spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

VASLUI, POLUL AGRICOL OTRÃVIT!

- Advertisement -

La Vaslui prinde contur o mare manipulare

BASME În 15 ani, municipiul Vaslui si un numãr de 18 comune din jur ar putea constitui un pol agroindustrial important în zona Moldovei. Cel putin asa aratã datele din strategia de dezvoltare economico-socialã a resedintei de judet. Asta va însemna constituirea unei retele active “de grupuri de producãtori din sectorul agro-food, care va furniza actorilor din domeniu servicii de afaceri complexe si profesioniste. În paralel, întreprinzãtorii din jurul municipiului vor beneficia de sprijin financiar pentru extinderea si modernizarea fermelor, a spatiilor de depozitare a produselor agroalimentare”. Or, intentiile municipalitãtii se lovesc de actiunile celor de la Chevron, care vor sã instaleze în tot judetul mii de sonde de exploatare a gazelor de sist, activitate care va afecta grav productiile agricole din zonã. Chiar dacã, pe moment, dupã ce au sondat la Pungesti, americanii par sã nu mai facã alte actiuni, dupã alegerile prezidentiale, spun surse bine informate, cei de la Chevron vor lansa o ofensivã pentru montarea de sonde în tot judetul. Culmea, Consiliul Judetean si presedintele Dumitru Buzatu, cel care a semnat majoritatea documentelor pentru Chevron, anuntã acum cã doresc afilierea CJ la viitorul pol agroindustrial Vaslui.

Dezvoltare Economico-Socialã a municipiului Vaslui si comunelor învecinate, 11 la numãr, în prima fazã. Polul Metropolitan Vaslui cuprinde municipiul Vaslui, resedinta judetului Vaslui, precum si alte 11 unitãti administrativ-teritoriale de bazã (UATB), situate în imediata vecinãtate a sa, si anume comunele: Bãlteni, Delesti, Laza, Lipovãt, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Puscasi, Stefan cel Mare, Tanacu, Vãleni si Zãpodeni. Populatia Polului Metropolitan Vaslui a scãzut de la 108.035 locuitori, înregistrati la Recensãmântul din 2002, la 88.983 locuitori, conform datelor definitive ale Recensãmântului Populatiei si Locuintelor din 2011, ceea ce înseamnã o scãdere cu 17,63% într-un interval mai mic de 10 ani. “La orizontul anului 2027, Polul Metropolitan Vaslui va fi polul agro-industrial al Moldovei, care va beneficia de un parc industrial modern, cu un profil preponderent agro-alimentar, cu facilitãti de colectare, depozitare, procesare si comercializare a produselor agro-alimentare, de service si mentenantã a masinilor si utilajelor agricole, a echipamentelor de producere a energiei eoliene, de productie industrialã, de prestãri servicii etc., care va fi pus la dispozitia investitorilor strãini si a întreprinzãtorilor locali, care vor beneficia inclusiv de finantãri nerambursabile pentru realizarea de investitii productive. Zona Vaslui va beneficia de un campus preuniversitar pentru învãtãmânt tehnic si profesional, respectiv pentru formare profesionalã continuã în domeniul agro-alimentar, care va asigura necesarul de fortã de muncã calificatã pentru companiile instalate în parcul industrial si cele deja existente în zonã. De asemenea, în zonã va functiona o retea activã de grupuri de producãtori din sectorul agro-food, care va furniza actorilor din domeniu servicii de afaceri complexe si profesioniste. În paralel, întreprinzãtorii din jurul municipiului vor beneficia de sprijin financiar pentru extinderea si modernizarea fermelor, a spatiilor de depozitare a produselor agroalimentare”, se aratã în strategie. Or, aici ajungem la un subiect care pare sã fie trecut sub tãcere de guvernanti cu bunã stiintã: compania americanã Chevron detine în judetul Vaslui mii de hectare de teren si amenintã sã polueze sursele de apã si sã afecteze grav productiile agricole. În aceste conditii, mai putem vorbi de agriculturã în zona Vasluiului, când americanii vor polua totul în judet si vor distruge culturile agricole? De ce sã nu vorbim de o zonã petrolierã, cu societãti de productie a sondelor pentru Chevron? Cine rãspunde la aceastã minciunã?

Vi-l mai amintiti pe smecherul manager de la Chevron România? “Vom monta 3.000 de sonde în judetul Vaslui”

