spot_img
spot_img
0.6 C
Vaslui
03-dec.-2024
spot_img

Varan: Templul campionilor

- Advertisement -

Se antreneaza într-un subsol si cãstiga zeci de medalii

SACRIFICII… Au strâns din dinti si au demonstrat cã performanta se poate face si cu bani putini, indiferent de conditii, care, cel mai adesea, au fost potrivnice. Nenumãrate ore de antrenamente, multe sacrificii, totul de dragul unui sport pe care multi nu îl înteleg. ‘‘Elevii’’ clubului VARAN din Vaslui se pot mândri cã, desi sunt la început de drum, au reusit sã obtinã la fiecare participare la o competitie importantã zeci de medalii.

Clubul Sportiv Varan a luat fiintã în anul 2007, atunci când Daniel Butnaru, un vechi practicant al artelor martiale, s-a hotãrât sã îsi dedice timpul pentru a-i învãta pe tinerii din Vaslui tainele Taekwon-do-lui si Kung-Fu-ului. Într-o locatie desprinsã parcã din filmele cu Van Damme, zi de zi, de câtiva ani, aici se antreneazã zeci de ‘‘ucenici’’ care îndurã conditii grele de dragul unui sport pe care multi nu îl înteleg. În momentul de fatã, Varan este singurul club din oras unde se predau douã stiluri de luptã, respectiv Taekwon-Do si Kung-Fu. Desi sunt la început de drum, tinerii sportivi au fãcut la orice competitie, fie cã a fost nationalã, fie cã s-a desfãsurat în afara granitelor tãrii, doar figuri frumoase. Mãrturie stau zecile de medalii si diplome care sunt aranjate cu mare atentie pe peretii sãlii de antrenamente. Aici dacã intri, ai sã remarci câtiva copii modesti, extrem de muncitori, care-si rup coatele pentru a-si perfectiona conduita si stilul de luptã.

Muncã si iar muncã

Pentru a ajunge la performantele înregistrate pânã în prezent, elevii au tras pe brânci zi de zi, fãrã exceptii, uneori chiar si sâmbãta si duminica. Unde mai pui cã pe lângã orele de antrenament, sportivii trebuie sã meargã si la scoalã, iar antrenorul este foarte exigent cu cei ce nu obtin rezultate bune si la învãtãturã. ‘‘Toti sportivii pe care îi avem învatã foarte bine, toti au rezultate foarte bune la învãtãturã. Le-am zis si le-o repet de câte ori am ocazia, pentru a face performantã în sport, trebuie sã fii un exemplu si în afara sãlii sau a ringului. De aceea tin foarte mult ca elevii mei sã învete foarte bine, sã meargã la scoalã si sã fie un exemplu în societate.’’ – Daniel Butnaru, director Club Sportiv Varan.

Artele martiale ca metodã de educare

Majoritatea îsi închipuie cã cei care practicã un sport de contact o fac pentru a învãta sã se batã si pentru a se folosi de acest lucru. Putini stiu cã artele martiale reprezintã, dincolo de toate, un sport de educare si autoeducare, ce presupune sacrificiu si o conduitã ireprosabilã. De-a lungul timpului, pragul sãlii din Copou, a fost trecut de numerosi tineri-problemã, care aveau un comportament ce nu fãcea cinste niciunui sport. Cel mai adesea acestia fie aveau rezultate dezastruase la scoalã, fie erau acaparati de viciile tineretii, fie erau implicati constant în scandaluri si bãtãi. Cu insistentã si rãbdare, antrenorul si-a adus discipolii pe drumul cel bun, iar acum acestia sunt printre sportivii cu cele mai bune performante.

‘‘Am avut parte si de tineri problemã care atunci când au venit la noi nu erau tocmai usã de bisericã. Majoritatea proveneau din familii sãrace, furau, erau implicati în scandaluri, iar situatia lor scolarã era sub orice criticã. I-am primit la salã si m-am tinut de ei, le-am explicat ce e bine si ce e nu. Majoritatea au rãmas si dupã câteva luni au început sã se schimbe. Acum pot spune cã multi dintre ei sunt sportivi model. Lumea trebuie sã înteleagã cã cei care vin la salã nu vin pentru a învãta cum sã se batã, ci vin în primul rând pentru a se educa.’’, a mai adãugat Daniel Butnaru.

Sacrificii dureroase

Si cum totul tine în primul rând de atitudine, au fost dese situatiile când tãria ‘‘cadetilor’’ a fost demnã de laude. Pe lângã faptul cã îsi sacrificã mare parte din timpul liber si îl dedicã sportului, sportivii au trecut si prin experiente mai dureroase, la propriu. Orele de antrenament si competitiile dure au lãsat uneori urme adânci. Asa se face cã au fost si luptãtori cu mâini si picioare rupte, care nu au abandonat. S-au refãcut, au strâns din dinti si au vrut numaidecât sã revinã în circuitul competitional. ‘‘Dovadã a muncii si sacrificiului pe care elevii îl depun stã o întâmplare din urmã cu câtiva ani. Atunci unul dintre sportivi a suferit o accidentare foarte urâtã, a avut fracturã deschisã la un brat. Credeam cã o sã renunte, dar a strâns din dinti si a revenit într-un timp record. Nu este singurul care, în ciuda unor accidentãri dure, a vrut neapãrat sã continuie. Este un mare merit al acestor copii, dar si al pãrintilor, care fac si ei sacrificii si le acordã tot sprijinul si încrederea.’’ a precizat instructorul.

