spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

VIDEO | Vasluianul Andrei Bordeianu, Premiul III în cadrul concursului de prezentãri Brain Awareness Week 2022

- Advertisement -

PREMIANT… Olimpicul vasluian Andrei Bordeianu, acum student în anul trei la Facultatea de Medicinã din cadrul Universitãtii „Carol Davila” Bucuresti, a obtinut un nou premiu important: locul III în cadrul concursului de prezentãri Brain Awareness Week 2022. Acesta a avut o prezentare despre cât de mult ne pot ajuta creatiile celebrului compozitor Johan Sebastian Bach în lupta cu insomniile. „Muzica poate sã ne vindece. De ce spun asta? Pentru cã insomniile apar atunci când o persoanã nu are o activitate cerebralã superioarã, iar muzica lui Bach, mã refer aici la Variatiunile Goldberg, actioneazã tocmai în aceastã privintã: transmite în creierul persoanei respective o temã complexã, iar apoi începe sã se creeze variatii, ca sã se schimbe tema. Când esti atent si ai o auditie activã asupra compozitiei, creierul intrã în unde cerebrale numite alfa care denotã activitate cerebralã intensã. Astfel, apare o obosealã, însã în sensul bun, nu în cel de <nemuncã>, ceea ce te face sã intri mai usor în somn”, a explicat Andrei Bordeianu. Acesta a fost invitat, în ultima zi a evenimentului, la Round Table SNN, desfãsurat la Seneca Anticafe, sã vorbeascã despre prezentarea sa, dar si sã cânte la chitarã. Anul trecut, Andrei Bordeianu a câstigat, la aceeasi competitie, premiul I cu o prezentare despre relatia dintre muzicã si creier.

Brain Awareness Week 2022, în traducere „Sãptãmâna Creierului 2022”, a avut loc în perioada 14-20 martie, în cadrul Universitãtii de Medicinã si Farmacie „Carol Davila”. Evenimentul s-a adresat tuturor celor interesati de modul în care funtioneazã creierul, indiferent de vârsta si de aria profesionalã din care fac parte. Tema evenimentului – „The Music of the Brain” este, de fapt, numele proiectului câstigãtor al grantului oferit de DANA Foundation. „Scopul proiectului este de a vã introduce în lumea celor mai noi abordãri stiintifice în ceea ce priveste activitatea oscilatorie a creierului, pornind de la componenta auditivã pânã la undele cerebrale, atât în conditiile fiziologice, cât si patologice”, au explicat organizatorii – Scientific Organization of Medical Students (SOMS) împreunã cu Societatea Nationalã de Neurostiinte. Au participat neurocercetãtori si clinicieni recunoscuti atât la nivel national, cât si international.

„Creierul este foarte receptiv la muzicã, mult mai mult la cea clasicã decât la experientele vizuale”

În cadrul acestui proiect, a fost organizat si un concurs de prezentãri stiintifice la care a participat si tânãrul vasluian Andrei Bordeianu, membru al Centrului de Excelentã în Neurostiinte din cadrul Universitãtii de Medicinã si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti. Acesta a demonstrat stiintific cã Variatiunile Goldberg, compuse de Johan Sebastian Bach, ajutã la tratamentul insomniei. „Am explicat ce se întâmplã cu creierul când ascultã muzicã, de ce apar insomniile, cum putem scãpa de ele, cum se creeazã activitatea cerebralã în contextul unei auditii active asupra Variatiunilor Goldberg. Creierul este foarte receptiv la muzicã, mult mai mult la cea clasicã decât la experientele vizuale. Nu as vrea sã-i supãr pe cinefili, însã studiile au arãtat cã suntem mai receptivi la muzicã. Putem sã ne suprimãm vãzul. Dacã nu vrei sã vezi ceva, închizi ochii. La fel si mirosul, îti astupi nãrile. Dar auzul nu poti sã-l suprimi oricât ai vrea. Nici noaptea nu este suprimat. Este simtul care s-a integrat cel mai mult în viata de zi cu zi, pentru cã ne dã informatii despre pericol sau despre plãceri, inclusiv de la depãrtare. S-a demonstrat cã insomniile apar atunci când o persoanã nu are o activitate cerebralã superioarã, iar concluzia prezentãrii mele a fost cã Variatiunile Goldberg, actioneazã tocmai în aceastã privintã: transmite în creier o temã complexã, iar apoi începe sã se creeze variatii, ca sã se schimbe tema. Când esti atent si ai o auditie activã asupra compozitiei, creierul intrã în unde cerebrale numite alfa care denotã activitate cerebralã intensã. Apare o obosealã, însã în sensul bun, nu în cel de nemuncã, ceea ce te face sã intri mai usor în somn. Astfel, povestea care a circulat de-a lungul anilor, în privinta modului în care Bach a ajuns sã compunã Variatiunile Goldberg, are toate premisele sã fie adevãratã. Pentru cei care nu o cunosc, o rezum în câteva cuvinte: un conte i-ar fi spus <te rog, fã ceva, cã nu pot sã dormi>, iar Bach s-a gândit sã scrie variatii de clavecin. Ele au fost numite Variatiunile Goldberg, dupã numele clavecinistului care îi cânta contelui în noptile lipsite de somn”, a povestit Andrei Bordeianu.

Andrei Bordeianu, singurul vasluian care a câstigat Premiul „Uliu”

Andrei Bordeianu a absolvit Liceul „Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui si încã din clasa a V-a, Andrei Bordeianu a reprezentat judetul Vaslui cu succes la Olimpiada de Matematicã, în clasa a VII-a calificându-se la nationalele de Fizicã si Biologie. În liceu a ales sã se perfectioneze în domeniul Fizicii, participând la olimpiadã în fiecare an. În 2017, pe când era elev în clasa a X-a, acesta a obtinut medalia de argint la Olimpiada Nationalã de Fizicã si medalia de bronz la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene, desfãsuratã la Copenhaga, Danemarca, iar în 2018, a obtinut medalia de argint la Olimpiada Nationalã de Fizicã si s-a calificat în lotul lãrgit al României. În 2019, tot la nationala de fizicã, a obtinut medalia de aur si Premiul „Uliu”, numit astfel dupã numele prof. univ. dr. Uliu Florea, presedinte al Comisiei Nationale din 1997 pânã în 2014. Premiul este considerat „Oscarul fizicienilor”, pentru cã elevul care îl primeste trebuie sã fi obtinut în toate clasele de liceu, la faza nationalã, cel putin o mentiune, un premiu III, II sau I.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.