spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

Vasluianul Florin Popa, pe podiumul celei mai înalte competitii de gastronomie: a obtinut douã medalii la Cupa Mondialã Culinarã

- Advertisement -

PREMIU… Vasluianul Florin Popa a urcat pe podiumul celei mai înalte competitii de gastronomie din lume. Este vorba despre Cupa Mondialã Culinarã, desfãsuratã în perioada 26-30 noiembrie, la Luxemburg. Chef Florin Popa a câstigat douã medalii de bronz, una la sectiunea „Individual Culinary Art”, iar cealaltã, la „Regional Teams”, împreunã cu echipa „Casa Boierului din Deal”. „Au fost prezente 56 de tãri, iar anul acesta s-au schimbat anumite lucruri pe care le-am aflat pe ultima sutã de metri, când aveam deja preparatele pregãtite. Sigur sã se putea si mai mult decât bronz, dar noi suntem multumiti, pentru cã fiecare experientã de tipul acesta îti dezvoltã apetitul si te ambitioneazã sã te pregãtesti si mai mult, sã fii mult mai bun”, ne-a declarat chef Florin Popa. De asemenea, acesta a mai spus cã la Olimpiada Culinarã din 2024, de la Stuttgart, îsi doreste sã participe împreunã cu o echipã de vasluieni pe care urmeazã sã o pregãteascã într-un proiect nou: About Taste Academy

Florin Popa are o experientã de peste 20 de ani în bucãtãrie. Si-a început activitatea la restaurantul Hotelului Europa, unde si-a pus amprenta timp de 13 ani. În 2013 a devenit chef bucãtar la Restaurantul Vascar, iar apoi a „emigrat” spre restaurantul La Livadã, unde lucreazã si în prezent. Împreunã cu echipa regionalã „Casa Boierului din Deal”, a mai obtinut douã medalii de bronz, una în 2018 – la Campionatul Mondial de la Luxemburg, iar cealaltã în 2020 – la Olimpiada Gastronomicã Stuttgart. Colegii de echipã ai maestrului bucãtar Florin Popa sunt chef Cerasela Lungu, chef and owner Laura Mocanu, chef Dragomir Laurentiu, chef Benescu Valentin, chef Kiss Florin, chef Bogdan Cozma, chef Vera Maxim, chef Alexandru Stefan. La editia din acest an a Cupei Mondiale Culinare, România nu a mai avut o echipã nationalã, ci doar una regionalã – echipa „Casa Boierului din Deal”. „Nu stiu ce s-a întâmplat, dar echipa nationalã nu a mai fost acceptatã. Când nu ai echipa nationalã la o astfel de competitie, esti ca un pui fãrã mamã. Am fost singuri, pânã acum, adicã la celelalte editii, a mai fost o echipã regionalã, însã din Brasov, creatã în jurul domnului Florescu, care din punctul meu de vedere este numãrul 1 în tarã, dar e foarte modest si nu stiu cât de cunoscut este. Anul acesta nu a putut sã participe si, astfel, s-a nimerit ca noi sã fim singura echipã din România”, a povestit chef Florin Popa.

Echipele nationale gãtesc în direct: „au la dispozitie trei ore în care trebuie sã gãteascã un meniu complet”

