spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Vânzarea sediului Directiei de Finante, în linie dreaptã!

- Advertisement -

PERICOL Dacã nu-si vor plãti datoriile cãtre pãgubitii CEC, sefii Fiscului de la Vaslui riscã sã fie aruncati în stradã de cãtre cei cãrora le datoreazã bani. Ieri, pãgubitii au plãtit un avans de 700 de lei pentru un evaluator din Vaslui, care va stabili cât valoreazã acest sediu si la ce pret se poate vinde, în cazul în care se va ajunge la aceastã mãsurã extremã. Sediul fostei Directii Generale a Finantelor Publice este pus sub sechestru din luna august a.c., dupã ce un executor judecãtoresc din Vaslui, Alin Silitrã, a cerut la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliarã înscrierea în cartea funciarã a unei datorii de aproape 700 de mii de lei, pe care noua Administratie Judeteanã a Finantelor Publice le are cãtre un grup de 24 de pãgubiti CEC.

Administratia Finantelor Publice judeteanã a încercat pe toate cãile sã scoatã sechestrul pus pe clãdire de cãtre pãgubitii CEC. A fãcut actiune si la Curtea de Apel Iasi, cerând anularea popririi pe bunurile mobile/imobile, dispusã de Tribunalul Vaslui. Degeaba. Pe 7 octombrie, magistratii ieseni au dat sentinta: „Respinge recursurile formulate de Administratia Finantelor Publice a Municipiului Vaslui si de Directia Generalã a Finantelor Publice Vaslui, în numele si pentru Ministerul Finantelor Publice ca reprezentant al Statului Român, împotriva deciziei nr. 102/A din 28 mai 2013, pronuntatã de Tribunalul Vaslui, Sectia Civilã, pe care o mentine. Irevocabilã”. Asta înseamnã cã, din acest moment, pãgubitii, care cer de la statul român suma de 700 de mii de lei pentru banii depusi la CEC înainte de 1989 pot merge mai departe cu demersurile lor. Primul pas a fost fãcut ieri, când cei 24 de pãgubiti au plãtit un avans cãtre un evaluator din oras. Acesta va trebui sã meargã la sediul Finantelor Publice, sã mãsoare toate suprafetele de birouri si sã spunã cât valoreazã clãdirea. Cu acel raport de evaluare, pãgubitii vor merge la avocat sau la executorul judecãtoresc si vor cere scoaterea clãdirii la licitatie. În mod curios, desi au trecut luni de zile de când instantele au decis sã oblige Ministerul de Finante sã plãteascã pãgubitilor suma de 700 de mii de lei, niciun sef de la Bucuresti nu s-a sinchisit sã ia în discutie aceastã problemã.

Povestea Daciilor care nu au mai ajuns la Vaslui

Dupã trei ani de procese, 24 de pãgubiti din judetul Vaslui, care si-au depus toate economiile la CEC înainte de 1989 pentru a primi un autoturism Dacia, au obtinut în instantã o victorie istoricã, unicã pânã acum în tarã. Un magistrat vasluian a decis, prin sentinta civilã 1615, din 3 aprilie 2013, rãmasã definitivã prin decizia 102/28 mai 2013, ca toti cei 24 sã primeascã despãgubiri din partea statului român, din fondurile Ministerului de Finante, suma de aproape 7 miliarde lei vechi. Sentinta a fost definitivã si irevocabilã. În paralel, pe 21 iunie a.c., un judecãtor din Vaslui a încuviintat „executarea silitã – mobiliarã/imobiliarã” pentru clãdirile apartinând fostei Directii de Finante. Asta însemna cã s-a deschis drum liber spre sechestrarea sediului Fiscului din Vaslui, asa cum s-a petrecut si în cazul unor primãrii. Totusi, rãmâne întrebarea: cine va plãti pãgubitilor cei 700 de mii de lei? Sefii Fiscului au pozitii clare. „Executorul judecãtoresc a trimis mai multe adrese, în care ne amenintã sã dãm bani din încasãrile reprezentând taxe si impozite ale bugetului general consolidat al statului si sã le virãm în contul executorului judecãtoresc. Totodatã, ne amenintã cã dacã nu vom da curs acestei sentinte, ne va face plângere penalã. Am apreciat si îmi mentin pozitia cã nu putem da bani din impozite si taxe si ne mentinem pozitia cã aceastã poprire trebuia efectuatã la Trezoreria Sectorului 5 Bucuresti, acolo unde Ministerul de Finante are cont deschis, institutie care reprezintã interesele statului român”, spune Ioan Pavãl, directorul AFP Vaslui

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.