spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
25-apr.-2024

Vaccinul anti-COVID-19 se va face anual

- Advertisement -

ÎN RUTINĂ… Ceea ce ministrul Nelu Tătaru anunța din luna noiembrie a anului trecut, devine realitate: vaccinarea anti-COVID s-ar putea face periodic, așa cum se întâmplă în cazul gripei. Anunțul a fost făcut de medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Acesta a declarat că  doi factori ar putea determina o astfel de perspectivă: fie apar tulpini noi și vaccinurile vor trebui să fie modificate și adaptate, fie răspunsul nostru imunitar căpătat în urma vaccinării va avea o durată limitată. 

”Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive: un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a afirmat Alexandru Rafila.

Testele rapide de anticorpi nu mai sunt bune

Deși la începutul pandemiei, majoritatea spitalelor suport COVID din țară făceau internări pe baza testelor rapide de anticorpi, azi aflăm de la același reprezentant al României la OMS că acele teste nu mai sunt bune. Producătorii chinezi recunosc că testele au o capacitate limitată, dar asta nu i-a împiedicat să le vândă intens pe piața din Europa. ”Eu am avut o sesiune video cu autoritățile din China, împreună cu alți colegi, și am întrebat: folosiți aceste teste în China? Au zis: Nu le folosim, pentru că dau foarte multe erori. În schimb, s-au vândut foarte multe pe piața europeană”, a povestit Alexandru Rafila. „Deci, e clar că aceste teste nu au fiabilitate, nu poți să te bazezi pe ele”, a punctat reprezentantul României la OMS. Acesta face referire la acele teste care funcționează cu prelevarea unei picături de sânge din deget, pe care le-au folosit și spitalele din județul Vaslui la începutul pandemiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.