Rampã de lansare

Odatã cu rezultatele bune si ochii reprezentantilor loturilor nationale s-au îndreptat spre sportivii micutului club. Astfel cã Varan se poate mândri cã are patru sportivi ce fac parte din lotul national de Kung-Fu. Doar cã nici în acest caz situatia nu este prea roz, si asta tot din cauza situatiei materiale. Spre exemplu, un sportiv este nevoit de fiecare datã sã îsi plãteascã stagiile de pregãtire, nationale sau internationale, iar aceastã sarcinã poate fi cu greu suportatã. Tot problemele financiare îi pun cel mai adesea în imposibilitate pe reprezentantii clubului de a-si trimite elevii la concursuri ce se desfãsoarã în afara granitelor tãrii, desi sunt invitati sã participe din ce în ce mai des.

Palmares impresionant

Desi are doar trei ani de la înfiintare clubul Varan a strâns pânã acum nenumãrate diplome si medalii, de la competitiile la care a participat. Sunt afiliati din 2010 la Federatia Românã de Taekwon-Do ITF si au participat deja la un Campionat European, la o Cupã Mondialã si la alte competitii interne. Debutul a fost fulminant, organizatorii fiind uimiti de rezultatele pe care micutul si necunoscutul club le-a obtinut încã de la prima participare. Cea mai importantã competitie, sustin reprezentantii clubului, a fost Campionatul European de Kung-Fu din Bulgaria-Sofia, acolo unde trei dintre sportivii înscrisi în concurs au luat medalii de aur. De asemenea Varan are în palmares si o participare la Cupa Mondialã de Kung-Fu, organizatã vara aceasta la Constanta, acolo unde cinci sportivi au obtinut opt medalii, dintre care patru de aur, douã de argint si douã de bronz.

-În perioada 4-6 noiembrie 2010 la Baia Mare a avut loc Cupa României Twekwon-Do ITF acolo unde, din nou, Varan a strãlucit. Desi majoritatea copiilor, cu vârste cuprinse între 9 si 17 ani, erau la prima lor participare la o competitie, acest lucru nu a fost o piedicã. La finalul concursului acestia au strâns nu mai putin de 23 de medalii(2 aur, 2 argint, 19 bronz).

-Ultimul concurs la care au participat a fost Cupa Moldovei la Kung-Fu, ce s-a desfãsurat la sfârsitul sãptãmânii trecute, la Sala Sporturilor din Vaslui. Din nou cei de la Varan s-au descurcat excelent si au obtinut la sfârsitul zilei 27 de medali(8 de aur, 7 de argint,12 de bronz), performantã ce i-a urcat pe prima treaptã a clasamentului general.

Un sport scump

Si totusi performanta costã bani; si nu oricât, ci destul de mult. Asta o simt pe pielea lor cei de la Varan, ori de câte ori sunt nevoiti sã meargã la vreo competitie. Fie cã e campionat regional, fie cã e national, european sau mondial, implicã cheltuieli. Transportul, cazarea, masa, toate acestea sunt piedici ce cu greu pot fi suportate, din putinele resurse financiare ale clubului. Pânã si echipamentele de luptã sunt luate cu împrumut, deoarece o tinutã completã costã peste sapte-opt sute de lei, iar sportivii nu au posibilitatea financiarã pentru a-si procura un echipament. ‘‘Ce facem noi, este un sport care intereseazã pe putinã lume. De aceea este foarte greu sã atragem sprijin. Este de asemenea un sport costisitor, fiecare participare la o competitie implicând si sume mari de bani. Pe calea asta dorim sã multumim celor care ne-au sprijinit în ceea ce facem. Sunt câtiva oameni fãrã de care nu am fi putut obtine performantele acestea minunate. Unul dintre acestia este domnul Gheorghitã Moraru, directorul Ligii de Protectie si Securitate, care a mers personal cu noi si a trãit la intensitate maximã emotiile concursului. Sprijin ne-a mai acordat si domnul deputat Dragos Iftimie care ne-a asigurat transportul la competitia de la Baia Mare si domnul Laurentiu Boghian, director AlarmTel, cel care ne-a asigurat cazarea si masa la Cupa României ce s-a desfãsurat în perioada 4-6 noiembrie la Baia Mare. Tot pentru a putea ajunge acolo, o mânã de ajutor ne-a fost întinsã si de domnii Tudor Buzatu, Cãtãlin Turcu, dar si de clubul Hai Hui Nu trebuie sã uitãm si faptul cã echipamentele ne-au fost puse la dispozitie prin bunãvointa lui Marius Ionicescu, presedintele clubului Sulsa.’’, a tinut sã multumeascã Daniel Butnaru, presedintele Varan Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.