De asemenea, acesta ne-a povestit cum s-a derulat Cupa Mondialã culinarã: „sunt mai multe sectiuni, dar cele mai „aprinse” sunt la echipele nationale, care gãtesc în direct. Au la dispozitie trei ore în care trebuie sã gãteascã un meniu complet, care mai apoi poate fi servit de clienti. Restaurantul natiunilor se numeste. Anul acesta am încercat sã luãm si noi bilete, dar nu am mai gãsit niciunul, toate erau rezervate si sã nu vã gânditi sã sunt ieftine. Un bilet de servit masa era între 70 si 120 euro. Sunt multe probe, este foarte obositor, un flux continuu si un stres extraordinar. La un moment dat devii irascibil si orice auzi începe sã te enerveze, dar noi ne-am învãtat, pentru cã acesta este rolul experientei. În 72 de ore am dormit de douã ori: o datã 27 de minute, pentru cã mi-am pus ceasul sã sune, si încã o datã trei ore. Dar, pe cât de obositor ti se pare, pe atât de frumos este. Eu recomand tuturor celor din bransa noastrã sã meargã la o astfel de competitie pentru cã are ce sã învete. Mi-ar plãcea ca la urmãtorul campionat mondial sã participãm la sectiunea de Catering. Se gãteste, de asemenea, în direct, este o sectiune foarte interesantã, dar si drasticã. Se trag niste bilete, se dã materia primã si ai la dispozitie patru ore în care sã faci 60 de portii. Pe noi ne încurcã foarte mult pregãtirea în sine. Noi am avut sase-sapte întâlniri, în timp ce alte tãri se pregãtesc intens mai bine de un an de zile. Statul norvegian, spre exemplu, îi selecteazã, iar apoi îi scoate din activitate si îi angajeazã pentru pregãtire. Se pregãtesc opt ore pe zi timp de un an si jumãtate. Ei îsi mobilizeazã boxa de prezentare, care are 30 mp, stiu cu ochii închisi sã meargã în boxa aia si se miscã foarte repede. Noi ne-am întâlnit de sase-sapte ori, iar fiecare întâlnire era decontatã din buzunarele noastre. Nu ne-a ajutat nimeni, ci doar câtiva sponsori, dintre care doar unul a dat vreo 3000 euro, atât. Costurile sunt foarte mari. Gânditi-vã cã bugetul echipei nationale a României în 2020 a fost de 100.000 euro, iar cel al Norvegiei de 1,1 mil. euro. Noi am cheltuit acum din buzunarele noastre în jur de 42.000 euro. Când ai sprijin financiar, în special din partea statului, rezultatele sunt mult mai mari, pentru cã poti sã te pregãtesti mai bine”, a povestit chef Florin Popa.

About Taste Academy: elevii de la profilul „Bucãtar” vor putea învãta tainele bucãtãriei de la chef Florin Popa

De asemenea, acesta ne-a povestit de un proiect pe care vrea sã-l deruleze în judetul Vaslui cu elevii care îsi doresc sã devinã bucãtari. „Mi s-a întâmplat o datã sã mã duc la o unitate (n.r. restaurant) si sã vãd elevi la practicã cum spãlau geamurile si mãturau prin bucãtãrie. I-am întrebat ce profil sunt si mi-au zis „bucãtar” sau „cofetar – patiseri”. Atunci am zis <ia hai sã facem o asociatie non profit pentru elevii de profil bucãtar>. Vreau sã îi învãt si sã îi ajut sã facã practicã adevãratã, nu sã spele geamurile si sã mãture. Dacã o unitate nu a fãcut curat si asteaptã practicantii sã le facã curat, e foarte urât din partea lor. Dar apoi au pretentii ca, dupã ce terminã scoala, sã-i angajeze ca bucãtari si se mirã cã ei nu stiu nimic. Pãi de unde sã stie, dacã atunci când au fost în practicã i-ati pus sã facã curat în bucãtãrie? Nu ati fãcut curat de un an de zile si i-ati asteptat pe copii sã vinã de la scoalã si sã vã tragã aragzul, sã mãture si sã spele prin bucãtãrie?! Credeti-mã, în multe locatii din oras asa se face practica: se spalã geamurile, se spalã mocheta, se spalã pe terasã, se mãturã frunzele, nu face niciunul ce trebuie sã facã. Vom dezvolta aceastã asociatie pentru cã vreau ca la Olimpiada Culinarã din 2024, de la Stuttgart, sã plece din Vaslui prin asociatia pe care o înfiintãm. M-as bucura sã mã sune un patron ca sã-i dau pe cineva si sã-i negociez salariul, sã-i spun <Da, îti dau un bãiat bun, care e în asociatia mea, îti un bãiat pe care eu îl învãt, dar sã îl si plãtesti>. Pentru cã e o bãtaie de joc ce se întâmplã cu elevii practicanti”, a povestit chef Florin Popa. De asemenea, potrivit acestuia, academia va include si cursuri pentru copii, mãmici sau tãtici care îsi doresc sã învete mai multe lucruri din tainele gastronomiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.