciodatã într-o vacan sau tabãrã la mare, iar sase din zece nu au mers niciodatã în tabãrã la munte, conform unui sondaj realizat de World Vision România în rândul pãrintilor care au copii în clasele I-IV în comunitãtile rurale. Peste un sfert dintre pãrinti spun cã nu cheltuie niciun ban cu activitãtile copiilor de peste varã, iar aproape doi din zece pãrinti cheltuie sub 100 de lei. Jumãtate dintre copii nu fac niciun fel de activitãti educative pe timpul verii si mai mult de doi din cinci copii n-au în comunitate spatii unde sãsi petreacã timpul liber: parcuri, bazine de înot, trasee pentru drumetii. Mai mult de nouã din zece copii nu au iesit niciodatã din tarã.

Mai bine de jumãtate dintre pãrintii de la sat chestionati nu au plecat niciodatã cu copiii într-o vacantã plãtitã, iar mai bine de un sfert dintre familii spun cã nu cheltuie niciun ban pentru activitãtile de peste varã ale celor mici. Activitãtile de varã ale copiilor de clase I-IV din mediul rural, conform pãrintilor: 70,7% se joacã prin curte/sat; 18,1% lucreazã sau îsi ajutã pãrintii la treburi; 6,2% stau singuri pe internet sau în fata televizorului; 3,9% pleacã în alte localitãti; 1,1% alte activitãti.

„Summer of firsts” – Campanie World Vision Romania pentru vacanta de varã a copiilor de la sate

În satele României sunt multi copii pentru care vacanta de varã este doar o perioadã ca oricare alta, copii care nu au plecat niciodatã într-o vacantã sau care nu au iesit niciodatã din propria comunitate. World Vision România lanseazã o campanie prin care îsi propune, cu ajutorul donatorilor, sã schimbe acest lucru si sã ducã peste 400 de copii la mare sau la bazin. Oricine îsi doreste sã ajute un copil sã vadã pentru prima oarã marea, sã intre pentru prima oarã într-un bazin de înot, sã se dea pentru prima oarã pe un tobogan cu apã si sã aibã o varã a primelor experiente poate dona pe site-ul campaniei sau prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA (cost 4 euro/ lunã). „La finalul vacantei de varã, copiii se duc înapoi în bãnci, la scoalã. Mã gândesc la vesnica întrebare: voi ce ati fãcut în vacanta de varã? La compunerea pe care copiii trebuie sã o facã despre o vacantã de varã care, de fapt, n-a existat. Copii care dau înapoi o foaie goalã, pentru cã nu au o poveste. Sau pentru cã le este rusine sã spunã cã, de fapt, în vacantã au muncit în curte. Împreunã le putem scrie povestea acestei veri”, a declarat Mihaela Nabãr, director executiv al Fundatiei World Vision România.

Mai bine de jumãtate dintre elevii din sat au vãzut doar orasul Negresti”

Pentru un copil de la sat, o excursie nu reprezintã doar o distractie, ci si o sansã de a evada de problemele de acasã, explicã învãtãtorul Nicusor Beraru. Asta încearcã sã facã prin tabere de varã pentru copiii din Pâine si Mâine. „<Unde sã-i ducem pe copii sã ne pomeneascã toatã vara? Sã cadã lati de obosealã, iar când se întorc în sat sã se laude la toti vecinii?>, vorbeam cu echipa World Vision din Vaslui anul trecut pe vremea asta. Ne-am hotãrât pentru Lacul Rosu si Cheie Bicazului. Avea sã fie o excursie „greutã” pentru niste copilasi care n-au mai iesit din satul lor. Mai bine de jumãtate dintre ei au vãzut doar orasul Negresti (la cinci kilometri de sat). Restul au mers maximum pânã la Vaslui (la 30 km), când pãrintii îi luau cã aveau treabã în oras. Când am ajuns la destinatie, copiii erau în extaz. Au vãzut crestele muntilor doar în cãrti, pe videoproiectorul din clasã sau pe Youtube. <Domnu‘, vrem sã vedem floarea de colt. Domnu‘, vrem sã vedem capra neagrã>. Numai asa fãceau copiii. În aceastã excursie, multi au intrat pentru prima datã într-un restaurant. Chicoteau de bucurie, era ceva cu totul nou pentru ei.  Viata lor din sat este foarte modestã si cu multe greutãti. În clasa mea, am doi frati care provin dintr-o familie cu nouã frati, deci 11 persoane în casã. Într-o zi, mã întâlnesc cu tatãl lor la magazinul din sat. Voia ceva dulce pentru copii. Nu-si permitea sã ia ciocolatã pentru toti, asa cã a cumpãrat o cutie din cele mai ieftine napolitane, la vrac, ca sã ajungã la toatã lumea. Copiii simt problemele familiei. Simt toate îngrijorãrile pãrintilor. Aud discutiile din casã despre lipsa de bani certurile…aud si vãd tot. Pentru copiii vulnerabili, o excursie nu este doar un prilej de distractie si de explorare. Este o evadare. Acolo, ei pot fi doar copii”, a povestit învãtãtorul Nicusor Beraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Spuneti cum recurgeti la vrajitorii, descantece, introducerea microfoanelor pentru ascultare in casele oamenilor si restul.
    Cum puneti femei care sa atraga barbati si invers pentru a intra voi care stati la panda ca
    Infractorii.

  2. Constrangere si suprimare nu evadare.
    Constitiirea grupurilor infractionale si castiguri prin abuz de. La familiile copiilor suprimati pe diverse. Cai.
    CRIMINALILOR.
    ong spuneti
    Nu, voi sunteti penalii romaniei.
    Constituirea in grupuri organizate si dezastrul pe care l. Imprastiati in sanul familiilor prin intermediul bisericii, producătorilor, învățătorilor, profesorilor si directorilor. De institutii pana la. Cel. Mai. Inalt grad cu. Putinta.
    Dupa ce loviti parintii, suprimati copiii pentru. Tot restul vietii prin hartuire constanta. Introducand in grupurile apropiate oameni care cu asta se ocupa, sant platiti sa i distrugă atat peei cat si pe parinti.
    Tradatori Si Criminali.

  3. Pai sa se implice Primăria, Asistenta Socială, Biserica, Consiliul Comunitar Consultativ( care există în fiecare comuna), agenții economici care dau bani doar pentru zilele comunelor, medicii de familie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.