spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Vaccinarea fictivã ia avânt, autoritãtile anuntã sanctiuni drastice

- Advertisement -

ÎN VIZOR… Procurorii de la Parchetul General au fost sesizati de ministrul Sãnãtãtii cã au apãrut certificate de vaccinare false. Ar fi vorba de sute de români care ar fi plãtit pentru a obtine astfel  de certificate fãrã sã se imunizeze. Documentele despre care existã suspiciuni cã sunt false au fost descoperite în judetul Alba, însã autoritãtile se tem cã practica s-a extins în mai multe judete din tarã. Presedintele Comitetului national de coordonare a activitãtilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghitã, considerã cã vaccinarea fictivã, adicã eliberarea certificatului de vaccinare fãrã administrarea serului unei persoane, trebuie sanctionatã “cât mai drastic posibil”, arãtând cã este decredibilizatã munca personalului medical, care se delimiteazã de astfel de practici.

“Este regretabil acest lucru, sunt situatii punctuale. Corpul medical se delimiteazã clar de astfel de actiuni care nu fac altceva decât sã decredibilizeze toatã munca colegilor nostri din aceastã perioadã. Pe de altã parte, cred cã astfel de actiuni trebuie identificate si sanctionate cât mai drastic posibil, însã fac apel la colegii nostri, personalul medical care primeste astfel de solicitãri, sã anunte institutiile abilitate sã ia mãsuri în acest sens. Si oamenii trebuie sã înteleagã cã nu fac altceva decât sã dea niste bani, cumpãrându-si astfel un risc sã se îmbolnãveascã, sã ajungã la spital si chiar sã-si piardã viata”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghitã. El a precizat cã nu are semnale cã astfel de fraude s-au întâmplat si în cazul minorilor care au certificate de vaccinare. “Sigur cã aceste tentative de fraudã pot sã fie pentru orice tip de persoanã. (…) Cred cã orice reguli am impune, oamenii vor gãsi modalitãti prin care sã eludeze astfel de reguli si, tocmai de aceea, pânã la urmã responsabilitatea este cel mai important principiu pe care noi trebuie sã îl avem în vedere si cu care sã ne ghidãm mai departe actiunile noastre”, a mai spus Gheorghitã.

“Oameni care nu au crezut în beneficiile vaccinãrii s-au îmbolnãvit, au ajuns la spital si, regretabil, si-au pierdut viata”

Responsabilul cu campania nationalã de vaccinare a afirmat cã unul dintre motivele pentru care românii aleg sã nu se vaccineze este neîncrederea în autoritãti. “E o boalã care în momentul de fatã este prevenibilã prin vaccinare si cea mai mare parte a deceselor pot fi prevenite prin vaccinare. De altfel, datele din România ne aratã cã peste 97% din decesele înregistrate în sãptãmâna precedentã au fost la persoane nevaccinate”, a mentionat Gheorghitã. Întrebat de când se va administra în România doza a treia de vaccin anti-COVID-19, Gheorghitã a precizat cã încã sunt discutii pe acest subiect. “A fost transmis un comunicat al Agentiei Europene a Medicamentului si Centrului European pentru Controlul Bolilor în care se specificã foarte clar pe de o parte recomandarea de a se administra doza a treia, o dozã suplimentarã de vaccin, persoanelor imunodeprimate, de pildã cei post-transplant sau care fac terapie oncologicã, precum si persoanelor vârstnice internate în centrele sociale, în cãminele de bãtrâni, însã pentru restul populatiei, care a fost vaccinatã cu schemã completã initial, încã se evalueazã oportunitatea, pentru cã la acest moment toate datele din viata realã ne aratã o mentinere a eficientei vaccinurilor fatã de cele mai importante obiective, si anume riscul de spitalizare, prevenirea internãrii în terapie intensivã si decesul”, a explicat presedintele Comitetului national de coordonare a activitãtilor privind vaccinarea. El a precizat cã sunt asteptate rezultatele acestor evaluãri, pentru cã trebuie puse în balantã beneficiile care pot fi obtinute dupã o dozã suplimentarã de vaccin. Cu privire la numãrul tot mai mic de vaccinãri în România, Valeriu Gheorghitã a sustinut cã printre cauze se numãrã neîncrederea în autoritãti, “lucru care nu ar trebui sã se întâmple atâta timp cât vorbim de o problemã de sigurantã nationalã”. “Un alt motiv este legat de o educatie medicalã precarã, care lipseste de ani de zile, si tocmai de aceea vaccinarea este privitã ca un gest iesit din comun, în conditiile în care ar trebui sã fie privitã ca un gest de normalitate”, a adãugat el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.