“Avem aproximativ 10.000 de hectare în Vaslui si o suprafatã similarã în Dobrogea. Partenerul nostru este statul român. Este în interesul sigurantei nationale, din care face parte si siguranta energeticã, iar Chevron poate ajuta România sã dobândeascã sigurantã energeticã”, spunea Tom Holst, managerul Chevron România, în decembrie 2013. Adicã 2,5% din suprafata arabilã a judetului Vaslui, pe care Holst va instala în jur de 3.000 de sonde de exploatare, inclusiv în comunele din jurul Vasluiului. Mincinosul Holt manipuleazã vasluienii în ultimul hal: “În puturile de explorare pe care le vom deschide în judetul Vaslui nu vom folosi metode de fracturare hidraulicã, ci doar metode conventionale. Explorarea va fi cuprinsã între trei si cinci ani, dupã care la sfârsit va fi un proiect pilot, în care vom folosi fracturarea hidraulicã. Asteptãm sã descoperim ceva la Pungesti, iar acest lucru s-a vãzut în pozitia noastrã în diverse tãri. Credem cã existã un strat de rocã care contine gaze de sist. Piata gazelor este asa fel alcãtuitã încât acestea sunt distribuite zonelor unde se fac exploatãrile. Aud adesea cã Chevron testeazã tehnologiile de fracturare hidraulicã în România si cã rezultatele testelor vor conduce la moartea vacilor. Nu este adevãrat!”, sustine seful de la Chevron România. Manipulãrile lui Holst sunt sustinute de cel care vrea sã fie presedintele României, actualul premier Ponta. Iatã ce spunea Ponta, în urmã cu câteva luni de zile, dupã întâlnirea cu vicepresedintele SUA: “Sigur cã am discutat despre gaze de sist. E foarte clar cã Statele Unite încurajeazã acest tip de exploatare, ei au deja o productie importantã, cu respectarea tuturor normelor de protectie a mediului, iar România poate învãta din lucrurile bune, dar si din greselile care s-au petrecut acolo apropo de protectia mediului. I-am spus vicepresedintelui Biden cum am reusit, pânã la urmã, sã-i conving pe cei mai multi cu care am discutat în România: Chevron întotdeauna e mai bine decât Gazprom”. Iatã cine vrea sã fie presedinte: unul care acceptã cu bunã-stiintã distrugerea productiilor agricole pentru mii de fermieri din judetul Vaslui, oameni care trãiesc de pe urma roadelor pãmântului. Ce nu se spune, oficial, este cã metoda folositã la forare – fractionarea hidraulicã – înseamnã apã otrãvitã, agriculturã si turism moarte, cutremure si boalã curatã pentru cetãteni, pentru cã în subsol, sub pânza freaticã, sunt injectate mii de tone de apã, nisip si peste 200 de substante chimice pentru ca gazul sã fie scos la suprafatã. Si toate astea pentru ce? Pentru câtiva lei pe care statul român i-a acceptat drept redevente. Unde vom mai vorbi de Vaslui ca pol agroindustrial, dacã zona va avea câteva sute de sonde de exploatare, care vor otrãvi sursele de apã, singura bogãtie a vasluienilor?

Mai nou, Buzatu vrea sã se asocieze cu noul Pol Agroindustrial

În acest moment, este clar cã americanii de la Chevron nu fac nicio miscare în judetul Vaslui, din ratiuni pur electorale. Nu vor sã reaminteascã alegãtorilor PSD cã Victor Ponta este fan înfocat al Chevron, pentru ca premierul sã nu piardã voturi la prezidentiale, datã fiind ostilitatea oamenilor din mediul rural fatã de compania americanã. Dupã alegeri, dacã Victor Viorel Ponta ajunge presedinte al României, cei de la Chevron vor începe o campanie furibundã, prin care vor monta sonde în tot judetul Vaslui. Am putea ajunge în situatia în care Polul Agroindustrial Vaslui sã detinã 1.000 de sonde de exploatare a gazelor de sist, cu mii de tone de substante chimice care vor fi pompate în sursele de apã. Privit de locuitorii din comunele judetului drept cel care a ajutat compania Chevron sã intre pe terenurile din judetul Vaslui, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, anuntã cã vrea sã fie, mai nou, partener în noul Pol Agroindustrial al municipiului resedintã. Iatã cum îsi explicã Buzatu intentia sa de asociere: “Initiativa presedintelui Consiliului Judetean Vaslui privind asocierea judetului Vaslui cu municipiul Vaslui si cele 11 unitãti administrative-teritoriale din jurul sãu (Bãlteni, Delesti, Laza, Lipovãt, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Puscasi, Stefan cel Mare, Tanacu, Vãleni si Zãpodeni), pentru a forma o zonã metropolitanã functionalã, urmeazã sã fie consfintitã prin acordul administratiilor publice locale în cauzã si vine în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, dezvoltarea urbanã durabilã integratã a devenit o prioritate. Scopul creãrii unei zone metropolitane în jurul municipiului Vaslui este de a oferi cadrul institutional pentru atingerea unor obiective comune de dezvoltare ale localitãtilor componente: asigurarea accesibilitãtii si a mobilitãtii în interior polului metropolitan; cresterea numãrului de locuri de muncã (de ex. prin constructia unui parc industrial si atragerea de investitori, care sã valorifice resursele zonei si forta de muncã; cresterea calitãtii vietii locuitorilor din zonã, prin îmbunãtãtirea accesului la infrastructurã de calitate; reducerea sãrãciei si îmbunãtãtirea accesului la infrastructura de servicii sociale”. Adicã, dintr-o datã, conducerea CJ Vaslui este interesatã sã ofere locuri de muncã celor din mediul rural, dupã ce s-a lansat minciuna cã americanii de la Chevron vor crea o puzderie de locuri de muncã pentru oamenii de la tarã. Manipulãri peste manipulãri, cei care ne conduc crezând cã vasluienii au uitat cine sunt cei care i-au adus pe americani în judet. Minciuna are picioare scurte: investitiile americane sunt minime, la fel ca si redeventele pe care urmeazã sã le plăteascã statului român: între 3,5% si 13% din productie. Cu alte cuvinte, Chevron ne otrãveste populatia, pământurile si rezerva de apã aproape gratuit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.