spot_img
28.9 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

VASLUI, JUDETUL NIMÃNUI!

- Advertisement -

Începe descentralizarea. Buzatu tace mâlc…

SEMNE DE ÎNTREBARE Începe descentralizarea si regionalizarea tãrii, desi actuala coalitie de guvernare sustinea cu tãrie, pe când era în opozitie, cã nu va distruge actualele judete. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, cã pentru demararea procesului de regionalizare se va constitui un consiliu consultativ pentru regionalizare, format din trei grupuri de lucru, academic, societate civilã, alesi locali si demnitari, precum si un comitet tehnic interministerial. Ceea ce se petrece acum se aseamãnã cu ceea ce fãcea PDL pe când dorea distrugerea judetelor, însã diferenta o face starea de mutenie a celor care conduc judetele, cum este cazul lui Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui. În 2011, când PDL anunta regionalizarea, Buzatu fãcea scandal si chema lumea la referendum, dacã sunt sau nu de acord cu desfiintarea judetelor. Acum, Dumitru Buzatu îsi vede de treburile sale din USL si nu mai spune nimic.

Dragnea a anuntat, ieri, demararea procesului de regionalizare-descentralizare în România, prezentând un memorandum adoptat de Guvern privind mãsurile necesare. El a precizat cã la nivelul Ministerului Dezvoltãrii se constituie Consiliul consultativ pentru regionalizare, organism cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni, oferind expertiza de specialitate din domenii precum sociologie, istorie, demografie, economie, finante publice. Acest consiliu va functiona pe trei paliere: un grup de lucru academic, alcãtuit din 10 personalitãti din mediul universitar si academic, care va asigura expertiza necesarã conturãrii profilului viitoarelor regiuni, un grup de lucru format din alesi locali si reprezentanti ai partidelor parlamentare membri ai comisiilor de specialitate din Parlament, cu rolul de consultare si cumulare de propuneri, si un grup de lucru al societãtii civile, alcãtuit din reprezentanti ai principalelor patronate din sindicate si ONG. El a arãtat cã obiectivele strategice ale procesului de regionalizare sunt dezvoltarea economicã a regiunii, astfel încât în fiecare regiune sã existe cel putin un centru de afaceri, cel putin un aeroport international, un spital regional, o universitate acreditatã la nivel international, cel putin un centru sportiv regional polivalent de nivel international. Ministrul a precizat cã pânã la sfârsitul anului se propune formarea acestor regiuni, iar pânã atunci trebuie parcurse concomitent trei procese administrative, cum sunt procesul de revizuire a Constitutiei, de elaborare a cadrului normativ necesar organizãrii si functionãrii regiunilor si a cadrului normativ pentru descentralizarea competentelor cãtre regiuni, judete, municipii, orase si comune. Dragnea a spus cã în acest moment nimeni nu stie câte regiuni vor rezulta în urma acestui proces de analizã si nici unde vor fi resedintele acestor regiuni.

Buzatu era tare vocal când PDL discuta de disparitia judetelor!

În 2011, când PDL anunta formarea regiunilor, în perioadã de precampanie electoralã, actualul presedinte al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, tuna si fulgera împotriva celor care doreau desfiintarea judetului. Mai mult, el propunea organizarea unui referendum pentru ca populatia sã se pronunte asupra desfiintãrii actualelor judete, preconizatã prin reorganizarea administrativã propusã de guvernul Boc. În acel an, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui de atunci, Dumitru Buzatu, initia un proiect de act normativ privind organizarea referendumului. Buzatu spunea cã, conform Legii administratiei publice locale, delimitarea teritorialã a comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor se stabileste numai prin lege: „Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege si numai dupã consultarea prealabilã a cetãtenilor din unitãtile administrativ-teritoriale respective prin referendum, care se organizeazã potrivit legii”. Mai mult, Buzatu îl acuza pe Bãsescu, spunând cã ar fi trebuit sã initieze un referendum national în ceea ce priveste reorganizarea teritorialã a României în opt regiuni. „Nu se pot lua astfel de mãsuri atât de importante fãrã sã fie consultatã populatia. Oamenii trebuie sã îsi spunã opinia cu privire la aceste lucruri.

Tocmai din aceastã cauzã am decis sã initiem referendumul pe plan judetean. Sã vedem dacã cetãtenii sunt de acord cu desfiintarea judetului Vaslui. Vom invita primarii sã ia toate mãsurile pentru defãsurarea referendumului si pe toti cetãtenii sã participe, iar rezultatele referendumului le vom comunica guvernului. O sã organizãm o colectã publicã si ne bazãm pe voluntariatul cetãtenilor. Toti cei care sunt interesati de soarta judetului Vaslui sunt asteptati sã sprijine aceastã initiativã”, tuna Buzatu. Acesta avea si argumente, care astãzi nu mai sunt aduse în discutie de seful de la CJ, care este unul dintre liderii judeteni ai USL. Viitoarea regionalizare a României va duce judetul Vaslui la faliment. În cazul în care tara va fi reîmpãrtitã, judetul va pierde peste 60 de milioane de euro, bani europeni alocati pentru diferite proiecte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.