8.1 C
Vaslui
10-dec.-2022

Vaslui: doar 100 de doze, la peste 1000 de cadre medicale înscrise pentru vaccin

- Advertisement -

START CAMPANIEI DE VACCINARE ANTI COVID-19

IMUNIZARE ÎN MASĂ… Vaccinarea cadrelor medicale vasluiene care și-au dat acordul pentru a fi imunizate împotriva COVID-19 a început în această dimineață, de la ora 8.00, în cele cinci centre de vaccinare din județul Vaslui. Așa cum era de așteptat, cel mai solicitat centru de vaccinare este cel din municipiul Vaslui, cu peste 1000 de cadre medicale trecute pe listele de așteptare. Cu toate astea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vaslui au decis, cine știe pe ce criterii, să concentreze un număr de trei centre în jurul Bârladului, două chiar în municipiu (unul la spital și celălalt într-un centru SPA), iar al treilea la Spitalul din Murgeni. Având în vedere că în județul Vaslui au ajuns doar 400 de doze, cu siguranță foarte multe cadre medicale vor trebui să mai aștepte până vor fi vaccinate. Interesant este și faptul că foarte multe cadre medicale care s-au înscris pe acele liste vin din mediul privat. Vorbim de angajați ai centrelor de dializă, farmaciști și medici de familie. La Bârlad, primul cadru medical vaccinat va fi medicul Minica Aioanei, șefa secției de Boli Infecțioase a Spitalului „Elena Beldiman”, unitate sanitară suport Covid-19.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 pornește, de azi, și în județul Vaslui, într-o primă fază cu cadrele medicale. Spre deosebire de alte spitale județene din țară, unde procentul angajaților care și-au dat acordul pentru a fi vaccinate nu sare de 20-30%, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, ponderea este mult mai mare, de aproximativ 40%. Potrivit reprezentaților unității sanitare, pe listele de așteptare ale centrului de vaccinare din municipiul Vaslui, care a fost deschis în Policlinică, sunt trecute peste 1000 de cadre medicale, din care, peste 400 sunt de la SAJ Vaslui și din mediul privat. Nu toate vor fi vaccinate azi, pentru că din cele 400 de vaccinuri, centrului din municipiului Vaslui i-au revenit doar 104. Alte 154 de doze vor merge la Spitalul Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad, 26 de doze la Centrul Loisir tot din Bârlad, 22 de doze la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni și 94 de doze la Spitalul „Dimitrie Castroian” din Huși. Cele 400 de doze atribuite județului Vaslui vor fi administrate cadrelor medicale pe parcursul a trei zile. Cadrele medicale din zona de nord a județului vor veni, cel mai probabil, la Vaslui, unde centrul va funcționa cu motoarele turate la maximum în perioada următoare.

Cerere foarte mare din privat

Cea mai mare surpriză a acestui start de campanie de vaccinare o reprezintă numărul foarte mare de cadre medicale din mediul privat care și-au dat acordul pentru a fi imunizate împotriva virusului. Dacă în spitale există o reticență cu privire la acest vaccin, în rândul farmaciștilor și a personalului din centrele private entuziasmul e foarte ridicat. „Există un interes foarte mare pentru vaccinare și pot să vă spun că din cei aproximativ 50 de colegi, peste 35 s-au înscris pe platforma națională care permite programarea online pentru vaccinarea anti-Covid. Cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, cu toții ne vom vaccina pentru că este singura soluție de a scăpa de această pandemie”, ne-a declarat o farmacistă.

Rata de infectare în județul Vaslui scade de la o zi la alta

Până ne vom dumiri cât util este vaccinul anti-COVID-19, avem rezultatele măsurilor de restricție luate de autoritățile sanitare la începutul lunii decembrie. În toate regiunile țării, rata de infectare scade de la o zi la alta, iar tot mai multe județe revin în scenariul verde, unde pericolul este foarte mic. Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Călărași, Covasna, Dolj, Gorj , Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea sunt județele din zona verde. Județul Vaslui se află, în continuare, în zona galbenă, însă cu o scădere semnificativă a ratei de infectare în ultimele zile, pentru duminică fiind raportată o rată de infectare de 1,62 cazuri la mia de locuitori. Tot pentru duminică, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 50 de cazuri noi de COVID-19 în județul Vaslui, dintr-un total de 3.034 confirmate la nivel național în ultimele 24 de ore.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.