UPDATE: De la 1 ianuarie, TVA-ul de 5% se va aplica și la locuințe mai scumpe

Prevederile legale privind aplicarea cotei de taxă pe valoarea adăugată (TVA) de 5% la vânzarea de locuințe se vor schimba, oficial, de la 1 ianuarie, după ce vineri a apărut o lege de modificare a Codului fiscal în Monitorul Oficial. În principal, noile prevederi vor majora considerabil plafonul până la care se aplică această cotă redusă. Schimbarea ar fi cea de-a doua majorare a acestui plafon de la momentul introducerii cotei reduse de TVA la vânzarea de locuințe, în 2008.

Această majorare de plafon va însemna, așa cum subliniază atât Iulia Bică, Manager Taxe Indirecte, cât și Cezara Dumitrescu, Consultant Senior Taxe Indirecte, Deloitte România, “o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe (…)”. Practic, TVA-ul de 5% se va aplica și locuințelor mai scumpe, de până la 140.000 de euro.

După cum ne-au transmis reprezentantele Deloitte România, înainte ca legea să fie oficializată, “dacă această modificare va fi adoptată prin lege, se va aplica tranzacțiilor care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a noului act normativ, dar și în cazul celor demarate anterior,  pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării cotei de TVA de către vânzător, de o reducere de 14% a prețului total (diferența dintre cota standard de TVA – 19% și cea redusă – 5% – n. red.)”.

Pe de altă parte, inițiatorii proiectului ce a devenit Legea nr. 248/2020 susțineau că necesitatea acestei schimbări apăruse din devalorizarea leului în raport cu moneda euro, din creșterea permanentă a prețurilor din imobiliare și din “noile realităţi economico-sociale actuale”, inclusiv efectele economice ale epidemiei de coronavirus.

Măsura majorării plafonului până la care se aplică TVA de 5% la locuințe reprezintă, potrivit specialistelor Deloitte, “cu siguranță, o facilitate pentru cumpărători și un impuls pentru piața imobiliară rezidențială, în special în contextul economic dominat de incertitudine. Pe de altă parte, însă, extinderea facilității va diminua încasările la bugetul de stat, aspect dificil de gestionat în prezent și în perioada următoare”.

Cota redusă de TVA, de 5%, reprezintă o excepție de la cota standard a acestei taxe (19%) și se aplică locuințelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare și au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești. Suprafață utilă este, conform Legii 114/1996 privind locuințele, suprafața desfășurată, mai puțin cea aferentă pereților. … https://avocatnet.ro/articol_55018/De-la-1-ianuarie-TVA-ul-de-5-se-va-aplica-%C8%99i-la-locuin%C8%9Be-mai-scumpe.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