spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Valul trei al pandemiei începe să se resimtă în spitalele vasluiene

- Advertisement -

SEMNAL DE ALARMĂ… Un al treilea val al pandemiei provocate de SARS-CoV-2, așteptat în perioada martie-aprilie, ar putea găsi spitalele cu toate locurile ocupate, atrag atenția autoritățile sanitare. În județul Vaslui această previziune este pe cale să devină realitate, după ce numărul bolnavilor cu COVID-19 care au nevoie de spitalizare a început din nou să crească. Astfel, dacă în data de 9 februarie, în spitalele din județ erau internați 120 de pacienți confirmați cu coronavirus, dintre care 44 cu forme severe și 9 la ATI, pe 28 februarie, 167 de persoane aveau nevoie de monitorizare medicală, dintre care 60 aveau forme severe ale bolii, iar 19 erau internate la ATI.

Experții se tem că noile infectări vor sufoca și mai tare spitalele, iar planul ministerului Sănătății de a extinde locurile din spitale ar putea fi dat peste cap. Autoritățile spun că se caută soluții astfel încât România să nu ajungă la al treilea val de coronavirus. Însă datele Institutului Național de Sănătate Publică contrazic această situație. Reprezentanții instituției atrag atenția că țara noastră se află pe un trend ascendent al cazurilor de coronavirus, acest lucru având loc la doar trei săptămâni de la întoarcerea copiilor în bănci. Ministerul Sănătății a cerut unităților medicale să regândească circuitele și să vină cu un nou plan, însă nu se știe când și cum se va putea pune în practică acestă măsură, dacă ne vom confrunta cu al treilea val al epidemiei de coronavirus. Un semnal de alarmă vine și din partea medicilor aflați în linia întâi. Aceștia cer autorităților să regândească strategia și spun că numărul limitat de spitale nu va putea face față numărului uriaș de bolnavi. În urma incendiului de la Institutul Matei Balș s-au pierdut aproximativ 100 de paturi de Terapie Intensivă, iar România are, în continuare, sub 1.500 de paturi ATI pregătite pentru bolnavii cu forme grave de coronavirus, aproximativ 1.000 dintre acestea fiind deja ocupate. Conform acelorași surse, valul trei al pandemiei va lovi în special în populația tânără, care nu s-a putut vaccina împotriva virusului.

Județul Vaslui a depășit, luni, 13.000 de cazuri

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, Direcțiile de Sănătate Publică din țară au raportat pentru luni, un număr de 2096 de cazuri noi, dintre care 25 în județul Vaslui. Cu aceste noi raportări, județul nostru ajunge la un total 13.024 de cazuri, având o rată de infectare de 0,92 cazuri la mia de locuitori. Duminică seara, în spitalele vasluiene erau internați 167 de pacienți cu coronavirus, cu 47 mai mulți decât la începutul lunii februarie. În creștere semnificativă este și numărul bolnavilor de la ATI, nu mai puțin de 19 pacienți fiind internați în secția de unde se mai iese foarte greu. Conform Direcției de Sănătate Publică Vaslui, la sfârșitul săptămânii trecute, 11 pacienți din alte județe primeau îngrijiri medicale în unitățile sanitare vasluiene.

Dr. Nelu Tătaru: “Valul trei va veni, depinde de noi cum îl vom trece” 

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, susține că nu vom putea evita un al treilea val de coronavirus. “ Acum avem 985 de bolnavi în ATI și 7.640 de persoane internate în unitățile medicale. Avem un vaccin, un personal medical vaccinat, o populație care a înțeles că trebuie respectate măsurile sanitare. Valul trei va veni, dar cred că va fi cu un număr mai mic de cazuri decât ne-am aștepta”, a declarat Tătaru. Acesta a menționat că trebuie să vedem într-un tot unitar ce se întâmplă într-o pandemie și nu să reducem, practic, totul la anumite aspecte. “Nu doar sistemul medical este cel care trebuie să facă față. Toate merg în paralele cu transmiterea în comunitate. În aceste condiții (de transmitere comunitară -n.r.) vom avea multe cazuri, terapii încărcate. E același personal medical care a lucrat din februarie anul trecut și până în februarie, anul acesta. O boală se poate consuma într-o comunitate extinsă sau restrânsă. Trebuie acționat în consecință. Nu depinde de cei din spital. Am avut un an de modernizare în forță a spitalelor, o creștere cu 120% a modernizării ATI, dar personalul rămâne același. Cred că ar trebui să ne gândim și la acest lucru”, a afirmat Nelu Tătaru. Cât privește nevoia de noi spitale, mai ales în contextul pandemiei cu Covid-19 prin care trecem, fostul ministru al Sănătății a precizat că problema principală este cea a managementului unităților medicale. “Avem proiecte în desfășurare. Vom avea un împrumut de la Banca Mondială. Putem relua și celelalte două construcții (…) Rămâne o chestie de voință, dar și o problema de reevaluare a managementului. 80% din managementul spitalelor nu corespunde. Oricâti bani am băga, vom vedea că este un sac fără fund”, a mai declarat Nelu Tătaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Iar vorbește Tătaru, incompetent? Lasă-ne! Întoarce-te în satul tău și lasă oamenii pricepuți sa se ocupe de sănătate. Du-te și operează în chiliile tale, huseanule! Ne-ai prostit destul cu miile de cocoase și nicio măsură serioasa

  2. Bai… era nevoie de un virus. Dar unul care iti iese sangele pe nas de la furat. As fi vazut numai oameni saraci pe strazi. Poate virusul asta va face curatenie totusi cat de cat.

  3. Stai sa vezi ce se vor mai impauna medicii de le a spitalul din Barlad, care vor zice „ca sunt in linia intai”.
    Eu am remarcat, cand am stat internat, ca faceau treburi de asistenta, adica luau o tensiune cu un aparat care avea manseta, de obicei, prea scurta, un nivel de oxigen cu un aparat rudimentar, o temperatura cu un termometru electronic care mereu oferea valori aiuristice fata de indicatiile aparatului meu profesional si … te intreba „ce mai faci”? Evident ca raspunsul nu conta.
    La fel de evident e ca mergea sporul banesc de covid. Din decontul de spitalizare de aproximativ 8000 de lei, pentru 7-8 zile, primit la externare, am dedus ca aproximativ 80-85% din suma reprezentau veniturile cadrelor medicale.
    Si se mai plang ca nu sunt platiti corespunzator.
    Si inca ceva, cu foarte mici exceptii, nicio empatie reala, numai formalism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.