8.8 C
Vaslui
22-mart.-2023

Uzina de prelucrare a cuprului Iacobeni, vandalizată sub pretextul unei executări silite

- Advertisement -


Ultimul bastion al exploatării cuprului în judeţul Suceava este gata să cadă. Uzina de prelucrare a cuprului de la Iacobeni şi-a oprit, ieri dimineaţă, activitatea, după ce în fabrică s-a prezentat un grup de persoane care le-au spus muncitorilor că uzina este executată silit şi nu mai este nevoie de serviciile lor. Străinii au venit însoţiţi de jandarmi şi de o echipă care a început să taie cabluri şi utilaje, sub privirile năucite ale salariaţilor uzinei.
Scoşi din fabrică, oamenii s-au dus la directorul Dumitru Iacoban, să-l întrebe ce se întâmplă. Acesta a mers mai departe, la acţionarii chinezi ai firmei Sinarom Mining Group SRL, dar nimeni nu ştia nimic. A venit şi primarul de Iacobeni, Angelica Fădor, să afle de ce se închide fabrica dintr-odată. ”Este o executare silită”, a fost singurul răspuns pe care l-au primit. Muncitorii nu s-au mulţumit cu acest răspuns şi, împreună cu proprietarii chinezi, au rămas în continuare în faţa uzinei, să vadă ce înseamnă de fapt această executare. Zgomotele auzite în interior i-au convins că executorii taie utilajele şi că intenţia nu este de a fi continuată activitatea, ci de a închide fabrica.
Spre amiază, în faţa uzinei au ajuns şi salariaţii din celelalte schimburi, şoferii de la mina de la Mănăila, precum şi juristul firmei Sinarom Mining Group SRL, Constantin Sănăuţan. Acesta ne-a declarat că executarea silită este ilegală, că firma New Mineral Procesing SRL, cea care face executarea, nu are nici un drept în acest sens. ”Ei invocă o convenţie care a existat între noi şi ei, prin care noi ne obligam să cumpărăm de la ei o cantitate de pirită auriferă şi giram contractul cu bunurile firmei, pirită pe care ei ar fi urmat să o cumpere de la Remin Baia Mare. Pirita nu s-a mai cumpărat şi avem documente în acest sens, iar ei au făcut o anexă falsă, prin care noi l-am fi mandatat pe un asociat de la New Mineral Procesing, Vasile Sorin, să ne reprezinte. Or Vasile Sorin nu a fost niciodată mandatat de noi. Au mai încercat o dată anul trecut să ne blocheze şi instanţa ne-a dat câştig de cauză. Acum au venit din nou şi fac această acţiune profund ilegală”, ne-a spus juristul de la Sinarom Mining Group SRL, care a mai precizat că a făcut plângere la Parchet şi la DIICOT.

sursa: https://www.monitorulsv.ro/Local/2015-03-24/Uzina-de-prelucrare-a-cuprului-Iacobeni-vandalizata-sub-pretextul-unei-executari-silite

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.