Vasluianul Alexandru Mîtã, cooptat la Ministerul Educatiei. Face parte din echipa secretarului de stat Mihaela Popa

Mihaela Popa și Alexandru Mîță

EDUCATIE… Luna noiembrie începe cu noi schimbãri la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui. Inspectorul de limbi strãine si purtãtorul de cuvânt al institutiei, prof. Alexandru Mîtã, a fost cooptat în echipa secretarului de stat Mihaela Popa la Ministerul Educatiei si Cercetãrii. Cei doi se cunosc din perioada în care Mihaela Popa, fost senator de Iasi, a fost profesor la Vaslui. În locul inspectorului de limbi strãine, a fost numitã profesora de limba englezã Liliana Ciobanu-Harhas de la Liceul “Mihail Kogãlniceanu”. O altã schimbare la nivelul inspectoratului scolar urmeazã sã se producã în sãptãmânile ce vor urma: mandatul inspectorului adjunct al ISJ, prof. Cristiana Botan, a încetat luna trecutã si urmeazã ca Ministerul Educatiei sã numeascã un înlocuitor.

Mihaela Popa a fost numitã secretar de stat pentru proiecte cu finantare externã la jumãtatea lunii septembrie. Pentru cã activitatea sa vizeazã accesarea fondurilor europene de cãtre unitãtile scolare, aceasta,

si-a format o echipã de specialisti în domeniu, unul dintre ei fiind prof. Alexandru Mîtã. De curând, fostul inspector a fost premiat în cadrul Concursului “Creatori de educatie” pentru proiectele “Campus Virtual al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui” si “Telescoala vasluianã”, un sprijin real pentru desfãsurarea cursuriloe online în perioada de pandemie. Profesor titular la Liceul “Mihail Kogãlnicea”, acesta se ocupa si de clubul de Limba francezã, precum si de administrarea portalului dedicat limbilor moderne.

Cine este Mihaela Popa?

Mihaela Popa s-a nãscut în localitatea Vetrisoaia, anul 1962. Dupã absolvirea studiilor medii la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui, a urmat, în perioada 1980-1984, cursurile Facultãtii de Matematicã din cadrul Universitãtii „Al. I. Cuza” din Iasi.Dupã absolvirea facultãtii a fost repartizatã ca profesoarã de matematicã la Scoala Generalã nr. 7 din Vaslui, iar apoi s-a transferat la Colegiul „Anghel Ruginã” din Vaslui (1990-1999), unde a fost si director-adjunct (1994-1999). În paralel a îndeplinit si functiile de presedinte a Fundatiei de Tineret „Anghel Ruginã” din Vaslui (1990-1999) si secretar al Societãtii Judetene de Matematicã din Vaslui (1990-1994). În perioada 1999-2000 a fost si inspector pentru proiecte europene, în cadrul ISJ Vaslui.În anul 2000 s-a transferat ca profesoarã de matematicã la Liceul „Vasile Alecsandri” din Iasi, unde a îndeplinit functiile de director educativ, iar apoi de director-adjunct. În intervalul 2001-2007 a fost inspectoar pentru proiecte europene în cadrul ISJ Iasi (2001-2005), director proiecte europene la Colegiul Privat Richard Wurmbrand din Iasi (decembrie 2005 – iunie 2006) si apoi consilierã a secretarului de stat pentru învãtãmânt preuniversitar (iunie 2006 – iulie 2007). În aceastã ultimã calitate a fost membrã în Comisia Nationalã – Granturi pentru proiecte de dezvoltare scolarã, membr ãîn Comisia de Lucru care elaboreazã Legea învãtãmântului preuniversitar si membrã în Echipa de Lucru pentru descentralizarea învãtãmântului preuniversitar.La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 a fost aleasã ca deputat în Parlamentul European, însã a rãmas în functie pânã în 2008, când a devenit senatoare de Iasi.

Mihaela Popa: “am adus pe locul 1 pe tarã în fonduri europene scolile iesene si vasluiene”

Numirea Mihaelei Popa la Ministerul Educatiei a creat vâlvã în presa centralã, sugerând cã s-ar fi fãcut fãrã ca șeful PNL Iași, Costel Alexe, sã fie consultat.Pentru a clarifica lucrurile, Mihaela Popa a fãcut clarificãri pe Facebook: “Doamna ministru Monica Anisie mi-a propus sã vin în echipa dumneaei cunoscând expertiza mea, dar mai ales rezultatele în domeniul fondurilor europene. Consider cã e un moment zero pentru educatie în atragerea fondurilor europene de cãtre scoli. De aceea e nevoie de echipe de experti si manageri creativi care sã nu stea cu mâna întinsã doar la bugetul statului, ci sã fie capabili sã acceseze finantãri externe. E prioritar sãîncurajãm scolile sã scrie proiecte si sã obtinã finantãri. Asa a apãrut ideea unui post de Secretar de Stat responsabil cu fondurile europene. Domnul Prim-Ministru Ludovic Orban m-a felicitat si mi-a spus cã mã asteaptã la muncã pentru ca absortia fondurilor europene în educatie e foarte importantã. Consider cã rezultatele Iasului trebuie exportate la nivel national pentru ca scolile noastre sã fie europene si din prisma dotãrilor. În ceea ce îl priveste pe domnul Ministru Costel Alexe, nu cred cã ar avea ceva împotrivã, cunoscând foarte bine expertiza mea ca fost europarlamentar si ca vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene, dar mai ales faptul cã am coordonat si am adus pe locul 1 pe tarã în fonduri europene scolile iesene si vasluiene înainte de a intra în politicã. Consider cã aceastã perioadã trebuie sã reprezinte o oportunitate pentru scoala româneascã si este necesar ca noi toti sã punem umãrul”, a scris în mediul online Mihaela Popa, imediat dupã ce a fost numitã în functie.

Cine vine în locul insp. adjunct Cristiana Botan?

ÎNLOCUITOR… Mandatul insp. adjunct, prof. Cristiana Botan a încetat pe data de 17 octombrie, moment în care aceasta a revenit la catedrã. Potrivit inspectorului general al ISJ, Loredana Roman, numirea va fi fãcutã de Ministerul Educatiei. Întrebatã dacã a fãcut vreo propunere ministerului, pentru cã în mod cert institutia de la centru nu îi cunoaste pe toti profesorii din Vaslui, aceasta a rãspuns “nu stiu ce vreti sã insinuati. Ministerul face numirea, nu inspectoratul. În principiu, pot face o propunere, dar nu am fãcut-o. Astept ca ministerul sã facã numirea”. Loredana Roman a fost numitã politic, functia fiind adjudecatã, în urma negocierilor politice, de cãtre PMP, partid politic din care face parte. Rãmâne de vãzut dacã si inspectorul adjunct al ISJ va fi numit din rândul membrilor PMP sau dacã Monica Anisie, ministrul Educatiei, va numi un coleg de-al sãu liberal.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