22 C
Vaslui
02-iul.-2022

Vanzatorii de etnobotanice nu se lasa!

La Barlad, magazinele de vise s-au ,,mutat’’ la purtator!

SOLUTIE… Pe usa magazinului care comercializeazã plante etnobotanice în Bârlad, este afisat un numãr de telefon, la care dacã suni, la orice orã din zi si din noapte poti sã cumperi substantele care te fac “fericit”! Culmea este cã nimeni nu are ce face, asa zisele substante fiind legale, în ciuda avertismentelor politiei, a medicilor si a psihologilor din tarã.

Inspectorii Primãriei Bârlad, la sugestia Politiei municipiului Bârlad, au gãsit mai multe chichite legislative prin care magazinele de vise au fost închise prin hotãrârea Consliului Local Municipal. În oras nu mai existã nicio singurã societate de la care pot fi cumpãrate « la ghiseu » drogurile usoare. Dar, pe usa magazinului unde a fost cândva un punct de vânzare a etnobotanicelor, se gãseste afisat un numãr de telefon, la care am sunat si noi si am avut surpriza sã aflãm cã putem intra în posesia acestora, dacã mergem acasã la vânzãtoare !

Cum se vând cosmarurile: la telefon si pe net !

“Vã rog sã veniti în zona Confectii, vã spun exact unde si cobor vã dau ce doriti, numai sã-mi spuneti ce plante doriti, ce vreti sã cumpãrati”, asa sunã rãspunsul vânzãtoarei. Punctul de lucru al societãtii de la Bacãu, unde se comercializeazã plantele halucinogene nu s-a desfiintat, ci functioneazã acum “la purtãtor” pe sub mânã. Mai mult, pe Internet la o simplã cãutare, gãsim câte site-uri vrem care comercializeazã plantele etnobotanice. “Legislatia în vigoare este una care permite comercializarea anumitor substante ce intrã în categoria etnobotanicelor, dar majoritatea sunt interzise de lege. Vom face verificãri pentru a vedea despre ce este vorba, dar în principiu discutãm de douã chestiuni: prima, cazul în care substantele sunt legale, dar sunt comercializate în altã parte decât spatiile autorizate, ce constituie contraventie si se confiscã marfa plus amenda de rigoare; în al doilea caz, dacã substantele sunt interzise, se întocmeste dosar penal si se confiscã marfa. Eu consider cã atât politia cât si autoritãtile locale, prin închiderea magazinelor asa zise “de vise” si-au fãcut datoria din plin. De acum, atentia trebuie sporitã în familie, sã li se explice copiilor pericolul consumului de plante etnobotanice si riscurile la care se expun”, a spus comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei municipiului Bârlad.

Atentie pãrinti: dependenta de etnobotanice este periculoasã!

Un tânãr de 17 ani, a povestit unui psiholog, sub protectia anonimatului, care sunt consecintele consumului acestor plante etnobotanice. “Acum ceva timp a fost prima datã când am fumat de la weed shop. Prima datã mi-a plãcut (eram vesel, am uitat de probleme etc). A doua oarã a fost foarte rãu. Am tras împreunã cu mai multi colegi din douã jointuri. Eu am dat banii pentru cã a fost ziua mea si am zis cã dacã am dat numai eu bani sã fumez cel mai mult. Am tras mai multe fumuri decât restul… Am început sã tremur si m-am speriat. M-am întins pe pat, iar dupã câteva minute s-au adunt toti colegii în jurul meu deoarece s-au speriat de cum mã manifestam. Am început sã o iau razna. Toti râdeau si parcã nu mai puteam respira. Am ajuns la baie si mi-am dat cu apã rece pe fatã. Timpul se misca cu încetinitorul. Dupã ce m-am lãsat ,am început sã am atacuri de panicã, paranoia, durere în piept, ametealã, nu mai vãd bine, mã doare capul, nu pot sã dorm decat una – douã ore pe noapte, am cosmaruri… Îmi este foarte fricã sã nu înnebunesc. Stau si mã gãndesc la seara când m-am drogat prima datã. Am început sã am note proaste la scoalã, sã comentez la profesori, sã sar la bãtaie la colegii mei fãrã niciun motiv. Am abia 17 ani si abia acum mi-am dat seama cã nu am pretuit ce am primit de la bunul Dumnezeu – sãnãtate, prietenii si familia”, povesteste M.M.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here