spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Vasluianca Delia Gandore, în finala concursului “Vedeta populară”

- Advertisement -
MUZICĂ… Vasluianca a interpretat în semifinală un cântec din folclorul grecesc și un bocet din zona Moldovei cu care i-a impresionat pe Grigore Leșe, Cornelia Rednic și Bogdan-Mihai Simion.

BRAVO… O tânără din Vaslui s-a calificat în finala concursului “Vedeta populară” difuzat pe TVR 1. Se numește Delia Gandore, se trage din Valea Mare, are 19 ani și o voce extraordinară. Este studentă la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din Iași, iar de curând a câștigat trofeul Festivalului “Cântec drag din plai străbun”. În semifinală, Delia a concurat cu alți nouă interpreți din țară și a reușit să convingă juriul și publicul că merită să ajungă în finală. Vasluianca a interpretat un cântec din folclorul grecesc și un bocet din zona Moldovei cu care i-a impresionat pe Grigore Leșe, Cornelia Rednic și Bogdan-Mihai Simion. Mă simt copleșită de emoții și de toate mesajele și gândurile bune primite. Vă mulțumesc enorm de mult, sunt extrem de recunoscătoare pentru tot ceea ce se întâmplă, iar această experiență a însemnat foarte mult pentru mine. Mulțumesc din suflet orchestrei “Brauletul” și domnului dirijor Cristian Obrejan pentru toată implicarea și pentru tot ceea ce a făcut pentru noi, dar și pentru toate sfaturile acordate în timpul repetițiilor. Vreau să mulțumesc doamnei profesoare Irina Zamfira Dănilă, care m-a ajutat în vederea găsirii acestui bocet autentic, arhaic, ce a fost apreciat de către juriu. Dar, și domnului profesor Veaceslav Bînzari fără de care acest bocet nu ar fi ieșit așa cum mi-aș fi dorit. Mulțumesc din suflet tututor celor care v-ati răpit din timp să-mi transmiteți toată susținerea voastră! Vă iubesc și sper ca și în finală să am parte de aceeași susținere din partea voastră”, a transmis tânăra artistă, Delia Gandore, calificată acum în finala concursului “Vedeta populară”.

Semnifinala concursului “Vedeta populară” s-a desfășurat duminică seară. Zece interpreți din diferite zone ale țării au luptat pentru a ocupa unul din cele cinci locuri disponibile în finală: Ioana Șandru, Delia Gandore, Roberta Buzurin, Cristina Drăgan, Nicoleta Cristante, Viorica Ciucui, Codruț Știrbu, Iasmina Lăzăroiu, Ioana Ștefan și Maria Chivu. Aceștia au avut de interpretat două melodii, una din folclorul minorităților, iar cea de-a doua, un cântec asociat marilor ritualuri din folclorul române. Interpreții au fost acompaniați de Ansamblul Folcloric Profesionist Brâulețul, al Centrului Cultural Județean Theodor Burada, dirijor Cristian Obrejan. Pe tot parcursul semifinalei, concurenții au fost însoțiți pe scenă de Ansamblul Junii Sibiului, manager Silvia Macrea, cea care a semnat împreună cu Alessia Sas și coregrafia tuturor momentelor.

Cornelia Rednic: “mie mi-a plăcut foarte mult Delia. Nu am ce să-ți reproșez. Pot doar să te felicit”

Delia a interpretat o melodie grecească, iar interpretarea ei a fost lăudată de toți membrii juriului. Cobzarul Bogdan Simion a făcut o analiză a melodiei: “Ai cântat ceva ce grecii numesc rembetiko sau leiko din perioada interbelică, o muzică care are legătură, mai degrabă, cu Asia mică decât cu Grecia. Sunt, de fapt, cântecele care au fost răspândite de refugiații greci în Asia mică sau de muzicienii evrei din Thessaloniki în întreg Israelul, această muzică de buriceală, care ne face să ne mișcăm incontrolabil șoldurile și care are mai mari legături cu muzica medievală turcă decât cu muzica de stradă grecească. Dar acestea sunt detalii. Având în vedere că ai 19 ani, ai venit zâmbitoare, ți-ai interpretat cântăcelul. Mult succes în proba următoare”. “Mie mi se pare o manea. Grecia are muzică extraordinară, trebuie un pic să vă orientați, să fiți atenți la repertoriu. Cum te-ai prezentat aici a fost bine”, a adăugat, apoi, Grigore Leșe. Cornelia Rednic i-a lăudat glasul: “Mie mi-a plăcut foarte mult Delia, ai un glas foarte frumos, ne-a impresionat și atunci când te-ai calificat în semifinală. Nu am ce să-ți reproșez. Pot doar să te felicit”. “Delia, tu întradevăr, ai o voce bună și profundă. Eu gândesc că glasul tău a fost pe ceea ce trebuie în muzica grecească. Solistele din Grecia au un timbru oarecum asemănător cu al tău”, a spus Elise Stan.

Grigore Leșe: “cum ai fost, a fost minunat”. Bogdan-Simion: “mie chiar mi-a plăcut și am simțit în această cântare modală”

Și la cea de-a doua probă, Cornelia Rednic nu a avut decât cuvinte de laudă pentru Delia și bocetul interpretat de ea. “În general, concurenții fug de bocete în concursuri, pentru că nu sunt atât de ofertante ca și un cântec de nuntă, de mare veselie. Într-un bocet poate că nu poți să-ți arăți adevăratele calități muzicale, dar tu le-ai arătat. Îmi place foarte mult glasul tău, ai un timbru vocal foarte frumos. Tu și când vorbești, vorbești frumos”, i-a spus intrepreta de muzică populară Deliei Gandore. “Bocetul îl cântă oamenii din neam. O murit Măria, mă duc s-o cânt. Bocetul se cântă de-o persoană în structuri modale. Ai avut elemente de doliu pe tine, foarte frumos, asta contează enorm. Și ai avut structuri muzicale arhaice, dar știi ce mi-ar fi plăcut mie, ca eu să zic «clopu’ jos!»?. Dacă tu interpretai aici un bocet de recrutare, atunci ziceam «extraordinar». Tu ești tânăruță acum, dar așa cum ai fost, a fost minunat”, a spus Grigore Leșe. Elise Stan a apreciat, de asemenea, prestația tinerei vasluiene: “mie mi-a plăcut Delia pentru că a fost adevărată. Nu a fost nimic teatral în interpretarea ei, mi-au plăcut finalurile de frază muzicală pe care tu le-ai cântat aproape șoptit”. “Delia ne-a demonstrat ceva contraintuitiv și anume că ritualul de înmormântare este de departe cel mai viu, dacă este să-l comparăm cu cel de naștere sau de nuntă. Este absolut plin de conotații simbolico-ritualice. Am reținut: “că-ți vine floare domnească, dar nu vine să-nflorească” și zici mai târziu “să nu gospodărească, ci vine să putrezească”. Cam bine din punctul meu de vedere. Am avut și bucățele de credință, de superstiții, din zona resprectivă. Mie chiar mi-a plăcut și am simțit în această cântare modală, prin arhitectura acestei melodii pe care am auzit-o interpretată de tine foarte frumos, și puternicul strat precreștin de la care sunt sigur că se revendică multe dintre aceste cântări. Mie mi-a plăcut foarte mult cântecul pe care ți l-ai ales”, a spus cobzarul Bogdan Simion.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.