spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Urme de urs, identificate în zona Focșasca, comuna vasluiană Tăcuta. „Este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în zona noastră”

- Advertisement -

Mai multe urme de urs au fost identificate în Pădurea Bârnova-Dobrovăț. Descoperirea a fost făcută de un inginer silvic, care a fotografiat urmele și le-a trimis administratorilor paginii de Facebook „Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm”. „Am analizat mai multe variante (inclusiv câine de talie mare cu rahitism, urme duble), dar consultând mai mulți specialiști urmele din poză se confirmă ca, foarte probabil, urme de urs tânăr”, au spus administratorii paginii de Facebook „Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm”. Aceștia au aflat, ulterior, că ar fi vorba de zona Focșasca, comuna vasluiană Tăcuta, mai exact în partea de sud a pădurii. Contactat telefonic, directorul Direcției Silvice Vaslui a explicat că zona respectivă aparține de Ocolul Silvic Dobrovăț, respectiv de Direcția Silvică Iași, nu de Vaslui, și că nu este exclus ca urmele să fie, întradevăr, de urs. În mediul online au apărut numeroase îngrijorări cu privire la faptul că animalul ar putea ajunge în zone locuite de oameni. Scenariul pare, însă, momentan, unul ireal pentru că, până acum, ursul nu a fost văzut, nu este specific zonei și, prin urmare, nu se cunosc cu exactitate modalitățile prin care acesta ar fi ajuns în zonă. Specialiștii spun că există, totuși, două posibile explicații pentru care s-ar putea întâmpla să ajungă: pe fondul înmulțirii lor, dat fiind că sunt animale protejate, iar în ultimii ani s-au înăsprit condițiile de vânătoare, sau pe fondul exploatării pădurii. Până la clarificarea situației, directorul Direcției Silvice Iași i-a avertizat pe cetățeni să evite pădurile Dobrovăț. „Am anunțat Direcția Silvică Veterinară, Prefectura, Poliția, Unitățile Administrativ Teritoriale din zonă, pentru a anunțat cetățenii să fie atenți și să evite deplasarea în zona de pădure”, a declarat Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

Administratorii paginii de Facebook „Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm” au explicat motivele pentru care cred că urmele sunt, întradevăr, de urs: „în special cele cinci degete clar vizibile, și călcătura de plantigrad, cu „călcâi” impregnat, sunt semne distinctive. Rămâne evident problema confirmării locației. Nu am reușit să obținem pozele orginale care, fiind făcute cu telefonul, ar da o confirmare adițională. Au apărut bineînțeles și suspiciuni în comentarii: „Vrea sa intimideze lumea, nu-i plac oamenii cu camera foto care descoperim neregulile pe care le fac, tăind pădurea ilegal.” Noi nu ne-am grăbi în acest sens, și am da mai multă încredere personalului silvic, în această situație. Este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în zona noastră. Zona de dealuri este un habitat natural al ursului, el fiind împins în zona de munte de activitatea umană cu secole în urmă. Urs a fost filmat în județul Botoșani anul trecut. A fost confirmat recent lângă Roman. De la Roman la Iași este continuitate de pădure, un animal ca ursul poate parcurge dinstanța respectivă în o noapte. Deci se poate.

Silvicultorii ne liniștesc: „șansele ca o populație de urs să se stabilească aici sunt foarte mici”

Silvicultorii spun, totuși, că nu e cazul să ne îngrijorăm și nici să ne amănăm ieșirile la pădure: „șansele ca o populație de urs să se stabilească aici sunt foarte mici, fiind o pădure cu multă activitate, de la exploatări la activitatea recreativă, și care nu e conectată sau în apropierea unui corp de pădure mai mare unde să se poată retrage. Chiar dacă s-ar stabili urs în zonă, în regiunile montane s-a conviețuit cu ursul dintotdeauna, și credem că putem învăța să conviețuim pașnic cu o populație mică de urs, dealtfel specie protejată și care poate fi gestionată cu măsuri preventive corecte (unde autoritățile au o răspundere!). Apoi pentru că mergem des la munte și întâlnim urme de urs, fără a avea probleme, faptul în sine nu e ceva excepțional, doar localizarea nouă. Este motiv să nu mai ieșim la pădure? Deloc! Vom continua să ieșim și acest sfârșit de săptămână. Ca precauție, în zonele cu vizibilitate redusă puteți avea grijă să faceți zgomot (vorbitul puțin mai tare e mai mult decât suficient, și dovedit ca foarte eficient), iar dacă ieșiți cu câine, țineți-l în lesă. Un urs rătăcit se va retrage imediat când simte omul, dar un câine îl poate urmări, hărțui și provoca. Dacă, absolut improbabil, chiar vedeți ursul, retrăgeți-vă încet cu fața spre animal. În special dacă sunteți aproape de o localitate, sunați la 112 după ce ați ajuns la o distanță respectabilă. Autoritățile din zonă pot lua câteva măsuri de precauție suplimentare, în special dacă sunt tomberoane cu resturi menajere lângă pădure, stupi duși în pădure sau animale păscute liber în lizieră. Ce vom mai face noi? Ține ochii mari după urme! Ar fi excepțională o confirmare din alte surse. Ceea ce vă rugăm și pe voi , dacă dați de o urmă interesantă, pozați-o, eventula cu GPSMapsCamera, și trimiteți-ne-o! Poate aflăm că biodiversitatea pădurii noastre și valoarea ei de conservare tocmai a crescut cu un animal de talie mare, simbol, cu care, dacă îl gestionăm cu înțelepciune și respect, putem conviețui”, au mai explicat administratorii paginii de Facebook „Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.