spot_img
23.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Vaslui-Istanbul, pe autostrada!

- Advertisement -

Rusii ne scot din încurcãturã, în mod neasteptat

APROAPE DE BALCANI… Traseul viitoarei autostrãzi a Mãrii Negre va fi urmãtorul: Istanbul (Turcia) – Samsun (Turcia) – Trabzon (Turcia) – Batumi (Georgia) – Poti (Georgia) – Novorossiisk (Rusia) – Rostov-on-Don (Rusia) – Taganrog (Rusia) – Mariupol (Ucraina) – Melitopol (Ucraina) – Odessa (Ucraina) – Chisinãu (Moldova) – ALBITA-HUSI-BÂRLAD (judetul Vaslui, România)- Bucuresti (România) – Khaskovo (Bulgaria) – Edirne (Turcia) – Istanbul (Turcia) si varianta Komotini (Grecia) – Alexandrupolis (Grecia) – Istanbul (Turkey).

Vesti neasteptat de bune, pe final de an, pentru vasluienii care vor dori sã cãlãtoreascã în spatiul fostei URSS, dar si pentru oamenii de afaceri din Rusia si Ucraina, care vor sã-si deschidã afaceri în aceastã zonã. Presedintele rus Dimitri Medvedev a semnat, luni, legea care ratificã memorandumul international privind construirea autostrãzii Mãrii Negre. Cu o lungime de 7.100 km, autostrada ar urma sã traverseze Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, România (intrând prin Vama Albita, din judetul Vaslui), Bulgaria si Grecia. “Este un lucru extraordinar pentru noi, astept sã vãd dacã se va concretiza acest proiect. Stiu cã au existat astfel de proiecte si înainte de 1989, iar acum, când România este stat membru al Uniunii Europene, proiectul unei astfel de autostrãzi ar urma sã facã din tara noastrã principala poartã de intrare în UE”, spune Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui.

Proiectul viitoarei autostrãzi care va cuprinde toate tãrile de la Marea Neagrã are ca scop promovarea, dezvoltarea economicã si socialã nu doar în bazinul Mãrii Negre, ci si pe întregul continent european. Memorandumul a fost semnat în aprilie 2007, la Belgrad, de guvernele statelor membre ale Organizatiei Cooperãrii Economice a Mãrii Negre (OCEMN). Încheiat pe o perioadã de zece ani, el va fi prelungit automat cu cinci ani, dacã douã treimi dintre statele semnatare nu vor cere rezilierea sa. Un pas înainte în derularea viitoarei autostrãzi a fost fãcut la finele lunii noiembrie.

Ionel Constantin: “Se vor face centre de expansiune economicã cãtre pietele pierdute din spatiul ex-URSS”

Presedintele rus, Dimitri Medvedev, si omologul sãu ucrainean, Viktor Ianukovici, au semnat un memorandum privind construirea unui pod peste strâmtoarea Kerci, care leagã Marea Azov cu Marea Neagrã. Podul va constitui un element important al viitoarei autostrãzi a Mãrii Negre. Presedintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin, este convins cã realizarea unei astfel de autostrãzi, pe scheletul actualului drum european care strãbate judetul pânã la Vama Albita si, de acolo, mai departe cãtre R. Moldova, Ucraina sau Rusia, va fi un lucru extraordinar pentru investitori. “Uniunea Europeanã are interesul sã ajungã în spatiul ex-sovietic si, din informatiile mele, se vor constitui sapte-opt centre de expansiune economicã cãtre piata extraordinar de potentã a Rusiei. Am putea pune în valoare si judetul Vaslui, dar si România, în mod special. Trebuie sã întelegem cã România este principala poartã de intrare în Uniunea Europeanã si nu frontiera UE, acesta trebuie sã fie interesul nostru comun”, spune Constantin.

Gesturi de suflet ale românilor pentru români

Pânã la aparitia acestei autostrãzi, trebuie amintite o serie de gesturi de suflet fãcute de conationalii nostri, care pun bazele unor relatii de colaborare pe viitor, între România si Republica Moldova. Pe 3 decembrie, o delegatie de oameni de afaceri din judetul Vaslui a mers la Cahul, unde a sãrbãtorit Ziua Nationalã a României, la Consulatul General al României din acest raion. Oameni de afaceri ca Dan Dobrovolschi, Ionut Carp sau Dan Curelaru au dus la Cahul produse moldovenesti, inclusiv sarmale, extrem de apreciate de fratii dincolo de Prut. Luni, o altã delegatie a CCIA Vaslui a mers la Cahul, pentru a duce daruri copiilor nevoiasi sau fãrã de pãrinti. “Este nevoie de carte româneascã, acesta este mesajul pe care l-am adus din R. Moldova”, spune presedintele CCIA Vaslui. Pe 3 februarie, în acelasi context al colaborãrii româno-moldo­venesti, Camera de Comert de la Vaslui va merge la Chisinãu, la târgul Moldoexpo, pentru a prezenta oportunitãtile de afaceri ale judetului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.