spot_img
spot_imgspot_img
15.1 C
Vaslui
16-mai-2024

Vasile Butnaru, in boxa acuzatilor

- Advertisement -

DUBIO… Un client fidel al lucrãrilor din bani publici, constructorul Vasile Butnaru trebuie sã dea, din nou, explicatii în fata instantei

DEBUT Judecãtoria Vaslui a început procesul împotriva fostului deputat PSD Vasile Butnaru. Acesta este acuzat de fapte de coruptie, împreunã cu Silvia Hrituleac si Teofil Ciucã, într-un dosar în care parte civilã s-a constituit Agentia de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit (APDRP) si Consiliul Local Gãsesti. În spetã, primarul comueni Gãgesti, Lorin Tiberiu Coatu, acuzã societatea condusã de Butnaru, SC Hidrotehnica SA, de faptul cã, din cauza unor documente întocmite gresit cu bunã stiintã, a determinat ca APDRP sã nu mai efectueze si a patra transã de platã pentru un proiect SAPARD de constructie si modernizare a unui drum comunal.

Ieri a avut loc un termen în procesul intentat fostului deputat PSD, Vasile Butnaru, în dosarul 1745/333/2007. În acest dosar, Butnaru este acuzat, alãturi de Silvia Hrituleac si Teofil Ciucã, de infractiuni de coruptie, pe baza fondurilor comunitare. Societatea condusã de cãtre Butnaru, SC Hidrotehnica SA, nu a respectat anumite clauze ale unui contract SAPARD, prin care Consiliul Local Gãgesti ar fi trebuit sã fie beneficiarul unui drum comunal betonat executat de firma lui Butnaru. În acelasi timp, societatea de constructii a dat în judecatã Primãria Gãgesti pentru faptul cã acestia au executat “scrisoarea de garantie“ depusã dupã câstigarea licitatiei, fapt motivat de faptul cã ultima transã din proiect a fost refuzatã la platã de cãtre SAPARD. În dosarul nr. 1745/333/2007, Vasile Butnaru este acuzat cã si-ar fi însusit ilegal sume de bani veniti, pe fonduri europene, pentru finalizarea proiectului a cãrui valoare totalã se ridica la 21 de miliarde de lei vechi. Din ceea ce au declarat cei audiati ieri, a reiesit cã povestea a început încã de pe vremea precedesorului lui Lorin Coatu, primarul actual al comunei Gãgesti, Valentin Mocanu. Acesta a fãcut demersurile necesare pentru obtinerea unei finantãri din fonduri europene pentru constructia unui drum comunal din beton. Alegerile au schimabt conducerea comunei si actualul primar a preluat proiectul european ajuns în faza licitatiilor. De aici încolo începe circul si acuzatiile curg. “Dupã ce au început lucrãrile toate au mers bine pânã la momentul în care ar fi trebuit sã primim si ultima transã de bani pentru finalizarea lucrãrilor. Plata cestei transe nu a mai fost executatã de cãtre SAPARD pe motiv cã firma constructoare a fãcut actualizarea cheltuielilor eligibile fãrã sã tinã cont cã proiectul tinea cont de Modulul 1 prin care cererea de majorarea a cheltuielilor sã fãcea în functie de cursul leu-euro. Hidrotehnica fãcut asta folosind Modulul II. Acest modul permite calcularea cheltuieilor în functie de pretul materialelor de constructie folosite. Din aceastã cauzã am pierdut ultima transã si chiar dacã am achitat-o constructorului, SAPARD-ul nu a mai fãcut decontarea“, spune Lorin Tiberiu Coatu. Aceste probleme au apãrut, de fapt, dupã ce lucrãrile au fost verificate de cãtre o comisie a SAPARD venitã de la Bucuresti. Aceastã comisie a refuzat sã facã plata unor cheltuieli în sumã totalã de 652 de milioane de lei vechi reprezentând cheltuieli cu organizarea de santier, pe motiv cã ceea ce este trecut în acte nu reprezintã si realitatea din teren.

Dirigintele de santier, vinovat sau nu?

Unul dintre cei acuzati în acest dosar este Teofil Ciucã, cel care, pe perioada desfãsurãrii lucrãrilor, a asigurat functia de diriginte de santier, acuzat acum de fals în înscrisuri sub semnãturã privatã si complicitate. “Eu urmãream stadiul desfãsurãrii lucrãrilor, atât calitativ, cât si cantitativ. Situatiile de lucrãri le efectua Hidrotehnica, eu le verificam si apoi acestea mergeau la SAPARD“, se apãrã acuzatul, în fata judecãtorilor vasluieni. Întrebat de cãtre procuror cum explicã diferentele din procesele verbale întocmite pentru situatiile de lucrãri si ceea ce au gãsit cei de la SAPARD, veniti în control, a dat un rãspuns evaziv. “Am urmãrit vizual si am crezut cã s-a respectat, eu nefiind de specialitate si am crezut cã lucrãrile au fost efectuate întocmai. Dar se pare cã nu a fost asa, mai ales cã ar fi trebuit sã mai primesc niste bani, aproximativ 40 de milioane de lei vechi, ce reprezentau contravaloarea serviciilor ca diriginte de santier, pe care nu i-am mai primit. Cât despre banii pe care CL Gãsesti nu i-a mai primit în ultima transã, din câte stiu eu, proiectantul si constructorul au prins ca si cheltuieli, 3,6% din valoarea totalã a lucrãrii pentru organizare de santier“, spune Teofil Ciucã.

Primarul dã vina pe lipsa juristului si pe SAPARD

Greseli în derularea proiectului apar si din partea celui care ar fi trebuit sã verifice dacã implementarea proiectului este fãcutã întocmai, în spetã, primarul comunei Gãgesti, Lorin Tiberiu Coatu. Greseala recunoscutã de acesta în fata presedintelui de instantã, Letizia Munteanu, a constat în faptul cã a semnat, întocmai „ca primarul“, devizele de lucrãri în care erau trecute ca executate, lucrãri ce nu existau de fapt. “Am semnat, chiar dacã cele consemnate în situatia de lucrãri nu era la fel cu realitatea din teren, pentru cã toatã lumea a fãcut la fel si nu am verificat. Sunt acolo acte pentru care noi, Consiliul Local, am fi avut nevoie de un jurist pentru a le interpreta si întelege si nu am avut un asemenea angajat în primãrie“, spune primarul, în fata instantei de judecatã. La final, au fost rostite si acuzele ce se aduc societãtii de constructie SC Hidrotehnica SA si nu numai acesteia. “Consider cã firma de constructii se face vinovatã pentru prejudidiciul adus C.L. Gãgesti prin faptul cã nu a calculat majorarea cheltuielilor dupã Modelul I, asa cum era prevãzut în proiect. Vinovati sunt si reprezentantii SAPARD pentru cã acceptat plata ultimei transe înainte de a veni decizia celor de la Bucuresti. Pe cei veniti din capitalã i-am rugat sã-mi comunice dacã sunt probleme si sã o facã în cel mai scurt termen stiind cã se apropie termenul de platã a ultimei transe. Am primit rãspunsul lor la o zi dupã ce am primit banii“, a mai adãugat primarul comunei Gãgesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.