17.6 C
Vaslui
06-iul.-2022

VANATOARE DE LIBERALI

Prefectul Vasluiului atacã în contencios administrativ hotãrârea de validare a mandalelor celor trei noi consilieri liberali propusi de PNL Vaslui la ultima sedintã de Consiliu Judetean. În timp ce reprezentantul Guvernului spune cã actiunea are legitimitate deoarece unul dintre consilieri, Tiberiu Cezar Crãescu, nu avea ce cãuta în aceastã functie neîndeplind conditiile legale, Cristian David, presedintele Organizatiei Judetene a PNL Vaslui îi transmite prefectului sã-si vadã de treburile sale si sã nu se amestece în deciziile liberalilor care sunt decisi sã-si mentinã sustinerea politicã pentru consilierul amintit. Cristian David a mai afirmat cã toatã povestea este o rãfuialã politicã, prefectul primid “dispensã” pentru aceasta de la PD-L. Pe de altã parte, presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi considerã cã prefectul are dreptate, liberalii nerespectând lista.

Institutia Prefectului judetului Vaslui a initiat demersurile de contestarea a hotãrârii de validare a mandatelor celor trei consilieri judeteni liberali numiti în ultima sedintã de Consiliu Judetean. Concret, este vorba despre o anularea partialã a hotãrârii emise pe 30 septembrie, votatã în acea zi de toti consilierii judeteni, pe care o considerã în parte nelegalã si care se referã numai la situatia noului consilier judetean, liberalul Tiberiu Cezar Crãescu. În fapt, în sedinta CJ din septembrie au fost validate mandatele de consilieri judeteni ale lui Tiberiu – Cezar Crãescu, Anca Dima si Carmen Bularda, înscrisi la alegerile locale din 1 iunie 2008 pe listele Partidului National Liberal, urmare a încetãrii de drept, înainte de expirarea duratei normale a madatelor lui Ciprian-Cãtãlin Dogaru, Silviu Butnaru si Silviu Braniste, fosti membri ai PNL trecuti, recent, în tabãra democrat-liberalã. În ceea ce priveste situatia Ancãi Dima si a lui Carmen Bularda, prefectul considerã cã CJ a procedat potrivit prevederilor legale, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Tiberiu-Cezar Crãescu unde se pare cã au fost încãlcate dispozitiile imperative ale art.96 alin. 9 din Legea nr. 67/2004 republicatã, pentru alegerea autoritãtilor administratiei publice.

Iftimoaei: “Nu vrem decât ca legea sã fie respectatã!”

“Legat de aceastã problemã, am avut o întâlnire cu presedintele Consiliului Judetean Vaslui si specialistii din cadrul departamentului de contencios administrativ si verificarea legalitãtii a Institutiei Prefectului în care i-am adus la cunostiintã faptul cã validarea domnului Tiberiu – Cezar Crãescu nu îndeplineste conditiile de legalitate, solicitând anularea partialã a hotãrârii emise. În conditiile în care Institutia Prefectului are responsabilitatea de a veghea la respectarea legalitãtii actelor emise, mãsura atacãrii în contencios administrativ a hotãrãrii de validare mandatului în cauzã este o necesitate si o obligatie în egalã mãsurã.” – prefectul judetului, Ciprian Iftimoaei. Întrebat despre textul de lege care îl conferã legitimitate actiunii sale în contencios, prefectul a citat din legea 67/2004: “Candidatii înscrisi în liste, care nu au fost alesi, sunt declarati supleanti pe listele respective. În caz de vacantã a mandatelor de consilieri alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrisi pe liste, dacã, pânã la data validãrii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau, dupã caz, aliantele politice ori aliantele electorale pe listele cãrora au candidat supleantii confirmã în scris, sub semnãtura conducerilor judetene ale partidelor politice, respectiv ale acelor partide politice care au constituit aliante politice sau aliante electorale, cã supleantii fac parte din partidul politic respectiv ori din unul dintre partidele politice care au constituit aliante politice sau aliantele electorale, dupã caz”. În conceptia juristilor din Prefectura Vaslui, conform Horãrârii nr.76/2008, anexa nr.4, publicatã în Monitorul Oficial al judetului Vaslui nr.7/ iulie 2008, Florin Panaite a fost ultimul consilier judetean din partea Partidului National Liberal validat ca urmare a vacantãrii unor mandate de consilieri judeteni. “Având în vedere faptul cã Tiberiu-Cezar Crãescu nu a contestat Hotãrârea nr.76/23.06.2008 si nu a solicitat instantei de contencios administrativ anularea acesteia, Institutia Prefectului considerã necesarã anularea partialã a Hotãrârii Consiliului Judetean Vaslui nr. 122/.30.09.09 privind validarea mandatelor unor consilieri, în ce-l priveste pe domnul Crãescu”, a declarat prefectul Iftimoaei.

