spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
26-sept.-2023

Vârstnicii, la limita supravieturii…

- Advertisement -

DE ZIUA LOR Reducerea sãrãciei si a marginalizãrii sociale prin îmbunãtãtirea standardului de viatã pentru persoanele vârstnice. Acesta este cadoul pe care-l asteaptã bãtrânii, cu prilejul sãrbãtoririi zilei internationale a persoanelor vârstnice, în data de 1 octombrie.

Consiliul Judetean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, roagã autoritãtile locale, ca în acest an, cu aportul organizatiilor de pensionari sau cu participarea unor personalitãti locale sau a sfatului bãtrânilor, sã organizeze sãrbãtorirea acestei zile, prin programe proprii, în functie de posibilitãtile fiecãrei localitãti în parte si în conditiile actuale de crizã economico-financiarã. Printre propunerile CJPV Vaslui se numãrã realizarea unor felicitãri ce pot fi înmânate direct cu acest prilej, organizarea la cluburile pensionarilor a unor actiuni de informare si consiliere socialã, juridicã si psihologicã, precum si spectacole, excursii, întâlniri amicable cu autoritãtile, hora satului sezãtori, ajutorarea materialã a bãtrânilor sãraci, precum si organizarea sãrbãtoririi a 50 de ani de cãsãtorie. “Din punct de vedere economic, medical, social sI psihologic existã o presiune asupra persoanelor în vârstã. Bãtrânii se aflã într-o decãdere foarte accentuatã datoratã puterii de cumpãrare, având în vedere cã de la 1 ianuarie 2009 pensia nu a mai fost majoratã, cu toate cã existã o lege în acest sens, dar care nu se aplicã. Ceea ce este cel mai dureros pentru vârstnici se referã la faptul cã acestia nu îsi mai permit sã plãteascã retetele medicale, pentru cã s-au scumpit foarte mult. Unii au fost obisnuiti cu un tip de medicament, dar cum de la 1 iulie s-a trecut la medicamentele generice sau ale sãracului, cum le spun eu, starea de sãnãtate a bãtrânilor s-a degradat. Degeaba încearcã sã ni se spunã cã medicamentele generice, care sunt de fapt cele mai ieftine au acelasi efect cu cele scumpe, pentru cã nu este nimic mai fals. Veteranii ni s-au plâns cã dacã înainte primeau medicamente gratuite prin Legea 44/ 1994, la ora actualã au ajuns sã plãteascã în jur de 2 milioane de lei pe aceste produse farmaceutice. Din aceastã cauzã, multi au început sã renunte în a-sI mai procura retetele, riscându-sI astfel viata.Bãtrânetea este o stare , nu o calitate! Sunt de acord cã cei care trebuie sã moarã sunt bãtrânii, numai cã acest lucru trebuie sã aibã loc cu demnitate, iar statul sã-l octroteascã, sã-I dea posibilitatea de a se trata corespunzãtor, de a se trata, sã-sI poatã procura medicamentele pentru a nu trãi în conditii de suferintã biologicã. De la începutul lunii, numai în judetul Vaslui au murit 3500 de pensionari, un numãr extreme de mare. De aceea vom analiza câti au murit de moarte bunã si care nu au beneficiat de conditii de trai” , ne-a declarat Alexandru Porumb, presedintele Consiliului Persoanelor Vârstnice Vaslui.

O pastilã în patru!

Farmacistii vasluieni recunosc faptul cã reglementãrile intrate în vigoare la 1 iulie i-au afectat dramatic pe bolnavi, îndeosebi pe cei pensionari, care, acum, trebuie sã bage adânc mâna în buzunar pentru a-si cumpãra medicamentele necesare supravietuirii. Schimbãrile care prevãd ca la un medicament prescris, Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate sã nu mai compenseze cel mai ieftin produs care contine aceeasi substantã activeã, ci sã acopere doar pretul celui mai ieftin leac dintr-o largã clasã terapeuticã, îi obligã pe pacienti sã plãteascã mai mult pentru medicamentele necesare. “De la 1 iulie, numãrul retetelor pe care le eliberãm într-o zi s-a redus la jumãtate. Bãtrâni care n-au putut sã-si ia reteta, s-au întors asa cum au venit. Am avut si clienti care si-au cumpãrat jumãtate de retetã, cât i-a tinut buzunarul, zicând cã-si vor împãrti o pastilã în patru”, a declarat o farmacistã din Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.