Vânzarea cărnii de la mieii sacrificați în gospodărie, interzisă!

INTERZIS…Vasluienii care cresc ovine în propriile gospodării și nu sunt autorizați nu au voie să comercializeze carnea de miel
foto miei

OFICIAL... Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut anunțul de care se temeau crescătorii vasluieni de ovine. Mai exact, vânzarea cărnii de miel sacrificat în gospodărie sau stână este strict interzisă. Aceasta poate fi folosită strict pentru consumul familial. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, ANSVSA desfășoară controale tematice specifice, pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și pentru a asigura cetățenior un comerț civilizat, cu alimente sigure. Sacrificarea mieilor se realizează doar în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localități și zone unde nu evoluează boli transmisibile.

ANSVSA a făcut anunțul legat de interzicerea comercializării cărnii de la mieii sacrificați în gospodărie prin intermediul unui comunicat de presă, transmis prin AGROINFO. “Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel național, desfășoară controalele tematice specifice, pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare și a asigura cetățenilor un comerț civilizat, cu alimente sigure.Totodată, ANSVSA vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale și informează despre măsurile luate pentru a pune la dispoziție mai multe surse de unde se poate achiziționa carne de miel controlată sanitar veterinar, sigură pentru consum. Sacrificarea mieilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localități și zone unde nu evoluează boli transmisibile. Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar. Pentru perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar. Aceste spații, în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație, se pot organiza de către autoritățile locale, asociațiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.

Vasluienii, sfătuiți să achiziționeze produse alimentare numai din locuri autorizate

Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului,  iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict consumatorului final. Nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc. În situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor. DSVSA aprobă funcționarea unui astfel de spațiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a suproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinar oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii. Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotunda, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc. Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial. Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) și atestă că animalele au fost controlate ante-mortem și post-mortem de către medicii veterinari oficiali, iar carnea este corespunzătoare pentru consum. Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii ANSVSA, vor suspenda activitatea unității respective până la remedierea tuturor deficiențelor, vor aplica sancțiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetățenilor, și le vor dirija către unități de neutralizare. Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor”, transmite ANSVSA prin comunicatul de presă.
4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