Mihalachi: “PNL nu a respectat lista initialã”

Întrebat despre situatia creatã presedintele Vasile Mihalachi spune cã este treaba partidelor cum realizeazã lista însã în acesta caz se pare cã PNL nu a respectat legea. “Este treaba partidelor cum îsi ordoneazã membrii, eu nu mã pot implica în chestiunile lor. Însã, în acest caz, este adevãrat, PNL nu a respectat lista iar Cezar Crãescu nu îndeplineste conditiile”, a declarat Vasile Mihalachi.

David: “Prefectul a primit “dispensã” de la PD-L sã facã asta!”

Cristian David, presedintele Filialei Teritoriale a PNL Vaslui s-a declarat deranjat de interventia prefectului pe care nu o considerã deloc ca având de a face cu atributiile prefectului si fiind o simplã rãfuialã politicã. “Vãd cã prefectul Iftimoaeie ne poartã de grijã. Ne spunem pe cine sã ne numim în Consiliul Judetean, este interesat de treburile partidului, si multe altele. Altfel spus, consilieri liberali, stati linistiti, pentru cã prefectul Iftimoaei vegheazã pentru dumneavoastrã! Este clar cã prefectul a primit “dispensã” de la PD-L sã facã asta!”

Iatã lista din 1 iunie 2008 a candidatilor propusi pentru functiile de consilieri judeteni:

Marian Dan Mihai

Marin Dumitru

Dogaru Ciprian Cãtãlin

Olteanu Daniel

Focsa Mihai Stefan

Butnaru Liviu

Samson Adrian

Dumitriu Sorin Costel

Juverdeanu Alin

Rotaru carmen

Panaite Florin

Dima Anca

Braniste Sorin

Crãescu Cezar- Tiberiu

Ungureanu Nicoleta

Bularda Carmen

Ditre acestia, într-o primã fazã, liberalii au numit în functiile de consilieri grupul Dogaru-Braniste-Butnaru-Samson-Dumitriu-Juverdeanu-Panaite. Cu toate acestea consilierul judetean Panaite a fost “eliminat” din grup în momentul în care Dumitru Marin si-a câstigat functia de consilier judetean prin hotãrâre judecãtoreascã. Dan Marian a renuntat la mandatul de consilier deoarece a ajuns deputat si, în acelasi timp, se pare cã i-a retras sprijinul politic lui Tiberiu Cezar Crãescu, care s-a vãzut la acea datã dat deoparte în locul sãu fiind numit alt liberal, urmãtorul pe listã. În acelasi timp, unii liberali din listã au renuntat la mandate (Focsa Dumitru, Carmen Rotaru, Sorin Dumitriu, Ungureanu Nicoleta) sau au ales alte functii cum este cazului lui Daniel Olteanu care a ales sã fie consilier local la Bârlad. Astfel, dupã plecarea consilierilor Dogaru, Braniste si Butnaru se vede clar din listã cã liberalii nu aveau alte optiuni decât actualii consilieri judeteni numiti în functie la 30 septembrie: Crãescu, Dima si Bularda.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here