Vaccinul anti-COVID, privit cu scepticism de cadrele medicale vasluiene

VID DE INFORMATII… Datele centralizate de DSP Vaslui, aratã cã din cele peste 1300 de cadre medicale din judet, doar jumãtate au semnat cã doresc sã se vaccineze. Asistentele medicale si medicii sunt primii care vor primi, dacã acceptã, noul vaccin, iar în toate judetele din tarã s-au fãcut deja liste cu personalul medical care doreste sã se vaccineze pentru a vedea necesarul de vaccinuri în prima fazã a campaniei. La Spitalul Judetean Vaslui si la Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad, unele cadre medicale nu vor sã fie vaccinate anti-COVID pentru cã au trecut deja prin boalã si au dezvoltat anticorpi. Altele sustin cã nu au deocamdatã suficiente informatii despre efectele vaccinului. “Întrebarea formulatã este cel putin stupidã, pentru cã nu ni se spune cu ce fel de vaccin ar urma sã ne vaccinãm. Rãspunsul poate fi da sau nu, în functie de informatiile oferite despre acel vaccin împotriva COVID, iar pânã acum, acele informatii lipsesc sau sunt foarte putine. Eu, dacã îi spun unui pacient sã ia antibiotic, el mã întreabã ce fel de antibiotic sã cumpere. Asa e si cu vaccinul. Simpla întrebare “vrei sã te vaccinezi anti-COVID?” nu e suficientã. Si eu am fost întrebatã exact acelasi lucru, am spus cã da, vreau sã fac vaccinul, dar un vaccin care are mai multe studii în spate, care îsi dovedeste eficacitatea. Deocamdatã, avem vaccinul de la Pfizer care are un singur studiu si cam atât. Când nu stii ce ti se oferã, e firesc ca numãrul celor dispusi sã se vaccineze sã fie mai mic”, ne-a declarat un medic de la spitalul din Bârlad.

Aproape jumãtate dintre cadrele medicale vasluiene nu doresc sã se vaccineze anti-COVID, motivând fie posibile reactii adverse ale vaccinului, fie faptul cã nu au suficiente informatii referitoare despre vaccin. Se pare cã reticenta acestora vine mai ales din lipsa unei campanii eficiente de informare din partea autoritãtilor. Cu toate acestea, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a fãcut o solicitare cãtre toate unitãtile medicale din judet sã noteze personalul medical care este de acord cu vaccinarea, pentru a stabili necesarul de doze, iar cifra nu este deloc încurajatoare. Potrivit datelor strânse pânã la aceastã orã, din cei 356 de medici din judetul Vaslui doar 232 au fost de acord sã fie vaccinati, rezultând un procent de 65%. În rândul asistentelor medicale, din totalul de 1022 de persoane, doar 568 au semnat cã vor sã primeascã dozele de ser. La Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, de exemplu, din cei 129 de medici, 96 doresc sã se vaccineze. Procentul scade la aproximativ 50% în rândul asistentelor medicale (210 vor sã facã vaccinul din totalul de 414 ), al infirmierilor (53/123), al îngrijitorilor (56/111), al brancardierilor (14/25). Disponibilitate mai mare este în rândul personalului administrativ. Din cele 145 persoane, 115 ar fi de acord sã se vaccineze. La spitalul din Bârlad se lucreazã în aceste zile la lista cu cei care sunt de acord cu vaccinarea. Pânã miercuri, din cei aproximativ 1000 de angajati, 116 îsi dãduserã acordul. Am încercat sã aflãm care este situatia si la spitalul din Husi, însã aici conducerea unitãtii sanitare a invocat regulamentul de protectie a datelor personale si a refuzat sã ne comunice informatiile cerute. Cea mai mare parte a cadrelor medicale care refuzã vaccinarea în acest moment asteaptã,ca si restul populatiei de altfel, date suplimentare despre vaccin si despre efectele lui, informatii pe care autoritãtile sanitare au promis cã le vor fi comunicate pe parcurs. Aceleasi autoritãti au anuntat cã primele doze de vaccin ar putea sã ajungã în a doua parte a lunii decembrie si cã personalul medical va fi primul vaccinat, însã doar pe bazã de voluntariat.

Primele vaccinuri anti-COVID ar putea fi aprobate pânã la sfârsitul anului

Agentia Europeanã a Medicamentelor (EMA) a anuntat, la începutul acestei sãptãmâni, cã ar putea aproba primele vaccinuri împotriva COVID-19 pânã la sfârsitul anului sau începutul lui 2021. EMA este organism cu sediul la Amsterdam care are ca misiune sã autorizeze si sã controleze medicamentele în Uniunea Europeanã. Aprobarea finalã este datã de cãtre Comisia Europeanã (CE) si le permite laboratoarelor sã-si comercializeze medicamentele în întreaga Uniune. EMA a implementat o procedurã acceleratã care-i permite sã examineze datele cu privire la siguranta si eficienta vaccinurilor pe mãsurã ce apar, înainte ca producãtorul sã depunã o cerere oficialã de autorizare. Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech si Moderna sunt cele trei proiecte de vaccin supuse testelor. Laboratorul britanic AstraZeneca, asociat cu Universitatea Oxford, au anuntat cã au dezvoltat un vaccin care are o eficientã medie de 70% – pânã la 90% în anumite cazuri, potrivit unor rezultate intermediare. Aceste rezultate ale AstraZeneca par, pentru moment, mai putin convingãtoare decât ale concurentei Pfizer/BioNTech si Moderna, a cãror eficientã este mai mare de 90%.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